10e quiz Young Ones 2018

Quizronde 3: 3. Mix

Organisatie quiz: Basketbalploeg Young Ones Landegem

Aantal ronden: 10

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 89.79 %

Pubquiz vraag Hongarije 4585

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het activeren van de zwaarste strafprocedure tegen Hongarije. De ontwikkelingen in het voormalige Oostblokland vormen een “systemische bedreiging” voor de Europese waarden, vindt het parlement. De meerderheid was het eens met Judith Sargentini. Die concludeerde dat de Hongaarse regering al sinds 2010 maatregelen treft die de rechtsstaat en democratie uithollen. Zo worden de onafhankelijke media en academische wereld aan banden gelegd, hulporganisaties gedwarsboomd en onafhankelijke rechters vervangen door ‘vriendjes’ van de regering.

Wat is de naam van de premier van Hongarije?

Goed zo !

Het Paaseiland is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan en staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De grootste bezienswaardigheid zijn de moai’s, ook wel paasbeelden genoemd. Tot welk land behoort dit eiland?

Goed zo !

Een werk van de beroemde kunstenaar Banksy heeft zichzelf midden in een Londense veilingzaal van Sotheby’s vernietigd, vlak nadat het voor ruim 1,1 miljoen euro was verkocht. Na de slag van de hamer kwam het canvas in slierten uit de onderkant van de lijst, waarin een kleine versnipperaar leek te zitten. We zoeken de titel van het werk dat werd versnipperd.

Goed zo !

De Gouden Roos is de meest prestigieuze Europese prijs voor amusementsprogramma's op televisie en bekroont "originaliteit, kwaliteit en creativiteit in amusementsprogramma's in tv en nieuwe media". De prijs wordt al voor de 57e keer uitgereikt. Dit jaar (2018) vielen 2 VRT programma’s in de prijzen. De welke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 4589

Hoe noemt men de methode die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal. Door middel van deze methode kan bijvoorbeeld een ijzeren plaat worden voorzien van een laagje zink (elektrolytisch verzinken), nikkel (vernikkelen) of chroom (verchromen), dit om het meer corrosiebestendig te maken of mooier te laten glanzen.

Goed zo !

We zoeken de naam van een discipline binnen de klimsport en het betekent het klimmen van een korte route op een vaak dicht bij de grond gelegen echte of kunstmatige rots zonder gebruik te maken van een touw of andere vorm van zekering, enkel een valmat.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wijnen Drank 4591

In Toscane wordt de Chianti wijn gebrouwen. Deze wordt voor 80 tot 100% van 1 soort druif gemaakt. Welke?

Goed zo !
Pubquiz vraag Literatuur 4592
© Hanya Yanagihara

We zoeken de titel van het boek van de Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara. Waarin ze de levens volgt van een hecht vriendenkwartet, van hun twintigste tot ze de vijftig gepasseerd zijn. Het boek verkent de vele facetten van mannenvriendschappen en mannenliefde: steun, bewondering, competitie, jaloezie, tederheid en onvermogen. Dit 800 pagina’s tellend boek wordt nu in een theatervoorstelling gegoten in regie van topregisseur Ivo Van Hove. Wat is de titel van dit boek/toneelstuk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dieren Vogels 4593

We zoeken een tamelijk grote en opvallende vogel die voornamelijk van vis leeft. Hij is 80 tot 100 cm lang en heeft een spanwijdte tot 150 cm. De vogel is vrijwel geheel zwart, maar met een opvallende witte wang en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek. De snavel is lang en voorzien van een haakvormige punt. In de broedtijd verschijnt er een witte "dijvlek". Hij heeft zwemvliezen tussen de voortenen en kan dus zwemmen en hij vangt vis door te duiken.

Hij zit vaak met uitgespreide vleugels op een paaltje bij het water. Het gaat hierbij voornamelijk om het laten drogen van hun verenkleed. Welke vogel zie je hier?

Goed zo !