10e quiz Young Ones 2018

Quizronde 6: 6. De Tien Geboden

Organisatie quiz: Basketbalploeg Young Ones Landegem

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 88.37 %

Uitleg ronde: 6. De Tien Geboden: Er volgt voor mij een emotioneel moment. Trouwe deelnemers aan de Young Ones kwis weten dat wij ieder jaar met een thema werken. Dit jaar is het thema 10, 10de Young Ones kwis. Al enkele jaren probeer ik als thema “De Sacramenten” er door te krijgen, helaas tevergeefs. Dit jaar hadden mijn vrienden van de Young Ones een verrassing in petto: aangezien het de 10de kwis was mocht ik een volledige ronde wijden aan mijn favoriet thema “de tien geboden”. De tien geboden! Ze wisten niet eens meer dat mijn favoriete thema de sacramenten was! Schoon vrienden! Maar goed ik zal ook dit kruis met waardigheid dragen vandaar: de tien geboden.

Pubquiz vraag Islam 4616

Bovenal bemin één god.

De liefde voor die éne god kan extreme vormen aannemen. Aanhangers van groeperingen als Opus Dei, de getuigen van Jehova, of van stromingen als het chassidische jodendom en de salfistische islam, lijken het vooral zichzelf moeilijk te maken. Anders wordt het wanneer deze extreme liefde voor één god gewelddadige proporties begint aan te nemen. Al Qaida is dan wat van de voorgrond verdwenen nu horen we vooral van Al Nusra en zeker van IS of ISIS. Die laatste is ook gekend onder een andere benaming. Ook een letterwoord dat vooral in de Arabische wereld maar ook in Frankrijk en sommige Angelsaksische landen gebruikt wordt. Onder welke naam kennen we deze vrolijke jongens van ISIS nog?

Goed zo !

Zweer niet ijdel vloek nog spot.

Erik Van Looy in de Slimste Mens, die is niet verlegen om het tweede gebod met de voeten te treden. De eerste negen seizoenen van deze populaire kwis werden uitgezonden op Eén. Vanaf de tiende reeks was de kwis te volgen op Vier. Momenteel zijn ze al bij het zestiende seizoen aanbeland waarin VTM coryfee Julie Colpaert de te kloppen kandidaat lijkt. Maar wie werd ook al weer de slimste mens in het vorige seizoen (2017)?

Goed zo !
Pubquiz vraag Religie 4618

Heilig steeds de dag des Heren.

Geloof het of niet maar de zondagse eucharistieviering is zowaar één van de zeven sacramenten. En zo lukt het mij toch om de sacramenten in de kwis te smokkelen. Naast de Eucharistie zijn er ook het doopsel, het vormsel, het huwelijk, de priesterwijding en de ziekenzalving. Welk sacrament ben ik nog vergeten:

Goed zo !
Pubquiz vraag Mythologie 4619

Vader en moeder zult gij eren.

In de Griekse mythologie was er een figuur die het eren van zijn moeder wel erg serieus opnam. In een tragedie van Sophocles trouwde hij immers met zijn moeder Jocaste. In het eren van zijn vader was hij iets minder ijverig: hij vermoordde zijn vader koning Laios. U had al door dat het om Oedipus ging. De naam van Oedipus leeft onder meer voort in het oedipuscomplex, een centraal begrip uit de psychoanalyse: de onbewuste seksuele drift die een jongen – volgens Sigmund Freud - heeft jegens zijn moeder en het daarbij behorend verlangen zijn vader uit jaloezie te vermoorden. Dit complex heeft ook een vrouwelijke tegenhanger: volgens Freud is een meisje oorspronkelijk ook aan haar moeder gebonden. Als ze echter ontdekt dat ze geen penis heeft, wordt ze boos op haar moeder en houdt haar daarvoor verantwoordelijk. Ze richt dan haar aanhankelijkheid op haar vader en fantaseert erover zwanger van hem te worden. Deze controversiële theorie werd door Jung genoemd naar een andere figuur uit de Griekse mythologie. Hoe heet deze figuur met dezelfde naam als een personage uit de Marvel Comics reeks?

Goed zo !

Dood niet geef geen ergernis.

Als deze plant het vijfde gebod overtreedt dan is dat eerder de schuld van het slachtoffer zelf. Je moet al een behoorlijke hoeveelheid van de peulen of bloemen van deze boom verorberen om dodelijk vergiftigd te worden. Maar giftig is de plant wel degelijk. Het is een plant die in het wild voornamelijk voorkomt in midden en zuid Europa. De boom werd veel aangeplant in parken, tuinen en langs straten vanwege de sierwaarde maar de soort wordt tegenwoordig vanwege de giftigheid minder vaak aangeplant. Wat is de Nederlandstalige naam van deze plant die dirty minds misschien eerder aan het zesde gebod doen denken?

Goed zo !

Doe nooit wat onkuisheid is.

Onkuisheid komt in deze boekenreeks wel meer voor. Dit jaar vierden ze het 4000ste exemplaar uit de legendarische reeks die meer dan 50 jaar bestaat. De reeks wordt uitgegeven door Harlequin een van oorsprong Canadese uitgever en is in de loop der jaren wel wat geëvolueerd. Naar eigen zeggen stond de slaapkamerdeur vroeger op een kiertje terwijl ze nu al behoorlijk wijd open staat (de slaapkamerdeur dus). Hoe heet deze reeks van flutromannetjes waarin, gezien de verkoopscijfers, menig hun plezier vinden?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schilderij 4622

Mijd het stelen en bedriegen.

Dit schilderij werd door Théodore Géricault geschilderd in 1822. Het maakt deel uit van een serie van tien portretten gemaakt voor de psychiater Étienne-Jean Georget. Géricault schilderde deze portretten aan het einde van zijn carrière en ze vormen het laatste hoogtepunt uit zijn oeuvre. Het schilderij wordt tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. De titel van dit schilderij is "Portret van een …" ja van een wat eigenlijk: denk aan het zevende gebod en aan het feit dat dit geschilderd werd voor een psychiater.

Goed zo !
Pubquiz vraag  4623
© Wikipedia

(en mijd) ook het lasteren en liegen.

In de aanloop naar de midterms in de Verenigde Staten was president Donald Trump duidelijk in campagne-modus. Volgens The Washington Post vertelde of twitterde Trump in die periode gemiddeld 30 onwaarheden per dag met een dagrecord op 7 september van 125 leugenachtige stellingen. Al werd dat uiteraard afgedaan als fake-news van linkse media. De pers en Donald, het zullen nooit maatjes worden. Ook deze man heeft de gewoonte om goed op de media in te hakken. Deze “Trump van de tropen” won in oktober de presidentsverkiezingen in Brazilië. Ook hij is niet verlegen om een krasse uitspraak: zo liet hij ooit optekenen dat hij een collega-parlementslid nooit zou verkrachten aangezien ze te lelijk is. In volle campagne werd hij het slachtoffer van een aanslag: hij kreeg een messteek in de buik, maar bleef, vooral via sociale media, campagne voeren. Hoe heet deze man die op 1 januari 2019 de 38ste president van Brazilië wordt?

Goed zo !

Wees ook kuis in uw gemoed.

We hoorden een verfijnde cover van Jeff Buckleys Hallelujah door een West-Vlaamse muziekgroep. De groep begon als cabaret-duo rond hoofdfiguren Tom Vanrijckeghem en Sébastien Dewaele. Die laatste is ook bekend als Kenny uit de TV serie Bevergem en Steven in de serie Eigen Kweek. In 2013 had de groep zijn eerste avondvullende show “Un-butt-plugged”. De Oostendse groep laat zich vooral opmerken door hun komisch schunnige en seksueel expliciete teksten. Nummers als “Gie dere gie teve”, “in me bruunn” en “gisteren ek min vrouw in eur gat gepakt” laten al van bij de titel weinig aan de kuise verbeelding over. Hoe heet deze groep die het negende gebod met de voeten treedt?

Goed zo !

En begeer geen anders goed.

Jaloezie en afgunst kunnen een mens tot rare dingen drijven. Zo dadelijk horen we het mooie nummer Tonya Harding van Sufjan Stevens. Het nummer gaat over Tonya Harding die uit jaloezie haar concurrente Nancy Kerrigan tijdelijk uitschakelde. De ex-man van Harding huurde iemand in om Kerrigan op de knie te slaan, waardoor ze een belangrijke wedstrijd miste. Harding moest later toegeven dat ze geholpen had de bewijzen voor de aanslag te verbergen. Ondanks een schorsing kon ze via juridische weg haar deelname aan de Olympische Spelen in Lillehammer in 1994 afdwingen. Harding werd daar 8ste, Nancy Kerrigan haalde zilver. Welke sport beoefenden deze dames?

Goed zo !