Pubquiz vraag 4090 Geneeskunde en lichaam

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 4090

Bij scheelzien bestaan er grofweg twee soorten scheelzien: manifest scheelzien en latent scheelzien. Maar wat is de medische term voor scheelzien?

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Geneeskunde en lichaam

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

We zoeken een psychiatrisch syndroom waar in de meeste gevallen de moeder, haar kind mishandelt. Zij verzint of veroorzaakt een ziekte bij haar kind om op die manier zelf aandacht te krijgen van medisch personeel. Het kind krijgt hierdoor onnodig pijnlijke onderzoeken. Er zijn zelfs voorbeelden bekend waarbij kinderen tientallen onnodige operaties hebben moeten ondergaan.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Wie ooit kinderen heeft gehad en niet al de zorg uitbesteed heeft aan zijn of haar partner, herkent dit wellicht. Een licht verontrustend brijtje dat doet vermoeden dat er spinazie in de moedersborst heeft gezeten. Maar het is vruchtwater, gemengd met afvalstoffen en celmateriaal. Na een paar dagen wordt het dan lichtgeel, van verteerde melk. Of nog steeds groen. Maar dan geeft u het kind best terug aan het ziekenhuis. Hoe heet die eerste ontlasting?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Welk onderdeel van de hersenen speelt een cruciale rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur en het regelen van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu en de soort: zoals eten, vechten, vluchten en –euhm- paren?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door het flavivirus, verspreid door steekmuggen. Wordt de ziekte niet behandeld dan komen 50 % van de geïnfecteerden te overlijden. Het ziektebeeld varieert van een mild griepachtig syndroom tot een ernstig en dikwijls fatale leverproblemen en bloedingen. Geef de naam van deze ziekte.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

We zoeken de naam van een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan er grotendeels uit. Het is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd ervan voldoende gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie ervan gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid. Het komt van het Grieks voor samenbinden.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Hier de symptomen voor van een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen: Eerst is er een blaasje. Dat barst open en er komt een gele korst op. Daarna komen er meer plekken. Het gaat om een oppervlakkige infectie van de huid, die door streptokokken of stafylokokken wordt veroorzaakt. De blaasjes komen meestal voor rond de neus en de mond, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Het vocht dat uit de blaasjes komt is zeer besmettelijk. Een andere, tot de verbeelding sprekende naam voor deze ziekte die wij zoeken is ‘krentenbaard’, die naam zoeken we dus niet.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Antrax is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus Anthracis. De ziekte is bij mensen en dieren al héél lang bekend en was zelf een van de eerste ziekten waarvan werd aangetoond dat ze werd veroorzaakt door een bacterie. Maar onder welke naam kennen wij antrax nog?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Twee onderzoekers bij Pfizer, Simon Campbell en David Roberts, ontdekten tijdens hun onderzoek naar een medicijn tegen hoge bloeddruk dat het medicijn UK-92480 een interessante bijwerking had. Echt goed werken tegen de hoge bloeddruk deed het niet, maar een nieuw medicijn was wel geboren. Hoe heet dit medicijn dat in 1998 op de markt kwam?

Bekijk antwoord