Pubquiz vraag 5366 Wetenschap

Quizvraag Chemie 5366

We zoeken de afkorting van het chemisch element dat vernoemd is naar de Russische scheikundige die beschouwd wordt als de grondlegger van de periodieke tabel.

Goed zo !


Meer pubquiz vragen over Chemie

Quizvraag Wetenschap

Wie het periodiek systeem kent heeft alvast een voordeel bij deze vraag. We zijn op zoek naar een aardalkalimetaal met atoomnummer 38. De naam van het element is afgeleid van een plaatsje in schotland waar het rijkelijk voorkomt. Het wordt voor een resem zaken gebruikt maar bekendst is het voor het gebruik in de pyrotechniek, zoals vuurwerk. Welk scheikundig element?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Ooit al eens zout op een slak gestrooid? Indien u daarop ja heeft geantwoord, was u getuige van het proces waarnaar wij op zoek zijn. In dit proces vloeit een vloeistof door een halfdoorlatend membraan van de zijde met een lagere concentratie aan opgeloste stoffen naar de zijde waar deze hoger is. Graag de naam van dit proces.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Met welke 3 letters krijgen we de meer populaire naam van de chemische stofnaam 3,4-methyleendioxymethamfetamine?

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

Door dit omstreden bestanddeel moest de oude RoundUp uit de rekken voor particulieren. Het is een verdelgende stof die planten doodt tot in de wortel. Het gebruik van deze stof is nu verboden voor particulieren omdat het mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Over welke stof gaat het?

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

Deze stof helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. We vinden deze stof bijvoorbeeld terug in cosmetica en voeding. Lecithine, bijvoorbeeld, wordt gebruikt bij het maken van mayonaise omdat het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn. Naam graag van dergelijke stof.

Bekijk antwoord

Quizvraag Natuurkunde

Deze kleurloze, vluchtige en brandbare vloeistof met kenmerkende geur is ook wel bekend onder de naam dimethylketon, DMK en propanon. In het laboratorium wordt het soms gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen. In het dagelijkse leven wordt het veelal gebruikt als oplosmiddel, de meest gekende toepassing is nagellakverwijderaar. Welke stof zoeken we?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zijn op zoek naar een term uit de chemie. Namelijk een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. De term wordt ook gebruikt om iets aan te duiden dat een bepaald proces of het verloop van gebeurtenissen bevordert of wijzigt.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zien hier de Tabel van Mendeljev, maar welk element ontbreekt hier? “Het zesde” rekenen we niet juist.

Bekijk antwoord