Pubquizvragen geschiedenis

473 resultaten

Franse stad

14 juli 1789, wordt vaak gezien als het symbolische beginpunt van de Franse Revolutie. Dan werd een middeleeuws fort dat als gevangenis werd gebruikt, bestormd. Wat was de naam van dat fort?

Goed zo !
Pubquiz vraag Duitsland 2044

In welk jaar werd de Berlijnse Muur gebouwd?

Goed zo !
minister propaganda WO2

Tijd om grappen te maken was er toen niet echt. Toen duidelijk was dat de oorlog verloren was en toen hij vernomen had dat ook de Fuhrer zelfmoord had gepleegd, liet hij eerst zijn zes kinderen vermoorden en pleegde hij nadien samen met zijn vrouw zelfmoord. Als een van de meest fanatieke nazi’s ontsnapte hij daardoor aan het Neurenbergproces. Wie was tijdens WOII de minister van propaganda?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rusland 1949

Geef de term voor de hervormingspolitiek van de voormalige Russische president Gorbatsjov, waarmee hij in 1985 hoopte de vastlopende Sovjet-Unie weer op gang te kunnen krijgen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 Dieren Vogels Oorlog 1932

Dit is een bekende postduif uit de Eerste Wereldoorlog. De duif ontving het Croix de guerre voor het afleveren van 12 belangrijke berichten in Verdun. Haar laatste heldendaad was op 3 oktober 1918. 500 man geallieerde troepen van de Amerikaanse 77e divisie waren ingesloten in een vallei, zonder eten en munitie, en ook nog eens bestookt door eigen vuur. Hoe noemde deze duif dat 194 soldaten redde?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 NAZI Oorlog 1925

Van 4 tot 11 februari 1945, toen de nazi’s zo goed als verslagen waren, kwamen de drie geallieerde leiders bij elkaar. Deze conferentie was van zeer groot belang voor de territoriale verhoudingen na WO II. Het was de laatste tijdens de oorlog en op het programma stond de afbakening van de gebieden en de invloedssferen na afloop van de oorlog. Op de foto ziet u van links naar rechts Winston Churchill, Franklin Roosevelt en Joseph Stalin. Maar waar vond deze conferentie plaats?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oorlog Vietnam 1921

Welke naam werd gegeven aan de massale evacuatie van kinderen in Zuid-Vietnam naar de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Frankrijk en andere landen, aan het einde van de Vietnam oorlog (april 1975)?

Goed zo !
Pubquiz vraag Oorlog Irak 1920

Wat is de naam die gegeven wordt aan de weg van Koeweit en Basra waar zich terugtrekkende Iraakse troepen werden aangevallen door de Amerikaanse luchtmacht en grondtroepen tijdens de Golfoorlog? De snelweg staat officieel bekend als Highway 80 en is enkele jaren later gerepareerd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Napoleon 1915

Hij was een klein man, maar verrichtte grootse daden. Zichzelf tot keizer kronen én fantastisch lekkere spekken naar zichzelf vernoemen zijn er slechts twee van. Maar op welk eiland werd Napoleon Bonaparte geboren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Holocaust Wereldoorlog 2 Gassen NAZI Oorlog 1908

Tijdens de Holocaust gebruikten de nazi’s in de gaskamers van Auschwitz een pesticide om hun slachtoffers om te brengen. Aanvankelijk werd het middel in de concentratiekampen gebruikt om te ontluizen en ter bestrijding van tyfus. Geef de naam van dat pesticide.

Goed zo !
Pubquiz vraag Hitler Duitsland 1882

Wat is de naam van het woonhuis van de Duitse dictator Adolf Hitler op de Obersalzberg in het zuiden van Duitsland nabij de plaats Berchtesgaden in de deelstaat Beieren?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart Ruimte NASA Dieren 1879

Wat is de naam van de eerste chimpansee in de ruimte? Hij werd op 31 januari 1961 door de Amerikanen de ruimte in geschoten. Hij voerde een taak uit, waaraan zijn functioneren in de ruimte beoordeeld kon worden en landde 16,5 minuut later in de Atlantische Oceaan.

Goed zo !
Pubquiz vraag Vliegtuigen 1874

Deze man vloog op 23 september 1913 als eerste non-stop de Middellandse Zee overstak. Hij vertrok van Fréjus in Frankrijk en landde in Bizerte aan de Tunesische kust. Wat is zijn naam? Kleine tip: er is een tornooi naar hem genoemd.

Goed zo !
Pubquiz vraag Oorlog 1850

Wat is de naam van een brug die bestaat uit standaardsegmenten en als zodanig zeer snel opgebouwd kan worden. De basis van het ontwerp is een vakwerkbrug? Dit type brug is in eerste instantie ontworpen voor toepassing door genietroepen van het leger en kan maximaal 60 meter vrij overspannen en zware voertuigen dragen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Amerikaanse presidenten Presidenten Amerika 1845

De Amerikaanse president die we zoeken is in twee opzichten uniek: hij is de enige president die tijdens zijn presidentschap trouwde in het Witte Huis en hij is ook de enige president uit de geschiedenis met twee niet op elkaar volgende ambtstermijnen. Vandaar dat hij zowel de 22e als de 24e president van de VS was. Tussen die ambtstermijnen in stond de republikein Benjamin Harrison aan het roer. Welke democraat en tweevoudige president zoeken we?

Goed zo !