Welke tomaten worden ook wel pruimtomaten of pomodori-tomaten genoemd?
Welke tomaten worden ook wel pruimtomaten of pomodori-tomaten genoemd?
We zoeken een term dat een aan barderen verwante techniek is. Beide kooktechnieken maken gebruik van spek. Bij deze techniek wordt het spek in het ingrediënt geregen. Met name mager vlees is geschikt voor deze techniek. Welke kookterm zoeken we?
Bekijk vraagHoe noemt het feest ter ere van de Griekse God van de extase en de wijn?
Bekijk vraagHet is het bekendste gerecht van de Zuid-Franse stad Nîmes, waar het voor het eerst gemaakt werd door chef Durand rond 1830. Het vlees van de kabeljauw wordt gepocheerd in melk en nadien opgewerkt met olijfolie tot een sneeuwwitte en romige puree, die zowel koud als warm, soms met een schijfje truffel, geserveerd wordt. Wat is de Franse benaming van dit gerecht?
Bekijk vraagWie regelmatig op de markt komt, heeft het vast wel eens gezien: dragon fruit of cactusfruit. Door de vergelijkbare structuur met kleine zwarte zaadjes wordt de vrucht veelal met een kiwi vergeleken. Graag de naam.
Bekijk vraagEind 19de en begin 20ste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland Hawaii om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Het is dus geen wonder dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaiïaanse keuken en het gerecht dat we zoeken is daar een mooi voorbeeld van. Van oudsher was het heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi (een lokale tonijnsoort) werden geserveerd met wat Hawaiïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen noten. Zonder rijst, zonder andere extraatjes. Het is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaiïaanse versie van de strenge, pure Japanse sashimi. Het klinkt wat sobertjes, in vergelijking met de kleurige, goed gevulde gerechten die je inmiddels overal ter wereld op tafel ziet staan. Naam van het gerecht?
Bekijk vraagVoor wie van de Japanse keuken houdt, is deze vraag een eitje. Welke soort soep, waarvan de belangrijkste ingrediënten bouillon, een soort sojabonenpasta, stukken tofu en dunne groene zeewieren zijn en stengelui zijn, wordt in Japan als voorgerecht of als onderdeel van het hoofdgerecht geserveerd? Het woord ‘soep’ mogen jullie van het antwoord knippen om het in de link te laten passen.
Bekijk vraagEen kooktechniek die wordt toegepast bij de bereiding van verschillende gerechten is het roeren van een crème tot voor het kookpunt. De bedoeling is om bepaalde smaak- en structuureigenschappen te behouden, die bij het koken verloren zouden gaan. Over welke kooktechniek hebben we het?
Bekijk vraagIn onze hedendaagse keuken vinden we groenten en fruit uit verschillende uithoeken van de wereld. Denk maar aan quinoa, dadels, litchi. Maar ook soorten die we al langer gebruiken stammen af uit andere werelddelen, uit welk land komt de sinaasappel?
Bekijk vraag