Gemakkelijke pubquizvragen wetenschap

223 resultaten

Pubquiz vraag Wetenschap 8336

Voegt men aan benzine een verdikkingsmiddel toe, bestaande uit een mengsel van naftenaat en palmitaat dan krijgt men een product dat gebruikt wordt in brandbommen en zeer gevreesd wordt omwille van de ernstige brandwonden die het bij mensen en dieren veroorzaakt. Hoe noemt dit gevaarlijk goedje?

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 8112

Met welke 3 letters krijgen we de meer populaire naam van de chemische stofnaam 3,4-methyleendioxymethamfetamine?

Goed zo !
benzine

Wat is de naam van een soort benzine die tot een gelachtige substantie verdikt is met nafteenzuur en palmitinezuur?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 8020

In 1960 werd de wetenschappelijke discipline die we zoeken gelanceerd door Jonathan Hughes en Stanley Reiter. De discipline maakt systematisch gebruik van economische theorie en technieken om de economische geschiedenis te bestuderen. Geef de naam van deze discipline die genoemd werd naar de muze van de geschiedenis in de Griekse mythologie.

Goed zo !
Pubquiz vraag Scheikunde Nobelprijs 7970
© Claus Ableiter

De uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 7962

De term die we zoeken werd uitgevonden door filosoof Alphonse Dain en is een hulpwetenschap van de historiografie. Hij refereert naar het bestuderen van samengebonden manuscripten in een codex, welke veel gemeen heeft met het moderne boek waarin men de pagina’s kan doorbladeren. Geef de naam van deze term die zich bezighoudt met het materiële aspect van de codex.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 7931

In 2012 stond fysicaland even volledig op zijn kop! Het OPERA experiment uitgevoerd in het CERN meende een deeltje te hebben gedetecteerd dat sneller zou bewegen dan het licht. De speciale relativiteitstheorie van Einstein stoelt net op het feit dat niets sneller kan bewegen dan het licht. Als het OPERA-experiment zou kloppen zou dat beteken dat we terug kunnen reizen in de tijd en volgens de bekende vergelijking E=mc^2 zou het kwadraat van zijn massa een negatief getal uitkomen. Imaginaire massa’s waren niet langer ondenkbaar! Madness. Uiteindelijk bleek het om een meetfout te gaan en is alles weer zoals vanouds. Fijuuw.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 7902
© JrPol

Voor deze vraag zijn we op zoek naar een term uit de chemische rayon. We zoeken een term die verwijst naar een oplossing waarvan het aantal opgeloste deeltjes per liter gelijk is aan die van een andere oplossing. Dit soort oplossingen worden in ziekenhuizen gebruikt als infuus. Ook zijn dit soort oplossingen van voornamelijk suikers in omloop als sportdrank, omdat door de druk van de beide vloeistoffen de suikers sneller zullen worden opgenomen in het bloed.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 7891

Satellieten worden soms in bijzondere banen geplaatst. Een satelliet die bv. de zon moet observeren, wordt niet noodzakelijk tot vlakbij de zon gestuurd, maar op een plaats tussen aarde en zon waar de aantrekkingskracht van aarde en zon elkaar in evenwicht houden. Eens de satelliet met de juiste snelheid en richting aangekomen is op zo een plaat, zal de satelliet deze positie behouden t.o.v. zon en aarde, terwijl zon en aarde verder bewegen. De zon en de aarde draaien rond hun gemeenschappelijk zwaartepunt en dit tweelichamenstelsel heeft 5 van dit soort bijzondere plaatsen. Hoe heten deze plaatsen, genoemd naar een Franse wiskundige en sterrenkundige?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 7886

Ruimtevaartorganisaties laten restanten van raketten en satellieten die niet meer nuttig zijn soms gecontroleerd neerstorten op aarde. Gelukkig kiezen ze hiervoor een afgelegen gebied op zee. We zoeken de naam van dit punt dat het verste verwijderd is van enig land: het ligt in de Zuidelijke Stille Oceaan op 48° 53? ZB, 123° 24? WL. De naam verwijst naar een romanpersonage uit het boek Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 7866

Virgin heeft voor het eerst in een test twee passagiers met succes vervoerd in een nieuw transportsysteem. Het is een transportsysteem waarbij capsules door een buizensysteem reizen waarin een zeer lage druk heerst. Wat is de naam van dit nieuwe vervoersmiddel?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 7845

Deze Amerikaanse astrofysicus en wetenschaper houdt zich onder meer bezig met stervorming, exploderende sterren, dwergstelsels en de structuur van de Melkweg. Wat is de naam van deze man die vooral bekend is door de televisieserie 'Cosmos: A Spacetime Odyssey'?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 7820

Met de succesvolle lancering boekt SpaceX een dubbele primeur. Voor het eerst vliegen twee astronauten de ruimte in aan boord van een schip van een bedrijf. Tot nog toe was elke astronaut gelanceerd door een overheidsorganisatie als Nasa (VS) en Roscosmos (Rusland). Wat is de naam van het ruimtetuig waarin de astronauten zich bevonden bij het koppelen aan het ISS?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eenheden 7805

We zoeken de eenheid van elektrische capaciteit. Omdat de eenheid relatief groot is, worden in de praktijk veel vaker condensoren gebruikt waarvan de capaciteit in pico-, nano- of micro- wordt uitgedrukt. Het geeft aan hoeveel lading bij een bepaalde spanning in een condensator aanwezig is.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 7534

Tijd voor keiharde wetenschap. We zoeken namelijk een echte klepper uit ons wetenschappelijk verleden. Geboren in 1885 en bijzonder getalenteerd op gebied van theoretische natuurkunde en scheikunde. Hij ontving trouwens de nobelprijs voor de natuurkunde in 1922. Hij wordt algemeen gezien als een van de grondleggers van de atoomfysica. Waar Ernest Rutherford als groot experimentator veel over de interne opbouw van het atoom ontdekte, was het de grote verdienste van hem om een theoretische grondslag voor dit nieuwe atoommodel te formuleren, waarmee hij tevens een grote bijdrage leverde aan de meest spraakmakende tak van fysica in de 20e eeuw: de kwantummechanica. Welke wetenschapper, gestorven in 1962, zoeken we?

Goed zo !