Pubquiz vraag 4589 Wetenschap

Quizvraag Wetenschap 4589

Hoe noemt men de methode die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Door middel van deze methode kan bijvoorbeeld een ijzeren plaat worden voorzien van een laagje zink (elektrolytisch verzinken), nikkel (vernikkelen) of chroom (verchromen), dit om het meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen.

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Wetenschap

Quizvraag Wetenschap

We blijven nog wat hangen in de wetenschappelijke sfeer. In 1745 vulde een Nederlandse natuurkundige een glazen fles deels met water, deed er een kurk op en stak daar een geleidende draad doorheen. Die verbond hij dan met een machine die statische elektriciteit opwekte. De fles toonde aan dat elektriciteit kon worden opgeslagen en vervolgens afgegeven aan elk geaard voorwerp. De fysicus, Pieter van Musschenbroeck, testte dit zelf en kreeg daar zo’n schok van dat hij zwoer het nooit nog te zullen proberen. Toch was de fles een sensatie en werd ze de belangrijkste ontwikkeling in het begrip en gebruik van elektriciteit in de 18de eeuw. Hoe kennen we deze voorloper van de moderne condensator, genoemd naar de universiteitsstad waar de uitvinder ervan woonde?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zoeken de SI-eenheid voor radioactiviteit. De eenheid is genoemd naar een Frans natuurkundige. De afkorting volstaat.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor "stroperigheid"?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

De term die we zoeken werd uitgevonden door filosoof Alphonse Dain en is een hulpwetenschap van de historiografie. Hij refereert naar het bestuderen van samengebonden manuscripten in een codex, welke veel gemeen heeft met het moderne boek waarin men de pagina’s kan doorbladeren. Geef de naam van deze term die zich bezighoudt met het materiële aspect van de codex.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

We zoeken een wiskundige constante waarvan de waarde de verhouding is tussen de omtrek en de diameter van een cirkel.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Op de foto zie je het eerste gekloonde schaap en 's werelds eerste kloon van een volwassen zoogdier. Wat is de naam van het schaap dat 6 jaar leefde?

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

Wat is het synoniem voor de schuine zijde van een rechthoekige driehoek, die tegenover de rechte hoek ligt? De naam is afkomstig uit het Latijn en afgeleid van het Griekse.

Bekijk antwoord

Quizvraag Wetenschap

De volgende wetenschappelijke tak bevindt zich in hogere sferen: astronomie. Een korte maar daarom niet gemakkelijkere vraag: welke planeet bevindt zich het dichtst bij de zon en is tevens de kleinste planeet van ons zonnestelsel?

Bekijk antwoord