Pubquiz vraag 5070 Geschiedenis

Quizvraag Geschiedenis 5070

Wat is de Latijnse benaming voor het ingenieus verwarmingssysteem op basis van warme lucht dat onder andere de Romeinse thermen verwarmde? De warme lucht was afkomstig van een oven of van het verbranden van kolen. De uitvinder gebruikte het in de 2 de eeuw voor christus om zijn visvijvers te verwarmen.

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Geschiedenis

Quizvraag Geschiedenis

In Nederland vond er ooit een watersnoodramp plaats die de aanleiding gaf voor de ontwikkeling van de Deltawerken. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij. 1835 mensen lieten het leven. Velen werden onder andere al zwemmend, met een touw rond hun middel, gered uit hun huizen. In welk jaartal vond deze ramp plaats?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

Ongeveer 6 en een halve maand heeft deze man het volgehouden als president van de Verenigde Staten. Het einde van zijn presidentschap kwam er nadat hij op 2 juli 1881 werd neergeschoten in Washington DC. Hij was de 20ste president van de VS en de tweede die vermoord werd. Hoe heet deze man? Let wel op want we zoeken enkel de familienaam van deze “James”.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

In 1947 stonden de kranten in de VS vol met het nieuws van een vliegende schotel die neergestort was. Voor de ufo-aanhangers staat deze gebeurtenis bekend als het belangrijkste ufo-incident ooit. Nabij welke plaats in New Mexico vond dit incident plaats?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

De farao Djoser leefde in de 27 ste eeuw v. Chr. Zijn vizier - zeg maar: zijn eerste minister - was een man met een brede ontwikkeling. Naast raadgever van de farao was hij ook architect, medicus en hogepriester. Hij ontwierp de bekende trappiramide van Djoser in Saqqara. Hij bleef ook na zijn dood bekend en zijn roem steeg zelfs met het verstrijken der eeuwen. Zo'n 20 eeuwen na zijn dood werd hij zelfs tot god verklaard. Wie was deze knappe kop?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

We zoeken de naam van de maîtresse van Karel VII van Frankrijk. Ze kwam in 1444 aan het Franse hof en voerde het decolleté met ontblote schouders in. Daarmee was ze een echte trendsetter, want vele dames van stand volgden haar voorbeeld.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

Het Romeinse Rijk heeft enkele keizers gekend. De ene al geschifter dan de andere. Wij zijn op zoek naar de 5e Romeinse Keizer die leefde van 54 tot 68 n.Chr. Hij was de zoon van Proconsul Ahenobarbus en Agrippina de jongere. Hij was nogal een sloeber. Zou de grote brand van Rome van 64 zelf aangestoken hebben, liet hij zijn moeder vermoorden en was een frequent bezoeker van bordelen en tavernes. Welke keizer zoeken we hier?

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

Elisabeth Amalie Eugenie was prinses van Beieren, keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Op 10 september 1898 echter werd Elisabeth in Genève door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl doodgestoken. Wat was haar bijnaam? Nog een tip: ze werd in haar bekende filmtrilogie gespeeld door niemand minder dan Romy Schneider.

Bekijk antwoord

Quizvraag Geschiedenis

De auto heeft in ons leven al een verre en rijke geschiedenis. Reeds in de 18de eeuw waren er al de voorlopers van wat later de eerste stoomauto's zouden worden. Ferdinand Porsche en Josef Ganz hadden in 1922 al de plannen opgevat om samen een automerk uit de grond te stampen. Weten jullie welk merk?

Bekijk antwoord