Dood van Jimi Hendrix

Jimi Hendrix' opvatting van de elektrische blues én zijn uiterlijk maakten hem tot een unieke muzikant en een icoon van de jaren 60 van de vorige eeuw.

Jimi Henddrix

De linkshandige, zwarte gitarist, Jimi Hendrix ontwikkelde een volkomen nieuw en uniek geluidsvocabulaire, maar slaagde er niet in zijn 'blanke rockimago' te verzoenen met zijn zwarte wortels.

James Marshall Hendrix werd op 27 november 1942 in Seatle geboren en kreeg als jongen van twaalf zijn eerste gitaar. Zijn eerste platen en optredens deed hij samen met zuidelijke bleusgrootheden en soulbands (B.B. King, The Isley Brothers en Little Richard), en vanuit die achtergrond creëerde hij een duizelingwekkende, flamboyante nieuwe stijl voor een overwegend blank publiek.

Chas Chandler, de ex-basist van The Animals zag hem optreden in een nachtclub in New York en nam hem mee naar England. Met Mitch Mitchell (drums) en Noel Reading (bas) werd de 'Jimi Hendrix Experience' bijeengebracht. Jimi Hendrix verbijsterde zijn Britse collega-gitaristen: hij speelde bijvoorbeeld met zijn tanden of met de gitaar achter zijn rug! Zijn techniek, improvisatievermogen en zijn unieke geluid, vaak vervormd door de versterkers, brachten in de rockwereld een aardverschuiving teweeg.

Zijn dood was een gevolg van een fatale combinatie van drugs en alcohol. Het was een ontluisterende affaire. Hij stikte op een brancard in het ziekenhuis in zijn eigen braaksel - een tragisch einde van het leven van de innovatiefste elektrisch gitarist van het rocktijdperk, wiens invloed tot op de dag van vandaag weerklinkt. Als Afro-Amerikaan zou er niet naar hem zijn omgekeken, of, niemand wist wie hij was in het ziekenhuis.

Na een autopsie werd duidelijk dat Hendrix in zijn leven nooit verslaafd is geweest aan heroïne, en dat dit dan ook niet de doodsoorzaak was, wat destijds veel mensen dachten.

Krant moord Jimi Hendrix

De omstandigheden rond zijn overlijden zijn echter nooit geheel opgehelderd. Volgens een vroegere roadie is hij vermoord door zijn manager. James Wright doet hiermee een boekje open over de mysterieuze dood van deze legende; het staat in scherp contrast met de gebruikelijke aanname dat Hendrix was gestikt in zijn eigen braaksel van die cocktail van wijn en pillen. Volgens de roadie flapte manager Michael Jeffery na de tragedie in een ladderzatte toestand eruit dat hij Hendrix had vermoord — hij zou hem met de hulp van enkele vennoten vol drank en pillen hebben gestopt, omdat hij bang was dat Hendrix naar een andere manager zou overstappen.