Pubquiz vraag zuivere vorm van geklaarde boter

zuivere vorm van geklaarde boter
© Rainer Zenz

Vet werd lang beschouwd als de duivel in de keuken, maar stilaan begint te dagen dat dat imago soms onterecht is. Zolang je voor de juiste vetten kiest, is er geen vuiltje aan de lucht. We zoeken de naam van een heel zuivere vorm van geklaarde boter die zijn oorsprong vindt in de Indische keuken. Net als kokosolie is het een erg veelzijdig toepasbaar en natuurlijk (bak)vet.

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Eten en drinken

Quizvraag Eten en drinken

Scherp smakend kruid, oorspronkelijk door Marco Polo naar Europa gebracht. Wordt gebruikt voor onder andere het brouwen van bier & het maken van koek & gebak?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Wat is de naam van dit koekje?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

In de Middeleeuwen was bier één van de meest genuttigde dranken in Europa. Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder. Naar schatting dronk de gemiddelde Belg tegen het einde van de middeleeuwen dan ook maar liefst 275 tot 300 liter per jaar. Wel moet daarbij vermeld worden dat men in de middeleeuwen het bier vaak thuis brouwde, waardoor het slechts een zeer laag alcoholpercentage bevatte. Dit in tegenstelling met dit biertje gebrouwen in De Kluis te Hoegaarden. Het bier kent een hoge gisting en hergisting op fles en heeft een alcoholpercentage van 8,7%. Sinds 2012 heeft AB Inbev, gezien de toegenomen vraag naar zware blonde bieren, dit bier terug op de markt gebracht. Hoe heet dit bier waarvan we hier een fles met passende afbeelding zien.

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Van oorsprong groeide deze groente in  Noord-Amerika.Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m. De knol – het deel dat opgegeten wordt - heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. Het kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een  artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Ze kan gewoon gekookt worden en zo gegeten. Welke vergeten groente zoeken we hier?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Dit Frans geitenkaasje komt uit het departement Cher. Het heeft een cilindrische vorm met een diameter en hoogte van 5 cm. De kaas is genoemd naar een piepklein dorpje van amper 200 inwoners, gelegen op 4 km van Sancerre. De smaak past dan ook perfect bij een lekker glaasje Sancerre wijn. Wat is de naam van deze culinaire lekkernij?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Wat is de naam van deze cocktail met wodka, cranberrysap, limoensap en triple sec, bv. Cointreau. In de jaren negentig werd deze bekend bij het grote publiek. Dit kwam onder andere doordat deze vaak gedronken werd door het personage Carrie Bradshaw uit de serie Sex and the City.

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Eind jaren ‘60 was Procter & Gamble op zoek naar een manier om hun chips te verbeteren nadat klanten geklaagd hadden over gebroken en verschaalde chipjes en te veel lucht in de zak. Dus werd dit merk bedacht. Het is tegenwoordig eigendom van Kellogg, maar is nog steeds het vaakst verkochte merk van zogenaamde stapelchips. Hoe heet dit merk?

Bekijk antwoord

Quizvraag Eten en drinken

Welke gin tonic botanical is dit?

Bekijk antwoord