Quizronde 8: Stedenscrabble

Organisatie quiz: Volleybalclub De Anoniemfibieën

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 112

Moeilijkheid: 83.43 %

Uitleg ronde: Stedenscrabble: Het antwoordblad ziet er deze keer iets anders uit, een beetje zoals woorden op een scrabblebord. Op het blad staan cijfers waar het antwoord dient te komen, op de schermen licht dit in het geel op. Steden mag je in de ruimste zin van het woord interpreteren (het kan ook een gemeente of andere plaatsnaam zijn, maar stedenscrabble klinkt nu eenmaal mooier dan plaatsnaamscrabble). Met leestekens hoef je geen rekening te houden. Met de letters in de grijze vakjes in de antwoorden kun je in de grijze vakjes rechts een bijkomende plaatsnaam bij elkaar puzzelen voor een extra punt

Download antwoordblad

Quizvraag Architectuur 8134

Op de foto zien we het Winterpaleis gelegen aan de oever van de Neva. Het gebouw werd in de 18e eeuw gebouwd als winterresidentie voor de Russische tsaren en is nu onderdeel van de Hermitage, een bekend Russisch museum. Het aangrenzende Paleisplein was het toneel voor de Oktoberrevolutie van 1917. In welke stad staat dit paleis?

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 8135

Het is een cocktail o.b.v. gin, kersenlikeur en limoen. Hij werd voor het eerst gemaakt door een barman in het Raffles Hotel in de stad die ook in de naam van de cocktail zit. Er werd tevens een horrorfilm gemaakt in 1990 die dezelfde naam draagt als de cocktail. Wie weet hebben Donald Trump en Kim Jong-un er wel eentje gedronken tijdens hun ontmoeting in deze stad. Over welke stad hebben we het hier?

Goed zo !

Kim Kardashian en Kanye West hebben samen 3 kinderen. Het eerste heet North, het tweede luistert naar de naam Saint, en het derde kindje is naar verluid vernoemd naar de stad waar Kanye opgroeide en waar veel van zijn muziekinspiratie afkomstig zou zijn. Wat is de voornaam van deze derde bengel?

Goed zo !

Quizvraag Geneeskunde en lichaam 8137

We hebben de familienaam nodig van de Nederlandse arts die bekend werd als uitvinder van de snaargalvanometer waarmee hij bruikbare elektrocardiogrammen kon maken. Hij ontwikkelde ook de terminologie voor het interpreteren ervan. In 1924 werd hij hiervoor onderscheiden met de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Zijn oorspronkelijke uitvinding is vandaag nog te bezichtigen in het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden.

Goed zo !

Quizvraag Olympische Winterspelen 8138

In 1924 werden voor het eerst de Olympische Winterspelen gehouden. Dit was zo’n succes dat dit vanaf dan elke 4 jaar los van de Zomerspelen zou worden georganiseerd. Het Belgische bobsleeteam veroverde knap het brons. In welke stad werden deze eerste Winterspelen gehouden? Het is vandaag nog steeds een befaamd skioord en ook alpinisten vinden er hun gading.

Goed zo !


Quizvraag Netflix 8139

De Spaanse serie La casa de papel is een echte hit op Netflix. Ursula Corberó is de 29-jarige Spaanse schone die één van de hoofdrollen speelt. We zoeken de naam van haar personage in de reeks.

Goed zo !


Quizvraag Aardrijkskunde 8140

Op 27 januari 1756 werd in deze stad Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Vandaag kun je er nog het geboortehuis van Mozart en het Mozarts Wohnhaus gaan bezichtigen. Wie echter niets met klassieke muziek heeft, kan in de Red Bull Arena een voetbalwedstrijd gaan bekijken. Over welke stad hebben we het hier?

Goed zo !

Quizvraag Algemeen 8141

Het is een veel voorkomende meisjesnaam in Estland. Bij ons betekent het gleuf of nauwe opening. Maar het is ook 1 van de 3 plaatsnamen van de anale driehoek in Antwerpen. Wat zoeken we?

Goed zo !

Quizvraag Colombia 8142

We zoeken de op 1 na grootste stad in Colombia. Op de foto zie je een beeldhouwwerk van Botero dat je kan terugvinden op de Plaza Botero in deze stad. Wellicht zegt het jullie meer als ik zeg dat de stad in de jaren ’80 fel te kampen had met geweld en criminaliteit (gem. 4000 moorden per jaar). Dit alles onder impuls van het cocaïne-imperium van een notoire drugsbaron die hier werd geboren. Als je de naam van deze criminele organisatie kent, weet je ook welke stad we zoeken

Goed zo !


Quizvraag  8143

Voor deze muziekvraag zoeken we de oorspronkelijke titel in het Engels van de debuutsingle van George Ezra. Graag de titel.

Goed zo !