10e quiz Young Ones 2018

Quizronde 1: 1. Recylage ronde

Organisatie quiz: Basketbalploeg Young Ones Landegem

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 88.37 %

Uitleg ronde: 1. Recylage ronde: Vragen uit de vorige edities.

Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 4555

We zoeken de naam van een psychologisch verschijnsel dat kan optreden tijdens een gijzeling en waarbij de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt. De benaming dateert al uit 1973 en kwam onlangs weer sterk op de voorgrond nav de Netflix-serie La Casa Del Papel.

Goed zo !

Vanaf 2010 mocht er al eens gelachen worden. In het soort komedie die we zoeken spelen lichamelijke acties de hoofdrol. Klassieke voorbeelden zijn de onvermijdelijke glijpartij over een bananenschil, taarten die in iemands gezicht worden gegooid, mensen die een langwerpig voorwerp dragen en bij het draaien er iemand mee tegen het hoofd stoten. Buster Keaton, den dikke en den dunne, Charlie Chaplin… ze gebruikten het allemaal. De benaming zelf vindt z’n oorsprong in een houten instrument waarbij twee planken tegen elkaar geslagen worden. Dit zorgt voor veel lawaai maar weinig impact.

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij 4557

Dit schilderwerk is van Pieter Brueghel de Oude uit 1562, in het Engels bekend als 'Mad Meg'. Het is te bewonderen in ons eigenste Van Den Bergh Museum in Antwerpen.

Stripliefhebbers zien ook dat het vrouwenpersonage op de voorgrond door Willy Vandersteen werd gebruikt in een van zijn albums met dezelfde titel… Graag de Nederlandse naam van het werk.

Goed zo !

Een sportvraag uit ons rijkgevulde archief en niet eens zo’n moeilijke. In 2012 vroegen we naar de Olympische Winterspelen van 2002. “In Salt Lake City!” roept u met z’n allen in koor. Helaas gaat onze vraag niet over 2002 maar wel over 2018. “In PeyongYang!” roepen jullie nu ongeduldig. Maar ook dit antwoord zoeken we niet. Wel de naam van de Belg die onze enige medaille daar, een zilveren, veroverde. Het was al geleden van in 1998 dat ons dat nog eens lukte. Niet zo moeilijk, zeker als we er als tip bijgeven dat het in de discipline snelschaatsen/massastart was.

Goed zo !

In onze 2013-editie met als thema reis rond de wereld zaten ook een pak niet-aardrijkskundige vragen, zoals deze: Welke Amerikaanse uitvinder patenteerde in 1844 als eerste het stiftcilinderslot, een voorloper van de huidige sloten? Zijn zoon verbeterde de uitvinding en in 1861 maakte hij een cilinderslot dat vrijwel hetzelfde werkte als de hedendaagse cilindersloten. De familie had ook patenten op brandkastsloten, combinatiesloten en dorsmachine’s en is nog altijd één van de grootste spelers op de markt. Tipje : Het deelt z’n naam met één van de hoogst aangeschreven Amerikaanse universiteiten.

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 4560

De quiz van 2014 stond in het teken van de hoofdzonden. De ronde met als thema onkuisheid bleek veruit de populairste of wat had u gedacht. Hier vroegen wij oa naar de naam van twee steden uit het boek Genesis die door god worden gestraft.
De inwoners stierven in een regen van zwavel en vuur omdat ze volgens de almachtige vader er een verdorven levensstijl op na hielden. Homoseksuele betrekkingen , verkrachtingen, mishandeling van de armen, echtscheidingen enzovoort waren er dagelijkse menu, er is dus nog niet veel veranderd! De twee steden lagen waarschijnlijk waar nu de Dode Zee is Ook in de koran is het verhaal beschreven en 1 stad gaf z’n naam aan een uitdrukking voor zondige verboden seksuele contacten.. Welke twee steden zoeken we ?

Goed zo !

U ziet hier een streek in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen tussen 2 rivieren. Het gebied ligt ten westen van Nijmegen, ten zuiden van de Betuwe en ten noorden van de provincie Noord-Brabant. In het westen wordt het Kanaal van St. Andries als begrenzing opgevat. Welke streek bezongen in een lied van Boudewijn de Groot is dit?

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 4562

In 2016 was het vijfentwintig jaar gelden dat België de regel afschafte dat enkel mannelijke nazaten van de koning de troon kunnen bestijgen. Boze tongen beweren dat dit enkel was om prins Laurent een hak te zetten. Wanneer Albert en Filip het loodje zouden leggen dan konden we tenminste een munt slaan met het hoofd van Astrid er op in plaats van Laurent en zou Claus geen tweede verdriet van België moeten schrijven. Onder welke naam kennen we deze wet die nog dateert uit de tijd van de Franken?

Goed zo !

Gedaan met imponeren met blitse sportauto’s, sneakers of Hilfigers, want zoals u kan zien blijven zelfs de Avion onderbroeken thuis. Welk programma zoeken we hier?

Goed zo !