Quizvraag Filosofie 5050

We zoeken de naam van de grootste Deense denker of filosoof die voortdurend in de clinch lag met de Kerk en u op deze afbeelding ziet. Hij verliet zelden zijn geboorteplaats Kopenhagen en stierf er ook in 1855 op 42-jarige leeftijd. De theorie van de drie levensstijlen – esthetisch, ethisch en religieus – is van hem afkomstig.

Goed zo !

Deze arctische tandwalvis behoort tot de familie van de grondeldolfijnen. De slagtand van dit bijzonder dier kan een lengte van wel 3 meter bereiken. We zoeken de meest gebruikte benaming, dus zee-eenhoorn, eenhoornvis en neushoornvis worden niet goedgekeurd.

Goed zo !


Teamwork, teamsport, … Het woord team is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar voor welke 4 Engelstalige woorden wordt ‘team’ ook als afkorting gebruikt?

Goed zo !

Quizvraag Aardrijkskunde 5053

Welke Belgische kustgemeente komt u onderweg tegen wanneer u een zo kort mogelijke wandeling maakt tussen Bredene en Wenduine? Met ander woorden, welke gemeente ligt er tussen Bredene en Wenduine aan onze Belgische kust?

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 5054

Welk dessert hebt u in een restaurant besteld als u een pannenkoek met chocoladesaus en een bol ijs op uw bord krijgt?

Goed zo !

Quizvraag Series 5055

Lucas van den Eynde. U kent hem vast en zeker van rollen zoals Xavier de Baere in Morgen Maandag, Bert “bucky” Laplasse in het eiland, van musicals zoals Daens enzovoorts. Ook in het collectief geheugen zit zijn rol als slager André Vangenechten, in de televisieserie ‘Van vlees en bloed’. In deze reeks speelt ook een hond mee die hem onder andere bespiedt tijdens het bospoepen. Zijn echte naam was Nougat, maar hoe luidde de naam van de hond in de serie?

Goed zo !

Quizvraag Ruimte 5056

Het verst van ons verwijderde rotsblok in de ruimte bevindt zich op ongeveer 6,4 miljard km afstand van de aarde. Het werd in 2014 ontdekt door de Hubble-telescoop en kreeg de wetenschappelijke naam 2014 MU 69. Meer gedetailleerde beelden kwamen begin dit jaar (2019) van de ruimtesonde New Horizons. We zagen dat het rotsblok wat op een sneeuwman lijkt. Maar wat is de naam van dit ruimteobject?

Goed zo !


Quizvraag Zeilen 5057
© Etnoy

In welke zeilklasse werd onze landgenote Emma Plasschaert in 2018 wereldkampioene, iets wat ons ander zeilicoon, Evi van Acker, in haar carrière nooit heeft kunnen bereiken?

Goed zo !


In deze Italiaanse film uit 1997 staat een gezin centraal dat verscheurd wordt wanneer ze naar een concentratiekamp worden gebracht. De vader heeft maar één doel: zijn zoontje niet laten merken hoe vreselijk hun omstandigheden zijn door er een spelletje van te maken. De film is aangrijpend maar ook hilarisch. Welke film zoeken we?

Goed zo !