Pubquizvragen aardrijkskunde

677 resultaten

op een na langste rivier van Europa

We zoeken de op een na langste rivier van Europa. Ze ontspringt in Duitsland als samenvloeiing van 3 andere rivieren, en mondt na 2829 kilometer uit in de zwarte zee aan de grens van Oekraïne en Roemenië, en doorkruist onderweg maar liefst 11 landen. Welke rivier zoeken we?

Goed zo !
vlag zonder rood, blauw en wit

Wat is de enige nationale vlag ter wereld zonder een van de kleuren rood, blauw of wit?

Goed zo !
Italiaanse stad

In welke Italiaanse stad vind je deze kathedraal? De bouw van de kathedraal werd in de 12e eeuw aangevangen. Het is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. De Duomo heeft een rijk versierde façade. Naast de dom staat een 77 meter hoge campanile.

Goed zo !
Romeo en Julia

In welke stad staat het balkon van Romeo en Julia?

Goed zo !
rivier

In de telefonie is het internationale toegangsnummer (land) +33. Welke rivier loopt er door de hoofdstad?

Goed zo !
Kjeragbolten

Geef de hoofdstad van het land waar dit gigantische rotsblok “Kjeragbolten” ligt.

Goed zo !
hoofdstad van het land Uganda

Wat is de hoofdstad van Uganda?

Goed zo !
diepste punt

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld met 8848m. De Mont Blanc staat met een hoogte van 4808 meter bekend als de hoogste berg van Europa. Maar wat is het diepste punt op aarde?

Goed zo !
eiland Prins Philip

Op 9 april 2021 rouwde het Verenigd Koninkrijk om de dood van Prins Philip. Hij overleed op 99-jarige leeftijd. Meer dan 70 jaar lang was hij de man aan de zijde van koningin Elizabeth II. Ook elders in de wereld op een piepklein eiland in de Stille Oceaan met slechts 20.000 inwoners heerste er diepe rouw, sinds de jaren 50 vereerden de inheemse stammen Prins Philip als een god. Wat is de naam van dit eiland?

Goed zo !
eiland van de Kleine Antille

Dit eiland behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Eén van de bekende personen die op dit eiland is geborden, is Rihanna. Sinds november 2021 is dit officieel een republiek en heeft het afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Welke eilandstaat zoeken we?

Goed zo !
Noorse stad

Een Noorse stad met een mooi middeleeuws centrum en 275.000 inwoners is gebouwd op zeven heuvels. Het is de stad waar het meeste regen valt van gans Europa en is een goede uitvalsbasis om de talrijke gletsjers en fjorden in de buurt te verkennen. Hoe heet de stad die aan de westkust gelegen is en de tweede grootste stad is van Noorwegen?

Goed zo !
Dixie Dansercoer

Dixie Dansercoer is een Vlaamse poolreiziger die al meerdere expedities ondernam naar Antartica en het Hoge Noorden. In 2005 wou hij al zwemmend, peddelend, lopend en skiënd naar Siberië vertrekken, maar heeft de tocht mocht stoppen. Om zijn doel te bereiken moest hij een zee-engte van 85 km bedwingen. Geef de naam van dit water tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Goed zo !
woestijn Afrika

In zuidelijk Afrika ligt een woestijn van ongeveer 900.000 km², die in feite maar een half- woestijn is. De reden hiervoor is dat er aanzienlijk meer regen valt dan in een woestijn en het gebied bestaat uit zandwoestijn, grassige steppen en savanne. Het gebied beslaat een groot deel van Botswana en Namibië, en delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. Geef de naam van deze woestijn waar de oudste bewoners de Bosjesmannen zijn.

Goed zo !
rotsformatie Australië

De Aboriginals hechten aan de formatie rotsen die we zoeken een heilige betekenis. Daarom is het oostelijk deel van de rotsgroep niet toegankelijk voor toeristen. De formatie ligt ten westen van Ayers Rock, de reusachtige rotsformatie in het midden van Australië. Geef de naam van de groep van een 30-tal rotsen.

Goed zo !
oogst vrij vallende waterval
© Tomaszp

Watervallen vind men op ontelbare plaatsen in de wereld, de ene al wat groter dan de andere. De waterval die wij zoeken is de hoogst vrij vallende waterval ter wereld met een hoogte van 979 meter. Hij is genoemd naar zijn ontdekker en is gelegen aan een zijrivier van de Caroni-rivier in Venezuela. Graag de naam van deze waterval.

Goed zo !