Quizronde 5: Ronde 5

Organisatie quiz: Alexander Adams

Aantal ronden: 5

Aantal vragen: 47

Moeilijkheid: 86.53 %

Quizvraag Vissen 7227

De meer prikkelbare vis uit onze Noordzee is het onderwerp van de volgende vraag. Deze baarsachtige graaft zich in in het zand loerend op prooien. Naar menselijke gewoonte trapt de mens er letterlijk soms in in onze prachtige badplaatsen. De vis heeft 5 a 6 doornige vinstralen die een pijnlijke en zeldzaam dodelijke prik als gevolg hebben. Hoe heet deze kleine sloeber?

Goed zo !


De VIER-kijkers zullen deze androloog-endocrinoloog kennen van het programma Topdokters of zijn deelname aan De Slimste Mens in 2018. Hij werd geboren in 1970 in Oudenaarde en is diensthoofd Endocrinologie in UZ Gent. Daarnaast is hij ook er ook diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie en Gender. Een tip voor de minder wetenschappelijke zielen onder jullie: een naamgenoot van hem geeft les binnen de vakgroep Letterkunde aan de Blandijn. Zijn familienaam graag!

Goed zo !

Quizvraag Ruimte 7229

In 2018 deed een ESA project vanuit Paranal (Chili) haar eerste observatie. We zoeken de naam van een opstelling van telescopen die de Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars. In het Nederlands: het detecteren van leefbare planeten ter grootte van de aarde die in banen om nabije uiterst koele sterren en bruine dwergen draaien. Hoe heet dit project?

Goed zo !


Quizvraag Vlaamse film 7230

Film uit 1971. Het verhaal is gebaseerd op De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels en tot scenario bewerkt door Rademakers' vaste filmscenarist Hugo Claus en Magda Reypens. Memorabel zijn de acteerprestaties van Freek de Jonge, Romain de Coninck en Ann Petersen en ook het allereerste bloot van Willeke van Ammelrooy blijft in het geheugen plakken. Welke film?

Goed zo !


Quizvraag Algemeen 7231

We zien een draairoede. Het is een sluiting waarmee dubbele deuren en ramen van binnenuit kunnen worden vergrendeld. Dat kan door middel van één beweging van een kruk, kruiskruk, hefboom of een speciale sleutel. Hoe noemen we zo’n draairoede nog?

Goed zo !

Met het oog op de eugenetica is het een zegen voor de mensheid dat halfgod Kanye West zich blijft voortplanten. Deze zelfverklaard stuk rapper en genie heeft in totaal al vier kinderen. De laatste zoon Psalm in 2019. Hij kreeg nog een zoon in 2015. Wat was nu weer de naam van deze zoon?

Goed zo !

Quizvraag Moordenaars 7233
© Pano

De man op de foto is bekender onder zijn bijnaam maar daar zijn we niet naar op zoek want wij vragen jullie zijn echte naam: voor- en achternaam. Zijn voorhechtenis meegerekend zit de man nu ruim 45 jaar in de gevangenis, daarmee is hij de de langst zittende levende gedetineerde van België. Twee jaar geleden werd hij aan het woord gelaten in een PANO-reportage waaruit jullie een snapshot zien op de foto. Voor- en achternaam graag.

Goed zo !


Quizvraag Taal 7234

Taalvraagje: Op de foto zien jullie een kort aansluitend onderbroek zonder pijpen. In het Nederlands spreken we vaak over een slipje. Ondanks de vrije bewegingsmogelijkheden en de kruisvastheid worden ze als nodeloos oubollig beschouwd. Hoe noemen we dit onderbroektype in het Engels?

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 7235
© USGS

In Oxfordshire liep rond 1000 V.ch. een getalenteerd volk rond. Kunstzinnig volk maakte een geoglief van aanzienlijke grootte. In witte kalk werd een beeld ‘uitgehouwen’. Hoe noemt dit beeld? Wees volledig

Goed zo !