HRC Quiz 2021

Quizronde 7: Ronde 7

Organisatie quiz:

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 73

Moeilijkheid: 77.59 %

Als iemand gevraagd wordt waar dit muziekinstrument vandaan komt, zal steevast Schotland genoemd worden. Dit is echter onjuist. Aangenomen wordt dat het ongeveer twee eeuwen voor het begin van onze jaartelling is ontstaan in het Indus-gebied (het huidige India en Pakistan) en door veldtochten is verspreid over het Midden-Oosten en later Europa. Doordat het zo over de wereld verspreid raakte ontstonden er vele verschillende varianten. De bekendste is de Schotse die vanwege het harde geluid werd ingezet tijdens oorlogsvoering. De Schotse is zo bekend doordat het instrument tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel is van de Schotse militaire muziekkorpsen. Welk muziekinstrument zoeken we?

Goed zo !
olympische marathonmedaille
© Paul Van Welden

Welke atleet haalde op de Olympische Zomerspelen van 2020 de eerste olympische marathonmedaille voor België sinds 1976 (en liep in hetzelfde jaar ook een nieuw Europees en parcoursrecord bij de marathon van Rotterdam)?

Goed zo !
helikopters
© EyOne

De laatste van deze legendarische toestellen werden begin 2019 uit dienst gesteld. De RS05 haalde op 21 februari 2021 nog een onwel geworden opvarende van een schip voor de kust van Oostende. Wat is de bekende naam van deze helikopter van het 40ste smaldeel Search and Rescue van de Belgische luchtmacht? De SAR-taken werden overgenomen door vier NH90 NFH Caimans.

Goed zo !

Op 15 oktober 2021 werden we onverwachts getrakteerd op niet één, maar wel twee muzikale comebacks van grote artiesten. Adele bewees opnieuw dat ze de koningin is van de dramatische ballads met haar nummer "Easy On Me". De Franstalige Belgische artiest die we echter zoeken staat bekend om zijn dansbare elektronische muziek. Zijn nieuwste hit "Santé" is een ode aan de diversiteit. Wie is deze artiest?

Goed zo !
Tiger King

We zoeken een voormalig Amerikaans dierentuineigenaar, showman, internetpersoonlijkheid, muzikant en veroordeeld misdadiger. Hij is vooral bekend om zijn liefde voor grote katachtigen en als hoofdpersonage van de Netflix documentaire Tiger King. Wat is zijn volledige artiestennaam?

Goed zo !
park Limburg
© Anne-Sophie Grauls

Grand Canyon, Yosemite, Yellowstone, Abel Tasman, Great Barrier Reef… Stuk voor stuk nationale parken die tot de verbeelding spreken. Maar ook België heeft een nationaal park. Hoe heet dit park Limburg?

Goed zo !

Canvas zond in 2021 een zesdelige documentaire reeks uit die een groepje van vijf jonge wielrenners volgde uit het Gentse die samen profwielrenner willen worden. Tijdens het waarmaken van hun droom komen zij verschillende diepe dalen tegen, waaronder het overlijden van hun goede vriend Wouter Weylandt. Hoe heet deze reeks?

Goed zo !