Quizronde 5: De Ronde van Oost-Vlaanderen

Organisatie quiz: Kwis aan de vis

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 88

Moeilijkheid: 92.27 %

Uitleg ronde: De Ronde van Oost-Vlaanderen: We starten in Gent en bij elke vraag hoppen we naar een aangrenzende gemeente. Het antwoord op die vraag begint met de eerste twee letters van die gemeente (ik zeggen uiteraard niet waar we naartoe gaan). Aangezien we dus in Gent vertrekken, weet je al dat het antwoord op de eerste vraag begint met GE.

Download extra blad

Quizvraag Geschiedenis 4378

Op 1 mei 2011 voerden de VS een militaire missie uit waarbij men Osama Bin Laden uitschakelde in zijn schuilplaats in Pakistan. De codenaam van deze missie was de naam van een Noord-Amerikaanse indianenleider, behorende tot de stam van de Apaches, uit de 19de eeuw. Wat was de naam van deze militaire missie?

Goed zo !


In welke Italiaanse stad in Toscanië wordt, op het Piazza del Campo, de paardrijwedstrijd Palio gereden? De rijders hebben geen zadels en zitten dus rechtstreeks op het paard. In de race nemen verschillende wijken het tegen elkaar op. De wedstrijd vindt tweemaal per jaar plaats: in juli en augustus. Welke Italiaanse stad is het decor van deze wedstrijd?

Goed zo !


Quizvraag Netflix 4380

Wat is de naam van de Amerikaanse televisieserie over de jacht op Pablo Escobar en zijn Medellínkartel van eind jaren 70 tot begin jaren 90 van de vorige eeuw, die in 2015 op Netflix in première ging?

Goed zo !


Quizvraag Joden 4381

Wat is de naam van de ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt in het gebied waar in vroegere tijden de Israëlitische koninkrijken Israël en Judea lagen? De naam van deze ideologie komt van de berg waarop koning David Jeruzalem zou hebben gesticht.

Goed zo !


Quizvraag Drank Griekenland 4382

Welke Griekse alcoholische drank met een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 44 procent en een sterke anijssmaak, heeft sinds 2006 binnen de Europese Unie de status van beschermde oorsprongsbenaming?

Goed zo !


Quizvraag Vlaamse film 4383

In 2006 kwam een film uit, geregisseerd door Paul Verhoeven en met actrice Carice Van Houten in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die overdenkt hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet. Graag de titel van de film.

Goed zo !


Onder welke naam is de brandstof ligniet beter bekend? Het ontstaat door de transformatie door toenemende blootstelling aan druk en temperatuur van veen. Het wordt vooral gewonnen in Duitsland, waar het één van de belangrijkste brandstoffen is voor elektriciteitsopwekking na het sluiten van de kerncentrales.

Goed zo !

Quizvraag Dans 4385

Ik ben op zoek naar een andere naam voor het voorgeborchte, in de rooms-katholieke theologie een aanduiding van het verblijf van de zielen die na het sterven niet toegelaten worden tot de hemelse glorie van Christus en ook niet naar de hel of het vagevuur gezonden worden. De naam waarnaar we op zoek zijn is afgeleid van het Latijns voor rand. Wie dit niet weet, mag ook antwoorden met een acrobatische dans uit Trinidad, die wel eens gedanst wordt op zatte momenten op een trouwfeest.

Goed zo !


Quizvraag Economie 4386

Welke Nederlandse winkelketen werd in 1926 opgericht in Amsterdam, naar het voorbeeld van zogenaamde Amerikaanse 5 en 10ct-stores. In de winkelketen waren alle spullen te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent, iets wat zich ook weerspiegelde in de naam van de winkelketen.

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 4387

Welke Duitse snoepproducent, die in 2020 zijn 100ste verjaardag viert, is de bedenker van de gummibeertjes, de gelatinesnoepjes in de vorm van een beertje?

Goed zo !