Pubquizvragen geneeskunde en lichaam

152 resultaten

Pubquiz vraag Syndroom 2482

In pathologische vorm is paranoia het gevoel in de gaten gehouden, achtervolgd of bedreigd te worden, zonder dat zoiets daadwerkelijk het geval is. Paranoïde mensen verkeren bijvoorbeeld in de waan dat zij worden gevolgd, dat mensen 's nachts in hun huis inbreken en rondlopen... Wat is de naam van dit syndroom?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 2437

Hippies zweren niet alleen bij vrije meningsuiting maar ook bij vrije vrijen. daar kan ook wel een soa'tje bij voorkomen. Welke Soa start bij een onschuldig zweertje maar kan zonder behandeling lijden tot hersenaandoening. De ziekt wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 2373

Wat is de naam voor haar dat op het lichaam groeit in een poging om de huid op temperatuur te houden vanwege een tekort aan vet? Het is dan ook een bekend symptoom bij anorexiapatiënten.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 2368

We zoeken de naam van een piercing die vlak onder de onderlip gedragen wordt. Deze piercing kan in het midden van de onderlip worden geplaatst of aan de zijkant. Zowel vlak onder de lip als een stukje meer richting de kin behoren tot de mogelijkheden. Welke naam zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 2132

We zoeken een medische term van 6 letters. Het omschrijft een toestand waarbij er een te laag gehalte aan rode bloedcellen is, we noemen het ook wel eens bloedarmoede.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 2104

Religie en wetenschap ontmoeten elkaar vaak. Hoe heet het grootste bot van de wervelkolom? Het is driehoekig van vorm en bestaat uit drie tot vijf samengroeiende wervels

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 2100

Onmisbaar voor ons lichamelijk stelsel is het inslaan van vitamines en mineralen. Sommige van deze vitaminen worden door het lichaam zelf geproduceerd worden zoals vitamine D. Een tekort aan vitamine D én calcium kan dan ook aanleiding vormen tot bot aandoeningen. Een specifiek geval daarvan is Rachitis die speciaal voorkomt bij kinderen in de prille jeugd. Maar wat is een andere naam voor Rachitis dat verwijst naar een Europees land?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 2049

Welke ziekte staat ook wel bekend als kinderverlamming? Het is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 1967

Hoe heet de opening tussen de delen waaruit de schedel is opgebouwd (de schedelbeenderen)? De meeste pasgeboren kinderen hebben er twee: de grote en de kleine.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 1945

Dat dit het symbool is voor AIDS hoeven we niet te weten. Dat AIDS een vorm van immanente rechtvaardigheid zou zijn, houden we voor rekening van gefrustreerde, soutanes dragende fans van de collectieve waanzin die we godsdienst noemen. A.I.D.S. is een acroniem, dat weten de meesten onder u waarschijnlijk wel. Maar waarvoor staan die vier letters?

Goed zo !
Pubquiz vraag Syndroom Ziektes 1944

Dit zeldzame syndroom werd voor het eerst beschreven in 1956 door twee Zwitserse artsen. Patiënten hebben last van een onbedwingbare en onverzadigbare eetlust, als gevolg van een genetische afwijking. Hoe heet dit syndroom? ‘Het Michelin-syndroom’ is alvast geen goed antwoord.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 1941

Hoe heet een neurologische stoornis die gekenmerkt wordt door uitgebreide, matige tot soms ernstige tics?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 1940

Als je er als man geen meer kan krijgen, is er iets mis. Gelukkig bestaan er oplossingen voor. Pilletjes bijvoorbeeld, van die blauwe (hebben we ook maar van horen zeggen). Het tegenovergestelde is echter ook niet goed. Duurt het langer dan zes uur, dan kunnen bepaalde onderdelen zelfs voorgoed afsterven. Wat is de wetenschappelijke term voor het hebben van een zeer langdurige erectie?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 1895

Welk onderdeel van de hersenen speelt een cruciale rol bij de regeling van de lichaamstemperatuur en het regelen van gedragingen die zorgen voor de overleving van het individu en de soort: zoals eten, vechten, vluchten en –euhm- paren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ziektes 1878

Deze zeldzame, autosomale dominante verouderingsziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het LMNA-gen. De ziekte is zeer zeldzaam en treft naar schatting 1 op de 4 miljoen geboren kinderen. Welk woord komt uit het Grieks en betekent: "sneller oud worden"?

Goed zo !