Pubquiz vraag 8137 Geneeskunde en lichaam

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 8137

We hebben de familienaam nodig van de Nederlandse arts die bekend werd als uitvinder van de snaargalvanometer waarmee hij bruikbare elektrocardiogrammen kon maken. Hij ontwikkelde ook de terminologie voor het interpreteren ervan. In 1924 werd hij hiervoor onderscheiden met de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Zijn oorspronkelijke uitvinding is vandaag nog te bezichtigen in het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden.

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Geneeskunde en lichaam

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Wat is de naam voor haar dat op het lichaam groeit in een poging om de huid op temperatuur te houden vanwege een tekort aan vet? Het is dan ook een bekend symptoom bij anorexiapatiënten.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Ouders in de zaal zullen het antwoord op volgende vraag zeker weten. We zijn op zoek naar de naam voor een meestal onschuldige virale kinderziekte die door het rubellavirus wordt veroorzaakt. Ze kenmerkt zich na een incubatietijd van 14 tot 21 dagen door opgezette lymfeknopen achter de oren, gevolgd door huiduitslag. Deze uitslag begint op het gezicht en in de hals, waarna hij zich tot op de romp en ledematen verspreidt. Tevens doen zich koorts, oogbindvliesontsteking en gewrichtsklachten voor. Over het algemeen worden de geïnfecteerde mensen nauwelijks ziek en is de ziekte snel over.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Het regenboogvlies kan verschillende kleuren aannemen afhankelijk van de hoeveelheid pigment. Het regenboogvlies zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid licht in het oog valt. Door kleine spiertjes samen te trekken of juist te ontspannen wordt de pupil kleiner of groter. Geef een andere naam voor het regenboogvlies.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Twee onderzoekers bij Pfizer, Simon Campbell en David Roberts, ontdekten tijdens hun onderzoek naar een medicijn tegen hoge bloeddruk dat het medicijn UK-92480 een interessante bijwerking had. Echt goed werken tegen de hoge bloeddruk deed het niet, maar een nieuw medicijn was wel geboren. Hoe heet dit medicijn dat in 1998 op de markt kwam?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

We zoeken de naam van een piercing die vlak onder de onderlip gedragen wordt. Deze piercing kan in het midden van de onderlip worden geplaatst of aan de zijkant. Zowel vlak onder de lip als een stukje meer richting de kin behoren tot de mogelijkheden. Welke naam zoeken we?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Wat is de medische term voor het consumeren van niet-eetbare dingen zoals aarde, haar, stenen of munten. Ook het eten van grote hoeveelheden onbewerkt, ongekookt of rauw voedsel valt onder die term, bijvoorbeeld rauwe eieren, rauwe aardappelen, ijs, ongekookte rijst, meel, zout, suiker enz. De patiënten vertonen geen afkeer van gewoon voedsel. De naam die we zoeken komt van de Latijnse naam voor ekster,een vogel die ook bijna alles eet.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Een beetje geneeskunde. In de volksmond wordt er veelal gesproken over de ziekenhuisbacterie. Dit komt omdat deze bacterie vooral voorkomt in omgevingen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals verpleeghuizen en ziekenhuizen. De patiënten hier hebben ook vaak een verminderde weerstand waardoor de kans op besmetting vergroot. In werkelijkheid gaat het om huidbacterie die ook in de slijmvliezen voorkomt. Deze stafylokok is ongevoelig geworden voor verschillende soorten van antibiotica, en dit begon al kort nadat het antibioticum meticilline in 1959 gebruikt werd. Met welke afkorting duiden we deze meest bekende ziekenhuisbacterie aan?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geneeskunde en lichaam

Hoe heet het psychoanalytisch concept, ontwikkeld door Freud, waarbij het kind een door seksualiteit bepaalde instinctieve erotische binding ontwikkelt voor de ouder van het tegenovergestelde geslacht en de andere ouder als concurrent ziet?

Bekijk antwoord