Pubquiz vraag 3274 Wetenschap

Quizvraag Chemie Tabel van Mendelejev 3274

We zien hier de Tabel van Mendeljev, maar welk element ontbreekt hier? “Het zesde” rekenen we niet juist.

Goed zo !


Meer pubquiz vragen over Chemie

Quizvraag Wetenschap

Wie het periodiek systeem kent heeft alvast een voordeel bij deze vraag. We zijn op zoek naar een aardalkalimetaal met atoomnummer 38. De naam van het element is afgeleid van een plaatsje in schotland waar het rijkelijk voorkomt. Het wordt voor een resem zaken gebruikt maar bekendst is het voor het gebruik in de pyrotechniek, zoals vuurwerk. Welk scheikundig element?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zoeken de afkorting van het chemisch element dat vernoemd is naar de Russische scheikundige die beschouwd wordt als de grondlegger van de periodieke tabel.

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

Deze kleurloze, vluchtige en brandbare vloeistof met kenmerkende geur is ook wel bekend onder de naam dimethylketon, DMK en propanon. In het laboratorium wordt het soms gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen. In het dagelijkse leven wordt het veelal gebruikt als oplosmiddel, de meest gekende toepassing is nagellakverwijderaar. Welke stof zoeken we?

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

Deze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. We vinden deze stof bijvoorbeeld terug in cosmetica en voeding. Lecithine, bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het maken van mayonaise omdat het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn. Naam graag van dergelijke stof.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zoeken een chemisch insecticide, veelvuldig gebruikt in de jaren 1940 tot 1970 als bescherming tegen ziekten overgedragen door muggen, zoals malaria. Echter, door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van de stof tegenwoordig verboden in de westerse wereld.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Een eenvoudige vraag met een even eenvoudig antwoord, als je het weet tenminste. Wat is de chemische formule van Ozon?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zijn op zoek naar een term uit de chemie. Namelijk een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. De term wordt ook gebruikt om iets aan te duiden dat een bepaald proces of het verloop van gebeurtenissen bevordert of wijzigt.

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

De organisch chemische verbinding met formule C6H6 werd vroeger gebruikt als aftershave en ook om cafeïne uit koffie te extraheren. Wegens de eigenschap bijzonder kankerverwekkende te zijn, wordt dit product daarvoor niet meer gebruikt. Geef de naam van deze verbinding die tegenwoordig nog gebruikt wordt voor de productie van plastiek en rubber.

Bekijk antwoord