Quizronde 10: 10. Triple reeks

Organisatie quiz: Basketbalploeg Young Ones Landegem

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 91.15 %

Uitleg ronde: 10. Triple reeks: Hij is er weer bij, onze klassieke afsluiter, de triple-reeks. Verschillende thema's, telkens 3 vragen met een in onze ogen stijgende moeilijkheidsgraad en telkens met een punt meer als inzet. U vult slechts één van de 3 antwoorden in. Vult u er 2 in dan krijgt u helaas geen punten van ons.

Quizvraag Media 4653

A. Deze mooie mansmens maakte voor het eerst z’n opwachting in ons Vlaams televisie-landschap onder de vleugels van Bart De Pauw in z’n serie de Bikerboys uit 2014. De brave man speelt hierin het schaamteloos uitgebuite hulpje van De Pauw. Metoo kwam net iets te laat voor hem. Wat is de naam van deze tv-figuur (dus niet z’n echte naam).

Goed zo !


B. Andere mooie mannen zagen we in Callboys, de reeks uit 2016 van Jan Eelen over een gigolo-uitzendbureau. 3 stoere binken maken hierin het mooie weer. Maar we zoeken helaas niet de namen van Devon, Wesley en Jay, wel van hun begeleider en manusje-van-alles. In het echte leven kennen we hem als Bart Hollanders, in de reeks speelde hij als…?

Goed zo !


Quizvraag BBC 4655

C. Van 1994 tot 1997 liep op BBC de onovertroffen Fast Show, een geniale sketchesreeks. Een van de typetjes was de ouwe man die u zo dadelijk te zien krijgt, gespeel door Paul Whitehouse. Z’n leven wordt getekend door eeuwige brute pech, in al z’n vormen en op alle mogelijke momenten. Naam van deze figuur?

Goed zo !


A. Wat is de naam van deze toren?

Goed zo !

B. Wat is de naam van deze toren?

Goed zo !

C. Wat is de naam van deze toren?

Goed zo !

A. De eerste term die we zoeken komt uit het grieks en betekent letterlijk “geen heerser”. De beweging wordt gekenmerkt door een streven naar een samenleving waarin mensen zonder een hogere authoriteit leven, waarin er dus geen centraal gezag is. Als politieke stroming ontstond het rond 1860, als een afsplitsing van socialisme.

Goed zo !

B. Onze tweede wereldbeschouwing wordt gekenmerkt door een streven naar duurzame vrede. Geen oorlog, geen geweld want beide bieden alleen maar de schijn van een garantie van veiligheid en bewapening vergt te grote investeringen. Nogal wat partijen gebruiken de term in hun basisbeginselen en Mahatma Gandhi kan je zowat zien als de grootste bezieler.

Goed zo !

C. De laatste tenslotte dateert als term uit 1787. De omschrijving is kort maar krachtig: hoe noemen we de politieke stroming die ijverde voor de afschaffing van de slavernij? Het was één van de factoren die tot de Amerikaanse Burgeroorlog in de 18e eeuw leidde maar ook in landen als Engeland, Mexico, Rusland en Brazilië kenden de aanhangers succes met hun strijd.

Goed zo !

A. Plots was hij daar, de eerste gekleurde scheidsrechter in het Belgisch voetbal. Geen geel, geen rood, maar donker. Hij deed het jarenlang uitstekend en met een eeuwige glimlach, stond zelfs op het randje van een internationale carriere, tot hij in 2015 maar niet door de medische proeven raakte en noodgedwongen de schoenen aan de haak moest hangen. Naam van deze sympathieke kerel?

Goed zo !


B. Het WK in Rusland bezorgde België een collectieve euforie. Onze rode duivels blonken niet alleen uit qua spelniveau maar zorgden tevens voor vermaak zoals u kon zien. Wie scoorde in de groepswedstrijd tegen Engeland het enige doelpunt en werd er zowaar door de helft van de natie voor verguisd?

Goed zo !


C. Als we het over de top-6 hebben van onze Belgische eerste klasse dan wordt daar steevast KRC Genk bij genoemd. De jongeren onder ons horen het waarschijnlijk in Limburg donderen, maar deze ploeg is eigenlijk een fusieploeg die dateert uit 1988. Toen smolten twee gevestigde ploegen uit de koolmijnstreek samen, Thor Waterschei en de ploeg waarvan we de naam zoeken. De club-kleuren waren rood en zwart en bekende leden waren oa Robert Waseige en Luc Nilis. Welke ploeg?

Goed zo !


Quizvraag Afrika 4665

A. Ons eerste land zou het meest bekend moet zijn. Onze eigenste oud-kolonie Kongo kreeg van 1971 tot 1997 een andere naam toebedeeld door wijlen president Mobutu. Hij wilde met die naamswijziging de Afrikaanse bewustwording uitdragen. Hoe heette Kongo in die jaren?

Goed zo !


Quizvraag Azië Thailand 4666

B. Ook Thailand was bij de gelukkigen die hun naam aanpasten. Pas vanaf 1931 konden de inwoners zichzelf Thai noemen. De vorige naam leeft zelfs nog altijd voort in een aantal bij ons gekende begrippen.

Goed zo !


Quizvraag China 4667

C. Onze laatste gaat over de republiek China. En nee, hiermee bedoelen we niet de volksrepubliek China, maar het eiland dat we nu kennen als Taiwan en waar diezelfde volksrepubliek nog altijd gloeiend kwaad op is omdat ze zelfstandig zijn en blijven. De Portugezen die het eiland in 1593 ontdekten noemden het eerst Tapanga. Het eiland kende een lange en bewogen geschiedenis en zou pas aan het einde van de 2e wereldoorlog z’n huidige naam krijgen. De vorige naam klonk prachtig Portugees. Welke naam zoeken?

Goed zo !