Pubquiz vraag 5338 Eten en drinken

Quizvraag Kruiden 5338
© Simon A. Eugster

Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Onder welke naam is Kurkuma nog bekend? We zoeken dus een naam met een kleur erin.

Goed zo !


Meer pubquiz vragen over Kruiden

Quizvraag Eten en drinken

Op 18 april 1667 ruilden de Nederlanders Manhattan (New York) met de Engelsen tegen het onbeduidend kleine eilandje Run in de Molukken, omdat op dat eiland toen ‘s werelds duurste specerij werd verbouwd. De specerij, die als vrucht aan een boom groeit, wordt vooral in aardappel- en koolgerechten, soepen en vleesproducten gebruikt. Het vruchtvlies wordt gedroogd verkocht als foelie. Wat is de naam van deze specerij?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Welke gin tonic botanical is dit?

Bekijk antwoord

Quizvraag Flora

Dit keukenkruid is in ons land een wettelijk beschermde plant. Het groeit op iets droge, matig voedselrijke grond van dijken en op kalkgrond. De hoeveelheid zon heeft directe invloed op de smaak van de plant, die tussen 30 en 60 cm hoog wordt en een behaarde vierkante stengel heeft met vertakkingen. Geef de beter bekende naam van dit kruid zoals men het in de winkel vindt.

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

We zien hier Majorana hortensis. Het kruid staat ook wel bekend als worstkruid. Het kruid heeft een intens aroma, dat aan tijm doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten. Welk kruid zoeken we?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

We zoeken een bestanddeel van het Chinese vijfkruidenpoeder. Het wordt ook gebruikt voor de productie van het anti-griepmiddel Tamiflu. De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht. Het heeft een sterke geur aangezien de etherische olie grote hoeveelheden anethol bevat.

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

Je ziet hier afbeeldingen van de Artemisia dracunculus een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het kruid is afkomstig uit Centraal-Azië. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Het vormt een bestanddeel van de fines herbes, een kruidenmengsel dat vaak gebruikt wordt om soepen, eieren en boter op smaak te brengen. Het is vooral bekend als ingrediënt in klassieke sausen zoals bearnaise en bechamel, maar het wordt ook vaak gebruikt in vinaigrettes en mosterd (dijonmosterd). De jonge uitlopers worden in het nabije oosten geserveerd als aperitiefhapje. Graag de naam.

Bekijk antwoord

Quizvraag Flora

Dit pittige kruidje zullen de keukenprinsen en -prinsessen onder jullie wellicht wel kennen. Kookonkundig als ik zelf ben, heb ik me laten vertellen dat het, zeker in een meer mediterrane keuken, goed samengaat met rozemarijn. Je moet wel voorzichtig zijn bij het toevoegen ervan, omdat de sterke geur en smaak ervan nogal gemakkelijk gaan overheersen. Welk plantje uit de lipbloemenfamilie, dat u ook kan gebruiken, onder meer in melkvorm, bij verstopte neuzen, zweertjes in de mond en andere lichamelijke ongemakken?

Bekijk antwoord

Quizvraag Flora

Welk kostbaar kruid 'dat we trouwens hier op de projectie zien wordt gewonnen uit de stijlen en stampers van de krokus? Het kruid heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Slechts één draad volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren.

Bekijk antwoord