We zoeken een zwam die gezien wordt als een ware delicatesse. Ze worden vaak opgespoord met behulp van varkens. Al is tegenwoordig het gebruik van honden het meest gangbaar.
We zoeken een zwam die gezien wordt als een ware delicatesse. Ze worden vaak opgespoord met behulp van varkens. Al is tegenwoordig het gebruik van honden het meest gangbaar.
Dit pittige kruidje zullen de keukenprinsen en -prinsessen onder jullie wellicht wel kennen. Kookonkundig als ik zelf ben, heb ik me laten vertellen dat het, zeker in een meer mediterrane keuken, goed samengaat met rozemarijn. Je moet wel voorzichtig zijn bij het toevoegen ervan, omdat de sterke geur en smaak ervan nogal gemakkelijk gaan overheersen. Welk plantje uit de lipbloemenfamilie, dat u ook kan gebruiken, onder meer in melkvorm, bij verstopte neuzen, zweertjes in de mond en andere lichamelijke ongemakken?
Bekijk vraagU ziet hier een afbeelding van een frequent voorkomende eetbare paddenstoel. De licht- tot donkerbruine hoed van de paddenstoel kan uitgroeien tot wel 30 cm maar in de keuken worden meestal kleinere varianten gebruikt, die dan doorgaans verwerkt worden in soep, pasta of risotto.
Bekijk vraagDeze boom komt van nature voor in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. Wereldwijd wordt de vrucht ervan gekweekt in de subtropen en in de tropen hoger dan duizend meter. Het is de nationale vrucht van Japan, maar het is mogelijk dat de oorsprong ervan in China ligt, waar men hem ‘Chinese pruim’ noemt. De bekendste soorten zijn de sharonvrucht en de persimmon, ze zijn nauw verwant aan de dadelpruim, maar onder welke naam kennen wij deze vrucht beter?
Bekijk vraagWe zoeken een “vergeten” plant uit de kruisbloemenfamilie en voor het grootste gedeelte een wortelknol. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Het is een zeer oud gewas dat al rond 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren werd geteeld. Het is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn rassen met verschillende kleuren schil, maar bij ons zijn wit en zwart de meest voorkomende. Qua smaak is het milder dan een radijs.
Bekijk vraagWe zoeken de naam van een boompje dat 10 meter hoog kan worden en tot de pruikenboomfamilie behoort. Voor u gaat panikeren: wij hadden ook nog nooit van pruikenbomen gehoord, maar wel al veelvuldig van z’n vruchten. En ze al gegeten met hopen. De boom komt oorspronkelijk uit Azie maar wordt in heel Europa gekweekt voor z’n eetbare groene zaden die oa in roomijs en chocola worden verwerkt. In de handel kan je deze zaden vooral verkrijgen in half geopende vorm. Ze zijn een lekkernij voor elke rechtgeaarde notenliefhebber. Naam van de boom?
Bekijk vraagHier ziet u een foto van de Viscum Album, een steeds groen blijvende plant uit de Sandelhout familie. Het is een half parasiet die leeft op bomen en voor water en zout afhankelijk is van zijn gastheer. Hij staat ook bekend als een heksenkruid, en de witte beenachtige vruchten zijn giftig en worden door vogels verspreid. Die plant wordt ook soms Duivelsgras, Duivelsnest, Heksennest, Vogellijm of Lijmkruid genoemd. Wat is de algemene Nederlandse naam van deze plant?
Bekijk vraag