Pubquizvragen geschiedenis

473 resultaten

Pubquiz vraag Boten Engeland Spanje Koningen Oorlog 1842

Wat is de naam van de vloot die we zoeken is letterlijk Spaans voor 'gewapende' vloot en wordt meestal de 'Onoverwinnelijke Vloot' bedoeld waarmee de Spaanse koning Filips II tijdens de Spaans-Engelse Oorlog in de 16de eeuw probeerde Engeland binnen te vallen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Duikboten Wereldoorlog 2 Frankrijk Oorlog 1835

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vestigde de Duitse Kriegsmarine een onderzeebootbasis in deze stad. De speelfilm Das Boot (1981) zou hier later worden gesitueerd. Duitsland hield aan de stad vast tot het einde, en zo werd deze stad als laatste Franse stad bevrijd. Welke stad zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Tijdperk 1813

Hoe heet het geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden? Het is de laatste periode van het Mesozoïcum.

Goed zo !
Pubquiz vraag Gevangenis 1806

Wat is het gevangenisnummer van Nelson Mandela? Het werd later het symbool voor zijn aidsbestrijdingsproject.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wapens Wereldoorlog 2 Oorlog Gassen 1789

Mosterdgas is een vloeistof die als zij op de huid of in de ogen komt of wanneer de damp of nevel wordt ingeademd, sterk, prikkelend en blaartrekkend werkt. De huid wordt rood en bij voldoende blootstelling vormen zich na verloop van tijd blaren. Wat is een andere naam voor dit chemisch wapen uit Wereld Oorlog 2?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 2 Sovjet-Unie Oorlog 1776

Het European Recovery Program was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa. Een belangrijke drijfveer van deze hulp was het vormen van een sterke buffer tegen de expansie van het communisme vanuit de Sovjet-Unie van Stalin. Wat is de naam van dit plan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden Napoleon 1772

Naar welk eiland werd Napoleon verbanden na de Slag van Waterloo in 1815?

Goed zo !
Pubquiz vraag Atoombom Hiroshima Japan Wereldoorlog 2 1770

Wat is de naam van de atoombom die gedropt is op de stad Hiroshima door het vliegtuig Enola Gay?

Goed zo !
Pubquiz vraag Marteltuigen Middeleeuwen 1761

We zoeken de Nederlandse naam van een marteltuig. Het is eigenlijk niet meer dan een kast, vaak in de vorm van een mens, met pinnen erin. Als men die kast sluit, wordt de inzittende gespiest. Hopelijk is hij direct dood, want anders ziet hij nog even af tot hij doodgebloed is. Hoe heet dit marteltuig in het Nederlands?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boten 1760

Van welke rederij was de Titanic de eigendom?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vliegtuigen Oceaan 1759

Welke luchtvaartpionier, bijgenaamd The Lone Eagle, was de eerste piloot die solo en non-stop over de Atlantische Oceaan vloog, van New York naar Parijs op 20 en 21 mei 1927?

Goed zo !
Pubquiz vraag Staatsgreep Portugal Afrika Azië 1755

Wat is de naam van de geweldloze militaire staatsgreep die op 25 april 1974 in Portugal plaatsvond? Deze opstand maakte een eind aan het ruim veertig jaar met militair geweld verdedigen van de Portugese koloniale belangen in Afrika en Azië.

Goed zo !
Pubquiz vraag Western 1730

Wat was de bijnaam van Henry McCarty?

Goed zo !
Pubquiz vraag Caesar Romeinse Rijk 1722

De Eburonen waren ten tijde van Caesar een beruchte volksstam die omstreeks 54 voor Christus Het romeinse rijk aardig toetakelde onder leiding van hun meest bekende leider en koning. Wie was die koning?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart Houston NASA Apollo Ruimte 1691

Welke Amerikaanse astronaut sprak tijdens de Apollo-13 vlucht de legendarische woorden: 'Houston, we've had a problem'?

Goed zo !