Moeilijkheidsgraad van een quiz inschatten

Quizzen worden opgedeeld in verschillende niveaus. Het niveau of de moeilijkheidsgraad van een quiz wordt meestal aangeduid met de letters A tot E. Hierbij is E zeer gemakkelijk en A extreem moeilijk. Vaak worden comibnaties van de letters gebruikt, voorbeeld CD of BC.
Door het aanduiden van het niveau, kan iedereen ongeveer inschatten of het een quiz voor hem/haar is of niet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Niet iedereen speelt graag een quiz op het hoogste of laagste niveau.

De letters zijn geen waarde aanduiding van de quiz, maar een moeilijkheidsgraad! Vaak worden deze twee door elkaar gebruikt.

ABCDE-niveau van een quiz

Wat mag je verwachten bij de verschillende niveaus:

Niveau E - Gemakkelijke vragen, vaak nog meerkeuze. Vergelijkbaar met het niveau van het TV-programma Blokken. Dit is vaak op het niveau van tieners.
Niveau D - Niet meer doenbaar voor kinderen. Vergelijkbaar met de programma's De klas van Frida, Valkuilen De Pappenheimers.
Niveau C - Vragen op niveau. Vergelijkbaar met De Slimste Mens ter Wereld, Waagstuk en Twee voor Twaalf.
Niveau B - Heel moeilijke vragen. Vergelijkbaar met de Canvascrack en Black Out.
Niveau A - Quiz op het hoogste niveau. Vaak vergeleken met de Canvascrack, maar dan zonder de meerkeuze.

De quiz-tester

Organisatoren van een quiz laten hun quiz vaak testen door een voorspeler. Zo kunnen ze te weten komen op welk niveau hun quiz is. Zo bestaan er een aantal gekende voorspelers die jouw quiz kunnen testen. Let wel op: deze manier van testen is niet 100% correct. Een bepaalde speler kan toevallig zwak zijn in een thema waar jij veel over vraagt of net het omgekeerde.