Gemakkelijke pubquizvragen religie

94 resultaten

Pubquiz vraag Religie 6778

Elio Di Rupo had het er begin dit jaar nog over bij het uit de doeken doen van de verkiezingsplannen van de PS, wat gezien de geladenheid van het woord behoorlijk wat reactie teweeg bracht. We spreken in de oorspronkelijke betekenis van het woord dat we zoeken dan ook over een periode van 800 jaar waarbij Christelijke koninkrijken de Moren van het Iberisch schiereiland verdreven. Over welke periode hebben we het?

Goed zo !
Pubquiz vraag Hindoeïsme 6645

We zoeken een goddelijke persoonlijkheid uit het hindoeïsme. De eerste en belangrijkste betekenis van zijn naam is "welzijn". Om alle manieren vorm te geven waarop deze persoonlijkheid het welzijn bevordert, wordt deze met wel 5 verschillende gezichten afgebeeld, 2 aan de linkerzijde, 2 aan de rechterzijde en 1 in het midden. De tweede betekenis is "Kennis van het Hoogste Wezen voorbij iedere existentiële gebondenheid".

Goed zo !
Pubquiz vraag Boedhisme 6644
© Lendu

Hoe noemt een religieus leraar binnen het Tibetaans boeddhisme? De titel kan ook worden toegekend als eretitel aan een monnik, non of leek vanwege grote geestelijke verwezenlijking. Ondanks hun naam, zullen ze je niet in je gezicht spuwen als je te dicht in hun buurt komt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 6618
© Parrocchia di Santa Agnese fuori le Mura

Heilige die als 13-jarige martelares stierf. Haar naamdag is 21 januari, ze is de beschermheilige van de verloofde paren, van de kuisheid, van de jonge meisjes en maagden en van de slachtoffers van verkrachting.

Goed zo !
Pubquiz vraag Islam 6509

Volgens sommige christelijke en islamitische tradities is zij de moeder van de maagd Maria. In de canonieke evangelies komt ze niet voor, wel in het apocriefe evangelie van Jakobus en in de Koran. In de 15 de eeuw werd zij één van de bekendste en meest geliefde heiligen. Als grootmoeder van Jezus dacht men haar bijzondere macht toe als de hemelse voorspreekster bij haar kleinzoon. Hoe heette zij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Islam 6457

Het is de naam van de bron in Mekka, gelegen naast de Ka'aba. De bron is volgens de overlevering genoemd naar het Arabisch woord dat 'stop' betekent. Het bezoeken van de bron is een onderdeel van de hadj, één van de vijf zuilen van de Islam. Het water ervan wordt tijdens de bedevaart veelvuldig gedronken. Volgens de islamitische traditie is dit de plaats waar Allah Hagar en haar zoon Ismaël van de dood redde en hun dorst leste. Hij wordt daarom ook Bron van Ismaël genoemd, maar wat is de meer gangbare naam van de bron?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 6401
© Túrelio

Geboren als Agnes Gonxha Bojaxhiu, maar beter bekend als Moeder Theresa, was een welbekende en controversiële katholieke zuster, stichteres van de missionarissen van naastenliefde en Nobelprijs winnares voor de vrede. Ze overleed in 1997 te Calcutta in India. In welk land is Moeder Theresa geboren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Islam 6345
© Mostafa Meraji

We zoeken een hoge titel die gegeven wordt aan sjiitische geestelijken. Het betekent letterlijk "Teken van God". Hoe luidt deze titel, de hoogste graad van geleerdheid bij de sjiieten, en die ook gedragen wordt door de leider van Iran?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 6066

Het moet niet altijd een stoffige bijbelvraag zijn voor religie. Het geloof in het vliegende spaghettimonster brengt onze zielen soelaas want wie goed is mag naar de hemel en die staat vol met striptenten en biervulkanen. Wie slecht is mag naar de hel, die identiek is maar de strippers hebben SOA’s. De volgers willen de onzinnigheid van het creationisme aantonen. Wat is de kortere term voor de ‘Kerk van het vliegende spaghettimonster’

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 6048

Eén van de zuilen van de Islam is de verplichte pelgrimstocht naar Mekka. Gezellig toertjes draaien rond de Khaba, jeweetwel die zwarte steen. Wat is de naam van deze pelgrimstocht?

Goed zo !
Pubquiz vraag India 6026
© Harmanjaspreet singh

Religie: We zijn op zoek naar een groep volgelingen van een bepaalde monotheïstische religie geïnspireerd door het onderwijs van de tien goeroes, zoals dat is vastgelegd in de Goeroe Granth Sahib. De meeste volgelingen vinden we in Punjab. Ze zijn te herkennen aan een tulband, dastar of dastaar genoemd en aan het kromzwaard dat zij kirpan noemen. Welke religieuzen zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bijbel 5852

In Samuël 17: 31-54 wordt op levendige wijze verteld, hoe Goliat tussen beide legers stond om iemand uit het Israëlische leger uit te dagen voor een tweekamp, in plaats van een groot gevecht. Op de 4de dag nam de herdersjongen David de uitdaging aan, en versloeg de reus Goliat door met zijn slinger een steen tegen het hoofd van deze te gooien. Van welk zeevarend volk, gevestigd op de kuststroken in het zuiden van Kanaän en in de Hebreeuwse bijbel ook vaak genoemd als tegenstanders van de Israëlieten, kwam de reus Goliat?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 5713

Op de vlag van Israël staat centraal een symbool dat ooit de tempel in Jeruzalem zou hebben gesierd. Met de Bijbelse koning, waarnaar het symbool vernoemd werd, is echter nooit een verband aangetoond. Graag de naam van dit symbool.

Goed zo !
Pubquiz vraag India 5696
© Harmanjaspreet singh

In het Noordwesten van India ligt de provincie Punjab. 39% van de bevolking is hindoe, 55% is aanhanger van een andere religie. Hoe noemen we de aanhangers van deze religie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Bijbel 5638

We volgen de lotgevallen van een te vondeling gelegd kind. Na een lange tocht door onder andere de Schelfzee, bevrijdt hij zijn volk van de slavernij - geholpen door de tien plagen. Hij stelt zich meer en meer als een leider van zijn volk op en vaardigt daarom een reeks leefregels uit die hij in steen laat graveren. Uit welk boek van de Hebreeuwse bijbel komt dit?

Goed zo !