Quizvraag Middeleeuwen 4337

De enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen met een vrijwel intact verdedigingssysteem bevindt zich in Gent. Wat is de naam van deze burcht, dat ook voorkomt in het lied 'Vlaanderen boven' van Raymond van het Groenewoud?

Goed zo !


Quizvraag Literatuur 4338

In de roman De drie musketiers van Alexandre Dumas is een belangrijke bijrol weggelegd voor de rechterhand van kardinaal Richelieu. Hoe heet deze man? Als je dat niet weet, mag je ook antwoorden met een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in de provincie Namen wordt gebrouwen.

Goed zo !

Waarschijnlijk de bekendste scène uit de film Basic Instinct is de ondervragingsscène. In deze scène wordt één van de hoofdpersonages Catherine Tramell ondervraagd door een groepje mannelijke politieagenten. Tijdens deze scène opent ze eventjes haar benen, waarna ze ze weer kruist. Welke actrice speelt in deze scène het personage Catherine Tramell?

Goed zo !


Quizvraag Schaken 4340

Hoe heet de enige zet in het schaakspel waarbij twee stukken van dezelfde kleur tegelijkertijd worden verplaatst? Het gaat hierbij om de koning en de toren en men spreekt van een lange en korte versie van de zet. Wat is dus de naam van deze zet, die meestal in het begin van het spel wordt gedaan?

Goed zo !


Quizvraag Wereldoorlog 2 Formule 1 Groot-Brittannië 4341

Ik ben op zoek naar een racecircuit in Engeland dat oorspronkelijk diende als trainingsveld voor Britse bommenwerpers in WOII. Tegenwoordig wordt het gebruikt om de Grote Prijs Formule 1 van Groot-Brittannië op te rijden. Als je dit niet weet, mag je mij ook de achternaam geven van de actrice die in de jaren '90 de natte droom van menig tiener was door haar optredens in videoclips van Aerosmith bij de nummers Cryin, Amazing en Crazy.

Goed zo !


Onder welke bijnaam kennen we Dwayne Johnson, één van de grootste professionele worstelaars aller tijden, beter? Naast een indrukwekkende worstelcarrière, bouwde hij een minstens even indrukwekkende filmcarrière uit, met films zoals 'The mummy returns', 'Baywatch' en met de reeks 'The Fast & The Furious'.

Goed zo !


Quizvraag Walt Disney Duitsland 4343

In het dorp Hohenschwangau in Beieren ligt een indrukwekkend kasteel, met zo'n 1,3 miljoen bezoekers per jaar één van de populairste toeristische attracties van Duitsland. Walt Disney bezocht het slot voordat de bouw van zijn eerste themapark begon en het was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië. Wat is de naam van dit kasteel?

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 4344

Deze mierzoete lekkernij vindt zijn oorsprong in de landen van de Balkan tot het Midden-Oosten en bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met gemalen noot. Na het bakken wordt het doordrenkt met een zoete suikersiroop of honing. Het wordt tegenwoordig vaak geserveerd in Turkse en Griekse restaurants als dessert. Wat is de naam van deze lekkernij?

Goed zo !

Quizvraag Middeleeuwen 4345

Wat is de bijnaam voor een inwoner van Poperinge? Deze bijnaam vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen en verwijst naar zijn koppigheid. Sinds 2011 wordt er een bier met dezelfde naam gebrouwen door Brouwerij De Plukker in Poperinge.

Goed zo !


Quizvraag Geschiedenis 4346

Hoe heette de Franse advocaat en staatsman, die tijdens de Franse Revolutie de bijnaam 'de onomkoopbare' kreeg vanwege zijn onwankelbare principes? Hij was gekend om zijn schrikbewind en stuurde veel van zijn tegenstanders naar de guillotine. Ironisch genoeg belandde hij na een machtsgreep zelf met zijn hoofd onder de guillotine in het jaar 1794.

Goed zo !