Pubquiz vraag 8423 Literatuur

Quizvraag Literatuur 8423

Hoe noemt men de verteltechniek waarbij de ontknoping van een verhaal plotseling en niet logisch volgend uit hetgeen eraan voorafging, door iets of iemand tot een einde wordt gebracht? Wij vragen de Latijnse benaming.

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Literatuur

Quizvraag Literatuur

Generaties Vlamingen en Nederlanders zijn met de poëzie en verhalen van deze in 1995 overleden schrijfster opgegroeid. Dankzij kinderboeken als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet is haar werk tot het collectieve geheugen gaan behoren. Haar naam graag.

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

In 1971 verscheen een kinderboek van Annie M.G. Schmidt over een jongetje dat rond rijdt in een rood kraanwagentje en beleeft samen met onder meer het meisje Aagje en de familie Stamper allerlei avonturen. Wat is de titel van dit kinderboek?

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

Deze vrouw kan je de koningin van de stationsroman noemen. Ze schreef maar liefst 724 boeken, bijna allemaal liefdesverhalen. Haar boeken waren wel succesvol want afhankelijk van de bron verkocht ze tussen de 750 miljoen en de 2 miljard exemplaren. Hoe heet deze schrijfster?

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

Deze kent u ongetwijfeld wel. Maar Puss in Boots is natuurlijk geen Disney-uitvinding. Van wie wel, is onzeker. Wél zeker is dat Charles Perrault eind 17de eeuw schreef over deze gelaarsde kat. In het verhaal staat de slimme kat ten dienste van de jongste van drie molenaarszoons. Door zijn leepheid en redenaarstalent zorgt hij er uiteindelijk voor dat die arme molenaarszoon kan trouwen met de mooie koningsdochter. Cruciaal element daarin is de adellijke titel die hij geeft aan zijn meester. Een titel die ook terugkomt in heel wat andere fictie, waaronder de Bommelsaga van Marten Toonder. Een vrij vervolg op ‘De gelaarsde kat’, maar deze keer met Tom Poes in de hoofdrol. Wat is de volledige adellijke titel in kwestie?

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

Neen dit is niet Nick Nuyens, maar wel degelijk Bart Moeyaert, schrijver en dichter. Dit jaar kreeg hij voor zijn ouevre een zeer prestigieuse internationale prijs. De prijs wordt zowat aanzien als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur en wordt uitgereikt in Zweden. De prijs, goed voor een half miljoen euro is dan ook vernoemd naar een Zweedse jeugdschrijfster. Wie o wie?

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

Wat is de naam van dit sprookje van Hans Christian Andersen? Het verhaal gaat over een klein meisje, geboren uit een bloem. Het lieflijke meisje, dat slaapt in een notendop bedekt met rozenblaadjes, wordt ontvoerd door een pad uit het huis van de vrouw die de bloem plantte waaruit ze kwam. Ze wordt uitgehuwelijkt aan de lelijke zoon van de pad en wordt gevangengezet op een lelieblad, maar slaagt erin te ontsnappen met hulp van enkele vissen en een vlinder, die allen vertederd zijn door het kleine meisje. Ze wordt weer ontvoerd, ditmaal door een kever die met haar wenst te trouwen.

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

Wat was de naam van deze Nederlands dichter, schrijver, vertaler, criticus, polemist en toneelschrijver. Hij was van 2000 tot 2004 de Dichter des Vaderlands. Hij stond bekend om zijn virtuoze en kleurrijke taalgebruik . Hij overleed in 2012.

Bekijk antwoord

Quizvraag Literatuur

De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. Wat is de titel van dit boek van Houssini waarvan ik daarnet de inhoud vertelde?

Bekijk antwoord