Mogen we vragen om deze advertentie te bekijken?
Om onze kosten te compenseren,
tonen we deze reclame.
Na het bekijken van deze advertentie,
krijg je dit 2 uur niet meer te zien.

Pubquiz vraag 4865 Geschiedenis

Quizvraag Wereldoorlog 2 4865



En dan was er nog Reinhard Hardegen, begin juni overleden en één van de grootste lefgozers uit Wereldoorlog II. De duikbootkapitein slaagde er immers tot tweemaal toe om een wolfpack van onderzeeërs tot aan de Amerikaanse kustlijn te laten glijden en daar in totaal 19 vijandelijke schepen te kelderen. Een gedurfde aanval die ‘Amerika’s tweede Pearl Harbor’ werd gedoopt. In totaal werden tijdens de onderzee-operaties 609 schepen tot zinken gebracht en verloren duizenden het leven. Tot een bezette stad (of land) heeft het echter nooit geleid. Deze verrassende aanval kreeg een gepaste naam, die u ook terugvindt in de bijnaam van de Symfonie nr. 94 van Joseph Haydn, wijzend op eenzelfde verrassingselement, een soort boe- (of boem-)effect avant-la-lettre in de klassieke muziek. Welke naam kregen de onderwateroperaties? ‘Operatie’ mag u weglaten, maar u schrijft het wel in het Duits op.




Pubquiz vragen over Wereldoorlog 2

Quizvraag Geschiedenis
De man die op de foto ziet, werd geboren in Berlijn in 1891. Hij werd onder Hitler bevelhebber van de Duitse U-boten, en kreeg in 1943 de leiding over de ganse Duitse marine. Na de zelfmoord van Hitler in april 1945, werd hij diens plaatsvervanger en tekende op 9 mei de onvoorwaardelijke overgave van het Duitse Rijk. Wat is de naam van deze man?
Quizvraag Geschiedenis
We zien hier een elektromechanische codeermachine van het type rotormachine. Hiermee kunnen berichten gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel, die vervolgens weer terugvertaald kunnen worden door een identieke machine. Dit werd veelvuldig gebruikt tijdens WO2. Wat is de Griekse naam van deze codeermachine?
Quizvraag Literatuur
Van de Eerste naar de Tweede Wereldoorlog, want voor deze vraag zijn we op zoek naar de titel van een bekroond en verfilmd Nederlands jeugdboek, dat zich afspeelt tijdens de hongerwinter van 1945. Hoofdpersonage is de 14-jarige Michiel, die dolgraag bij het verzet wil - dit tot grote ergernis van zijn vader, de burgemeester. Doorheen het verhaal leert Michiel ook de gruwel van de oorlog kennen en wordt hij zelfstandiger, onafhankelijker. Wat is de titel van deze oorlogsroman, die in 1972 het licht zag?
Quizvraag Geschiedenis
“We can do it”, het past wellicht niet bij het in mekaar zetten van een IKEA-kast, maar wel bij deze affiche. Tot twee jaar geleden zou het overlijden van Naomi Parker Fraley wellicht voor weinig deining hebben gezorgd. Maar toen werd bekend dat ze zo’n 75 jaar eerder model had gestaan voor de dame op de iconische poster. Het was een manier om haar landgenotes tijdens de Tweede Wereldoorlog aan te sporen om hard te werken voor de oorlogsindustrie, zodat het vaderland (of: moederland) de bovenhand zou kunnen halen. Een symbool voor het feminisme en voor de economische kracht van vrouwen. U ziet hier zo’n dame. Hoe werd deze enthousiasmerende mascotte, of eigenlijk elke dame die zich op deze manier inzette, genoemd? (dus een voornaam met een bijnaam erbij; die bijnaam verwijst naar het slaan van klinknagels; in het VK was dit bv. een ‘canary girl’)