Bonne Cuvee quiz

Quizronde 1: Historische ronde

Organisatie quiz: Quizploeg Bonne Cuvee

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 85.7 %

Pubquiz vraag Planten 6431
© Konrad Lackerbeck

De Verbena officinalis is een overblijvende of soms eenjarige plant. De dunne stengel kan een hoogte van 100 cm bereiken waarbij hij onderaan houtachtig wordt. Het behaarde blad kan verschillende vormen aannemen. Hij staat bij voorkeur langs wegkanten, op of bij muren en heggen op kalkhoudende, stikstofrijke, stenige grond. In België is hij eerder zeldzaam. De plant geurt niet, en rauw en zonder bewerking smaakt hij onaangenaam bitter. Hij heeft tal van medicinale toepassingen. Welke plant?

Goed zo !
Pubquiz vraag Zwemmen 6432
© Ron Kroon

Deze Nederlandse oud-zwemster en olympisch kampioene behoorde in de jaren '60 tot de wereldtop op het onderdeel vlinderslag. Tussen 1963 en 1967 zwom ze op de 100 meter en de (pas later ingevoerde) 200 meter negen keer een wereldrecord. Op de O.S. van 1968 in Mexico behaalde ze een gouden medaille op de 200m vlinderslag. Ze werd in Nederland driemaal tot Sportvrouw van het jaar verkozen. Haar naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Series 6433

Deze Britse legerkapitein is een fictief personage uit de boeken van Agatha Christie. Hij raakt gewond in de oorlog en keert terug naar Engeland. Daar leert hij Hercule Poirot kennen en hij wordt zijn assistent. In de tv-serie Agatha Christie's Poirot, die liep van 1989-2013, werd zijn personage vertolkt door Hugh Fraser. Naam van dit personage?

Goed zo !
Pubquiz vraag Strips 6434

Het is het 9de album van De Kiekeboes, getekend door Merho. Het avontuur speelt zich grotendeels af in Boeloe Boeloe. Tijdens een buitenlandse reis van president Moïse Mombakka pleegt Bibi Pralin Gaga een staatsgreep en laat Charlotte Kiekeboe ontvoeren. Titel van dit album?

Goed zo !
Pubquiz vraag Sausen Rusland 6435

Deze van oorsprong Russische saus bestaat uit uiringen en champignons, die gebakken worden en daarna geblust met wodka (of wat dacht u). Kruiden met peper, zout en (veel) paprikapoeder, en dan nog een flinke scheut room erbij. Heerlijk bij steak, maar ook bij kip en zelfs bij gehaktballetjes. Welke pittige saus zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Spellen 6436

De steenrijke, maar helaas wat verstrooide farao heeft tijdens zijn leven onmetelijke rijkdommen vergaard en in zijn piramides verstopt. Maar helaas is hij het overzicht kwijt en weet hij niet meer waar hij wat verstopt heeft. De inzet van het spel is dus om hem te helpen alles terug te vinden. Welk bordspel van Ravensburger, voor spelers vanaf 7 jaar?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6437
© Kattjosh

Wij hebben de Leeuw van Waterloo, de Nederlanders hebben deze piramide. Beide heuvels zijn kunstmatig aangelegd en hebben een link met Napoleon. De piramide ligt in de gemeente Woudenberg in de provincie Utrecht en werd in 1804 aangelegd door de soldaten van Napoleon. Tegen het eind van de vorige eeuw was hij ernstig in verval geraakt, maar nu is hij volledig gerestaureerd. Hoe heet dit bouwwerk?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 6438
© Dr.T

"De enthalpie voor een enkele reactie kan worden berekend via het verschil tussen de vormingsenthalpie van de producten en die van de reagentia." Deze thermochemische wetmatigheid, geformuleerd door een Russisch-Zwitserse scheikundige, was in feite een voorloper van de eerste wet van de thermodynamica. Welke wet of welke chemicus?

Goed zo !
Pubquiz vraag Boten 6439
© Stunteltje

Een remstoel is een zware paal of constructie in het vaarwater. Vroeger bestond hij meestal uit vier houten palen of een staketsel, maar tegenwoordig kan hij ook van stalen buizen gemaakt zijn. Hij wordt geplaatst vóór een riviersplitsing, brug of sluis, aan het begin van een remmingwerk, dat dient om schepen af te remmen of te geleiden. Hij kan ook gebruikt worden om een schip aan af te meren. Een andere benaming voor de remstoel zou afgeleid zijn van de Franse benaming voor een gehate landvoogd van de Nederlanden in de 16de eeuw. Wanneer de schippers hun trossen om deze meerstoelen gooiden, zullen zij zich graag verbeeld hebben dat ze de strop om de nek van de hertog gooiden. We zoeken een woord van 7 letters.

Goed zo !