Pubquiz vraag 3883 Filosofie

Quizvraag Filosofie 3883

We gaan even terug in de tijd, in 399 voor Christus werd Socrates aangeklaagd voor zijn kritische houding tov de democratie en het vaak tot de grond toe afbreken van de gevestigde opvattingen van de elite. In de rechtbank kon hij zich verdedigen, maar het mocht niet baten: uiteindelijk werd hij veroordeeld. Maar weet u ook hoe Socrates stierf?

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Filosofie

Quizvraag Filosofie

Terug naar de 17e eeuw voor de volgende vraag. Een denker met een indrukwekkende CV; wiskundige, politicoloog, filosoof en wegberijder van de Verlichting. Iconisch is zijn werk ethica dat postuum uitkwam in 1677. Hij was een jood van Portugese afkomst maar die heel zijn leven in Nederland woonde. Genoeg feiten, wie is deze persoon?

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

De tweede echtgenote van de Griekse filosoof Socrates stond gekend als een lastige, humeurige vrouw die kon zeuren en zijn leven onmogelijk maakte. Graag haar voornaam.

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

We zoeken de naam van de grootste Deense denker of filosoof die voortdurend in de clinch lag met de Kerk en u op deze afbeelding ziet. Hij verliet zelden zijn geboorteplaats Kopenhagen en stierf er ook in 1855 op 42-jarige leeftijd. De theorie van de drie levensstijlen – esthetisch, ethisch en religieus – is van hem afkomstig.

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

Voornaam en familienaam van deze Duitser denker die samen met Friedrich Engels Het Manifest van de Communistische Partij schreef?

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

Van wie is de vermaarde uitspraak “What doesn’t kill you makes you stronger”? Een tip: Deze uitspraak is niet ontstaan in het Engels.

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

We zoeken een Grieks filosoof en schrijver. Hij was een leerling van Socrates en een leraar van Aristoteles. Hij is één van de invloedrijkste denkers in de westerse filosofie en was de stichter van de Atheense Akademeia, het eerste instituut voor hoger onderwijs in het Westen.

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

Van wie komt de uitspraak: "Religie, zij is de opium van het volk."?

Bekijk antwoord

Quizvraag Filosofie

We zoeken een Nederlandse priester, theoloog, filosoof, schrijver en humanist. Ook hij was een onwettig kind, in zijn tijd sprak men van een defectus natalis. Zijn vader was een priester in Gouda en zijn moeder diens huishoudster. Hij heeft drie jaar in Rotterdam gewoond en is toen vertrokken naar Gouda. Pas in 1517 werd hij dankzij pauselijke dispensatie van de ernstige maatschappelijke gevolgen van zijn onwettige geboorte verlost.

Bekijk antwoord