Levensloop Neteland

Quizronde 7: Linkronde

Organisatie quiz:

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 104

Moeilijkheid: 90.17 %

We zoeken de Nederlandse benaming voor de “gallus gallus domesticus”. Met naar schatting 52 miljard exemplaren is het de meest voorkomende vogel ter wereld.

Goed zo !

Deze stad ligt aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. Met ongeveer 321.000 inwoners is het de derde stad van Andalusië. Tevens heeft ze de reputatie de warmste stad van Europa te zijn. In 1984 werd het historisch centrum als één geheel opgenomen in de Unesco-werelderfgoedlijst. Eén van de belangrijke bezienswaardigheden is de kathedraal Mezquita. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 5061

Deze Zuid-Amerikaan werd geboren op 24 juli 1783 in Caracas en stierf op 17 december 1830 in Santa Mara. Hij geldt als de belangrijkste vrijheidsstrijder van Zuid-Amerika waar hij nog altijd bekend staat als “El Libertador”. Hij stond aan de wieg van Panama, Colombia, Ecuador en nog andere Zuid -Amerikaanse landen waarvan er één naar zijn naam verwijst. Graag enkel zijn familienaam.

Goed zo !

De film Rocky vertelt het verhaal van een onbekende derderangsbokser die de kans krijgt zichzelf te bewijzen door het te mogen opnemen tegen de heersende kampioen zwaargewicht. De film werd onverwachts een kassucces en ontving drie Oscars waaronder die voor de beste film en beste regie en lanceerde tevens de carrière van de destijds onbekende acteur Sylvester Stallone. Indien u zich de naam van de zesde film uit de reeks kan herinneren, kent u ook de familienaam van Rocky en dat is meteen het antwoord op deze vraag.

Goed zo !
Pubquiz vraag Italië 5063
© TUBS

Regio in Italië die in het noorden grenst aan Emilia-Romagna en San Marino, in het westen aan Toscanië en Umbrië, in het zuidwesten aan Lazio en in het zuiden aan de Abruzzen. Belangrijke steden zijn ondermeer Ancona, Ascoli Piceno en Urbino. We vragen de Nederlandse benaming.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kuifje 5064

Welk woord hebben we weggelaten uit deze titel van een album van Kuifje. “De Krab met de …. Scharen?”

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 5065

Het zichtbare bovenste deel van de tand of kies. Dit deel is veel kleiner dan het andere, niet zichtbare deel, de wortel. De buitenkant bestaat uit een heel harde stof, namelijk glazuur. De rest bestaat uit tandbeen. Binnenin lopen bloedvaten en zenuwen. Hoe noemen we dit deel van een tand?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eenheden 5066

Oude eenheid van massa die vroeger in Nederland ongeveer 480 gram inhield. De Vlaamse variant woog ongeveer 433 gram. Internationaal staat deze eenheid officieel dan weer gelijk aan 453,59 gram. In het huidige alledaags spraakgebruik heeft deze eenheid bij ons de waarde van een halve kilo. Welke eenheid zoeken we?

Goed zo !

Deze Russisch-Amerikaans romanschrijfster en filosofe werd op 2 februari 1905 geboren in Sint-Petersburg als Alissa Zinovievna Rosenbaum en stierf op 6 maart 1982 te New York. Ze was de grondlegster van het objectivisme, een filosofische stroming. Voortbouwend op de theorieën van Aristoteles was ze op politiek vlak een groot pleitbezorger van het laissez- faire-kapitalisme. Ze heeft de meeste bekendheid verkregen met haar romans “The Fountainhead” en “Atlas Shrugged”. Ze is beter bekend onder het synoniem “Ayn….” Wij vragen hier naar de achternaam van deze schrijfster die u ook op de foto ziet.

Goed zo !