Wat ALS Quiz

Quizronde 1: What IF

Organisatie quiz: Aperitief & Overleg

Aantal ronden: 9

Aantal vragen: 118

Moeilijkheid: 43.66 %

‘Goodbye‘ is een Engelstalige groet die gebruikt wordt bij een afscheid, waarvan het afgekorte ‘bye’ ook in onze taal ingang heeft gevonden. Wat weinigen misschien weten is dat het een samentrekking is van een vier woorden tellende zin, dewelke?

Goed zo !

Een korte vraag: Geef een andere naam voor werptouw, ontleend uit het Spaans.

Goed zo !

Elio Di Rupo had het er begin dit jaar nog over bij het uit de doeken doen van de verkiezingsplannen van de PS, wat gezien de geladenheid van het woord behoorlijk wat reactie teweeg bracht. We spreken in de oorspronkelijke betekenis van het woord dat we zoeken dan ook over een periode van 800 jaar waarbij Christelijke koninkrijken de Moren van het Iberisch schiereiland verdreven. Over welke periode hebben we het?

Goed zo !

Een leenwoord is een woord dat door een taal is ontleend aan een andere taal. Soms vindt ontlening plaats, gevolgd door een terugontlening in omgekeerde richting waardoor doubletten ontstaan. Zo ontleende het Frans een benaming voor een brede weg aan het Nederlandse woord bolwerk (verdedigingswerk). Op zijn beurt ontleende het Nederlands de benaming terug aan het Frans. Over welk Frans leenwoord hebben we het?

Goed zo !

Sommige woorden lijken uit een vreemde taal afkomstig te zijn, terwijl ze in die andere taal onbekend zijn, zogenaamde 'valse anglicismen. Avondkledij voor mannen wordt bij ons een smoking genoemd, wat Engels lijkt. In de UK wordt dit echter een dinner jacket genoemd en in de VS krijgt dit nog een andere benaming. Welke?

Goed zo !

Valse vrienden zijn woorden die in twee talen ongeveer dezelfde vorm of klank hebben maar niet dezelfde betekenis, ondanks de grote gelijkenis. Als een Duitser naar je Gebühren vraagt, heeft hij het niet over je buren, maar over je tarief. De vraag die we hierbij stellen is: wat is de Franse benaming voor witloof?

Goed zo !

We zijn op zoek naar de naam van een Belgisch-Italiaanse stripreeks van de hand van Nic Broca. De reeks draait rond kleine onderwaterwezens die dit Duitse leenwoord als naam hebben meegekregen. De stripreeks werd in 1982 uitgebracht en twee jaar later ontstond (de wellicht meer gekende) animatieserie rond deze wezentjes met een buisje op hun hoofd. Graag hun naam!

Goed zo !

Leenwoorden zijn uit alle talen van de wereld ook in het Nederlands opgenomen, zo dankt ook deze bijzondere groep papegaaien zijn Nederlandse naam aan de oorspronkelijke Indonesische benaming. De vogel heet ook zo in het Maleisisch en betekent ook nijptang, verwijzend naar hun bijzonder sterke, kromme snavel. Typisch bij deze papegaaien is dat alle soorten een kuif hebben - al dan niet in dezelfde kleur - die bij agressie, angst en opwinding overeind wordt gezet.. Wat is de naam van deze papegaaiensoort?

Goed zo !

De bekende automerken hebben allen een goed ingeburgerde naam, die uiteraard ooit ergens vandaan kwam. Oprichter Horch schonk de Latijnse vertaling van zijn naam aan zijn nieuw op te richten merk, en zo was Audi geboren, Mitsubishi verwijst dan weer naar 3 waterkastanjes. Wij gaan op zoek naar een ander leenwoord: Welk automerk betekent vrij vertaald ‘ik rol’?

Goed zo !

“Pluk de dag” kennen we misschien beter als het uit het Latijn geleende uitdrukking “Carpe Diem”. Ook de Amerikaanse rockband die we zoeken bracht in 2012 een song uit die deze titel draagt en die op hun album “Uno!” stond. Welke band, die in juni volgend jaar opnieuw in het sportpaleis staat voor hun co-headlining tour, zie je hier?

Goed zo !