Gemakkelijke pubquizvragen geneeskunde en lichaam

137 resultaten

Pubquiz vraag Corona 8055

2021 is het jaar waar we massaal een vacinatie kregen tegen het Coronavirus. Een van de vaccins was gemaakt door het bedrijf dat we zoeken en bracht het RNA-vaccin Pfizer op de markt. Wat is de naam van dit Duits biotechnologiebedrijf?

Goed zo !

Om testuitslagen van bloedonderzoek te kunnen vergelijken, is het belangrijk om de procedure van bloedafname verregaand te standaardiseren. Het aanprikken van een ader gebeurt meestal in de elleboogplooi, maar er zijn meerdere factoren die de uitslagen kunnen beïnvloeden. Hoe noemt men het aanprikken van een ader met een holle naald?

Goed zo !

Bij het sporten gebruiken de spieren energie. Ze zetten dan m.b.v. zuurstof koolhydraten om in energie. Een afvalproduct van deze omzetting is melkzuur. Vanaf een bepaalde hartslag kan het lichaam echter niet meer voldoende zuurstof opnemen om dit melkzuur te neutraliseren. Dit is de anaerobe drempel. Boven deze hartslag hoopt het ontstane melkzuur zich op in de spieren. De spieren verzuren, ze kunnen niet meer voldoende samentrekken en gaan blokkeren. Zeker in de duursporten is deze drempelwaarde interessant. Bij het trainen in harstslagzones wordt hier ook rekening mee gehouden. Geef een andere term voor deze anaerobe drempel.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7755
© Vincesherman

We zoeken de naam van een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan er grotendeels uit. Het is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd ervan voldoende gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie ervan gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid. Het komt van het Grieks voor samenbinden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7703

We zoeken de naam van dit mensgroot apparaat dat dient ter ondersteuning van de ademhaling bij personen die niet in staat zijn zelf adem te halen. Het apparaat werkt zonder het inbrengen van apparatuur in het menselijk lichaam. De werking ervan is gebaseerd op het mechanische inzicht in de menselijke ademhaling van John Mayow uit 1670. Bij haar introductie in 1927 was het een uitkomst voor slachtoffers van het polio-virus, die vaak verlamd raakten en stikten doordat ze niet konden ademen. Momenteel zijn er nog patiënten waarvoor deze behandeling de aangewezen methode is. Jullie antwoord bestaat uit 2 woorden.

Goed zo !
Pubquiz vraag Corona 7665

Het coronavirus is de eerste maanden van 2020 niet meer uit ons nieuws te denken. Het virus begon eind 2019 in China. Wij zoeken de stad waar dit virus uitbrak.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7617

Vergeleken met de afgelopen decennia, is er nu een relatief grote groep van ouders die weigeren hun kinderen te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Artsen maken zich zorgen omdat door de dalende vaccinatiegraad het risico bestaat dat besmettelijke ziekten zoals mazelen, difterie en kinkhoest zich gaan verspreiden. Wat is de Engelse benaming voor deze groep mensen? Van dale beschrijft dit engels woord als 'vaccinatieweigeraar'.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7511

In medisch jargon heet deze erfelijke aandoening achondroplasie. Bij deze karakteristieke vorm van groei blijf je klein, maar heeft je romp geen abnormale grootte. Je armen en benen zijn echter erg kort en gedrongen. De lichaamslengte die je kunt bereiken is gemiddeld circa 1,20 meter, met zowel uitschieters naar boven als naar beneden. De schedel van iemand met deze groei heeft dikwijls eveneens, weliswaar een niet erg opvallende, maar wel een typische vorm. Als je aan deze aandoening lijdt, kun je meer dan gemiddeld te maken krijgen met een waterhoofd en oorinfecties als gevolg van de verschillen in anatomie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7491

De tendo calcanei is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. We zouden hier een mythologische tip kunnen geven naar de meer gangbare naam van de tendo calcanei, maar dat doen we lekker niet. Hoe kennen niet artsen de tendo calcanei nog?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7485
© Nagaraju raveender

Wie ooit een blindedarmontsteking had heeft hier ervaring mee. Een kenmerk van een organisme wordt gereduceerd genoemd wanneer het morfologisch slechter ontwikkeld is. Dat wil zeggen dat de functie ervan niet goed werkt. Denk maar aan de ontstoken appendix of de wijsheidstanden. We spreken hier dus van gereduceerd, maar eigenlijk kennen we in de wetenschappelijke en triviale woordenschat een ander woord hiervoor. Hoe noemen we zo’n ‘onafgewerkte’ lichaamsdelen nog

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes China 7392

Eind 2019 vond in het Chinese Wuhan een uitbraak plaats van een tot dan toe onbekend virus. Het aantal besmettingen en doden liep snel op begin 2020. Wat is de naam van dit virus?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7359

Pasgeboeren babys hebben bovenaan de schedel een opening tussen de 2 schedelhelften. Deze opening staat ook wel bekend onder een andere naam. Hoe wordt deze genoemd?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7325
© Mikael Häggström

We zijn op zoek naar een Nederlandstalige benaming voor een liggingsafwijking van een baby in de baarmoeder. Het kind ligt met het hoofd omlaag maar kijkt naar boven in plaats van naar beneden. Een natuurlijke bevalling behoort nog steeds tot de mogelijkheid maar de bevalling verloopt doorgaans veel moeizamer. Welke term zoeken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7201

De NIPT-test is een test die wordt uitgevoerd in onderzoek naar oa het syndroom van Edward en het syndroom van Down. Men onderzoekt het bloed van de moeder na ongeveer de 10e week als het DNA van het kind al aanwezig is in het bloed. Wat is de volledige naam van de NIPT test?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7190
© Evanherk

Hier de symptomen voor van een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen: Eerst is er een blaasje. Dat barst open en er komt een gele korst op. Daarna komen er meer plekken. Het gaat om een oppervlakkige infectie van de huid, die door streptokokken of stafylokokken wordt veroorzaakt. De blaasjes komen meestal voor rond de neus en de mond, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Het vocht dat uit de blaasjes komt is zeer besmettelijk. Een andere, tot de verbeelding sprekende naam voor deze ziekte die wij zoeken is ‘krentenbaard’, die naam zoeken we dus niet.

Goed zo !