geslacht schermbloemenfamilie

We zoeken de naam van een geslacht van ongeveer zestig soorten in de schermbloemenfamilie. In Belgie komen er 2 soorten voor de gewone en de reuze. De plant kan grote schade toebrengen aan de huid en aan de ogen omdat het sap sterk fototoxisch is voor mensen. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap kan na 24 uur rode jeukende vlekken veroorzaken, die gevolgd worden door zwelling en blaarvorming. Welke plant zoeken we hier?

Goed zo !

Quizvraag Auto 7587

In 1922 richtte William Lyons de 'Swallow Sidecar Company' op in het Engelse Blackpool. Dit bedrijf hield zich voornamelijk bezig met de productie van zijspancombinaties voor motorfietsen maar werd later ook autofabrikant. Tot de Tweede Wereldoorlog heette het merk SS, een afkorting van Swallow Sidecar. Na de oorlog wijzigde de naam ,begrijpelijkerwijs, in de naam waarmee het nu nog steeds gekend staat. In 1990 werd het bedrijf over genomen door de Ford Motor Company en bracht het merk – samen met Volvo, Land Rover en Aston Martin – onder in de Premier Automotive Group. In 2008 werd het merk samen met Land Rover verkocht aan de Indiase autofabrikant Tata. Welk automerk zoeken we hier?

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 7588

We zoeken een koffiemerk dat zijn oorsprong vond in Antwerpen. In 1863 werd het opgericht en sinds 2017 behoort het tot de Zwitserse koffiegroep Selecta. Even daarvoor in 2014 verfranste het merk zijn naam om internationaler te klinken. We zoeken de Oudnederlandse naam.

Goed zo !

Quizvraag Eilanden 7589
© HansenBCN

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. Zeven grote en een zestal kleinere eilanden vormen samen een van de 17 autonome regio's van Spanje. De eilanden hebben als Spaanse autonome regio twee officiële hoofdsteden, Santa Cruz en Las Palmas. Wat is de naam van deze eilandengroep?

Goed zo !


Quizvraag Films 7590

Deze film van David Lynch uit 1980 vertelt het min of meer waar gebeurde verhaal van John Merrick, een man die over zijn hele lichaam zware verminkingen heeft en altijd een lange jas en hoed draagt om zijn uiterlijk te verbergen.. De Londense arts Frederick Treves ontdekt hem bij toeval in een Freakshow en neemt hem vervolgens mee naar een ziekenhuis waar hij hem behandeld en aan verschillende studies onderwerpt. Wat is de naam van deze film?

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 7591

De man die we zoeken was koning van Engeland van 1189 tot 1199 en nam als kruisvaarder deel aan de Derde Kruistocht. Nog bekender is hij waarschijnlijk omdat hij in vele verhalen over Robin Hood voorkomt. Hoe is koning Richard I van Engeland beter gekend?

Goed zo !

Engelse voetbalclub Molineux Stadium

Deze Engelse voetbalclub die is opgericht in 1877 en sinds 2018 weer uitkomt in de Premier League, speelt haar thuiswedstrijden in het Molineux stadium. In de jaren vijftig behaalde de club haar grootste successen. Het werd drie keer Engels landskampioen en won twee keer de FA Cup. Op dit moment speelt Rode Duivel Leander Dendoncker er. Welke voetbalclub zoeken we hier?

Goed zo !


Quizvraag Literatuur 7593

Dit personage uit de Nederlands-Duitse folklore was een deugniet die in de veertiende eeuw door de Nederlanden en Duitsland trok en iedereen voor de gek hield met zijn streken. Volgens de roman waarin Charles De Coster hem in 1867 herschiep werd hij geboren in Damme, waar ook een standbeeld van hem staat. In deze roman is hij een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt hij bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin Nele. Ook in modernere werken komt hij voor: In 1965 maakte Hugo Claus een theaterversie over hem en ook in 2 Suske en Wiske verhalen kwam hij voor: De stalen bloempot & De Krimson-crisis. Wat is de naam van dit personage?

Goed zo !

Quizvraag Politiek 7594
© Acia

Deze Belgische oud-politicus werd in 2013 in Oostende aangehouden op verdenking van moord op zijn vrouw Véronique Pirotton, met wie hij een jaar eerder was getrouwd. De voormalige ecolo politicus verklaarde dat zijn vrouw depressief was en zelfmoord had gepleegd maar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besliste dat hij zich voor het assisenhof in Bergen moet verantwoorden voor doodslag op zijn echtgenote. In 2016 werd hij echter vrijgesproken van doodslag, omdat er te veel twijfel bleef over de schuldvraag. Wat is de naam van deze politicus die van 1999 tot 2014 in het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap zetelde?

Goed zo !