Gemakkelijke pubquizvragen geschiedenis

425 resultaten

Pubquiz vraag Geschiedenis 8151

Deze bataljonarts raakte in 1942 zwaargewond en na zijn genezing werd hij in 1943 werkzaam in het concentratiekamp Auschwitz. Hij werd berucht door zijn wrede medische experimenten op gevangenen. Eén van zijn experimenten had als doel een Siamese tweeling te maken door een eeneiige tweeling aan elkaar te naaien – een experiment dat overigens faalde, evenals de proefneming een blauwe stof in de ogen te injecteren om ze "Arisch" te maken. Wat was de bijnaam van deze dokter?

Goed zo !
Pubquiz vraag NAZI Hitler 8150
© Bundesarchiv

Deze in 1929 opgerichte nationaalsocialistische jeugdbeweging stelde aanvankelijk niet veel voor. Maar na de machtsovername van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij kwam daar verandering in. Lidmaatschap van deze beweging werd verplicht in 1939 voor alle jongeren boven zeventien jaar, en in 1941 voor alle jongeren ouder dan tien jaar. Het doel was indoctrinatie van de nazi-ideeën en hen voorbereiden op een leven als soldaat. Graag de naam van deze beweging.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8127

Deze koningin van de 18e Dynastie van Egypte heerste als Grote koninklijke vrouwe aan de zijde van Achnaton in de periode 1352 v. Chr. tot 1338 v. Chr. Haar naam betekent de mooie is gekomen. In het museum van Berlijn is de buste op de foto in het echt te bewonderen. Wat is de naam van deze koningin?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8081

Hij was een groot elektrotechnicus en natuurkundige. Van oorsprong Servisch, maar hij emigreerde later naar de VS waar hij een baan kreeg in het bedrijf van Edison. Maar hij kwam in conflict met Edison en zocht andere oorden op. Hij werd vooral bekend voor zijn werk en verbeteringen i.v.m. het wisselstroomprincipe. Hij werd beschouwd als de gekke geleerde, omdat hij aan een vorm van smetvrees leed en een obsessie had met het getal 3. In 1960 werd de eenheid van magnetische fluxdichtheid naar hem vernoemd. We zien hierbij zijn laatste foto. Wie zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8031

Onder dit koningschap veranderde Engeland van een onbelangrijke staat in een machtige renaissance- natie. De Engelse vloot werd versterkt en de basis voor het Britse koloniale imperium werd gelegd. Geef de naam van dit koningshuis dat in 1603 vervangen werd door het Schotse koningshuis Stuart.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8011

In 1517 werd door Maarten Luther en Johannes Calvijn een schisma ingezet binnen het westerse christendom. Ongeveer de helft van de Europeanen ging over naar het protestantisme en dit ging gepaard met een langdurige reeks oorlogen. Het betekende het einde van het ideaal van de christelijke staat waarin keizer en paus samenwerkten. Hoe noemde men dit schisma?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 8005

Tijdens de middeleeuwen probeerde men al replica’s te maken van een oorkonde, wat men een copie figuré noemt en in werkelijkheid een vervalsing is. In moderne zin is het de bedoeling een kostbaar of kwetsbaar handschrift toegankelijk te maken voor onderzoek en het origineel te beschermen tegen mogelijke gevolgen van raadpleging. Hoe noemt men een replica van een handschrift?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7991

Dit volk was een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco. Vanaf 1438 begonnen zij aan een ongekende expansie in het Andesgebied en hun rijk breidde zich in territoriaal opzicht uit tot het grootste ter wereld. De heersers hielden hun rijk onder controle door een omvangrijk wegennetwerk en onder dawngarbeid werden grootschalige bouwwerken gerealiseerd. Geef de naam van dit indianenvolk.

Goed zo !

Het einde van het paleolithicum wordt niet gekenmerkt door een verandering in cultuur maar door het einde van de ijstijd rond 10.500 voor Christus. Geef de naam van de periode die juist erna kwam en eindigde toen men overschakelde op landbouw en veeteelt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7971

Dit voormalig Belgische militair verdedigingswerk was uniek gelegen en uitstekend bewapend en werd als niet inneembaar beschouwd. De praktijk was echter omgekeerd, want na anderhalve dag belegering moesten de 1200 manschappen capituleren. Over welk fort hebben we het hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Koninginnen 7952

Zij was hertogin in Beieren en later keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Op 10 september 1898 werd zij in Genève vermoord door een anarchist. Onder welke bijnaam is deze de geschiedenis ingegaan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7929

Een klassieker voor een leerkracht Geschiedenis en Engels. Hendrik de VIII versleet vrouwen alsof het schoenen waren. Toch was er ééntje bij die hem heeft kunnen overleven, al werd ze zelf maar 36 jaar. Indien u het antwoord even niet uit uw hersenpan kan toveren, kunt u ook antwoorden met een golfterm. Namelijk de term voor het aantal slagen waarin een gemiddelde professionele golfer een hole zou moeten kunnen spelen. Wie en wat zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7928

De zieke man van Europa' is een begrip geworden om landen mee aan te duiden die er op één of andere manier slecht voorstaan. Welke grootmacht kreeg aan het einde van de 19de eeuw die bijnaam toebedeeld? Het ziektebewijs kreeg de grootmacht toen het na lange afbrokkeling in 1922 ontbonden werd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7926

De zesde klassers krijgen nu les over de middeleeuwen en bereiden een toneel voor over Karel de Grote. Zij hebben voor jullie dan ook volgende vraag: Welke voorvader van Karel de Grote liet zich, samen met 3000 van zijn manschappen, dopen na de overwinning op de Visigoten aan het begin van de 6de eeuw?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7916

Jullie herkennen vast een zeker het iconische beeld van de Britse veldmaarschalk die het britse volk met een vingerwijzing uitnodigt het leger te versterken. We want you to join the army. Deze oorlogsgezinde maakte carrière in zowat alle oorlogen die Britten voerden rond 1900. In Zuid Afrika, India en de eerste wereldoorlog. Het bekendst werd hij echter door zijn iconische poster en zijn woeste snor. Wat is de naam van de veldmaarschalk die we hier zoeken?

Goed zo !