Quizronde 8: Finaleronde

Organisatie quiz: Quizploeg Bonne Cuvee

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 87.62 %

Uitleg ronde: Finaleronde: Zoals we het de laatste jaren gewend zijn, maken we ook nu weer een reis rond de wereld, waarbij we in 10 landen of landstreken halt houden om er 3 vragen over te stellen. U mag op alle vragen antwoorden, elk antwoord is goed voor 1 punt. De eerste halte in onze wereldreis ligt zowel in België als in Nederland, we stoppen namelijk in Limburg. Of we ons aan deze of gene zijde van de grens bevinden, moet u zelf maar even uitzoeken.

Quizvraag Algemeen 6511

Wie aan Limburg denkt, denkt aan fietsen. Het provinciebestuur doet er dan ook alles aan om de fietstoerist naar deze uithoek van het land te lokken. Daarvoor komen ze soms met spectaculaire initiatieven op de proppen. Zo was er al “Fietsen door het water”, waarbij je in Bokrijk letterlijk tussen de watermassa’s door kan bewegen. Dat initiatief was zo’n succes dat het provinciebestuur dit jaar een nieuw idee uitwerkte. In het fameuze Bosland, waar zich naar het schijnt ook een wolvenkoppel heeft gevestigd, kun je sinds kort letterlijk “Fietsen door de bomen”. Via een dubbele lus kun je van de wortels naar de kruinen van de bomen fietsen en daarna weer terug naar beneden. In welke gemeente kun je sinds 2019 deze attractie op je fietsroute terugvinden?

Goed zo !


Wie vanuit België via de E314 de grens oversteekt in de richting van Aken, kan niet om dit gigantische chemische complex heen kijken. Toen de Saudi-Arabische onderneming Sabic in 2002 de petrochemische activiteiten van het Nederlandse bedrijf DSM in Geleen overnam, ontstond een unieke situatie waarbij 2 grote spelers uit de chemische wereld op één industrieterrein opereerden en nauw samenwerkten. Intussen bevinden zich op deze campus zo’n 150 individuele bedrijven, met ca. 8000 werknemers en verder een onderzoekscentrum met zo’n 500 studenten. Het terrein kreeg een naam die verwijst naar de huidige specifieke activiteit op deze plek, maar ook naar een legendarisch kasteel. Hoe heet dit bedrijventerrein?

Goed zo !

In januari van 2019 ontstond er grote commotie in Maastricht, omdat aan het licht kwam dat de lokale gemeentesecretaris een onderzoeksbureau had aangetrokken om de e-mailaccounts van 41 ambtenaren door te lichten. Hij wilde dit doen om er achter te komen wie vertrouwelijke informatie had gelekt over mogelijke ontslagen bij de gemeente. Op een gegeven moment werden sommige van die ambtenaren zelfs verhoord in de kelders van het lokale stadhuis. De hele affaire draaide rond het gezamenlijke kantoor dat Maastricht wilde oprichten samen met twee andere Limburgse gemeenten, en dat een groot aantal administratieve taken gezamenlijk zou uitvoeren, zij het dan met minder personeel. Kunt u ons de naam van minstens één van de twee andere gemeenten geven, die betrokken waren bij de oprichting van het Shared Service Center Zuid-Limburg?

Goed zo !

Quizvraag Festivals Hongarije 6514
© Derzsi Elekes Andor

Begin augustus wordt in Budapest jaarlijks een muziekfestival georganiseerd. Het is een zevendaags evenement waarbij zowel grote namen als onbekendere muzikanten op het podium staan, naast theater, circusacts en allerlei randanimatie. Dit jaar was het festival aan zijn 26 ste editie toe, met o.a. Foo Fighters, Florence + The Machine en Ed Sheeran. Omdat het op een eiland in het midden van de Donau plaatsvindt, wordt het ook wel The Island of Freedom genoemd. De naam betekent trouwens in het Hongaars gewoon ‘eiland’. Hoe heet dit jaarlijkse festival in Budapest?

Goed zo !


Quizvraag Wereldoorlog 1 Hongarije 6515
© AlphaCentauri

Na de Eerste Wereldoorlog zat Hongarije aan de verkeerde kant van de geschiedenis en kwamen zij als één van de verliezers uit de oorlog. Door de geallieerde overwinnaars werd een verdrag ondertekend dat de toekomst van het land zou vastleggen. Hongarije werd opgesplitst en verloor ongeveer twee derde van zijn toenmalige oppervlakte, waarbij bevolkingsgroepen zoals de Slowaken en de Roemenen hun eigen land kregen, maar waardoor tegelijkertijd heel wat Hongaren opeens in het buitenland kwamen te wonen. Het verdrag werd op 4 juni 1920 gesloten in en vernoemd naar een paviljoen in één van de bekendste Franse kastelen in de buurt van Parijs. Welk verdrag?

Goed zo !


Quizvraag Hongarije 6516

In dit beeldenpark in Érd aan de rand van Boedapest staan standbeelden uit het communistische tijdperk. Deze beelden - van o.a. Lenin, Marx en Engels - stonden door de hele stad verspreid en zijn na de val van het communistische regime hiernaartoe gehaald. Het park is tegenwoordig een populaire toeristenattractie. Naam van dit park?

Goed zo !


Quizvraag Tennis 6517
© Moroccan sky

Deze Marokkaanse tennisser was prof van 1990 tot 2005. Zijn hoogste ranking op de ATP was de 14 de plaats in 2003. Hij won in zijn carrière vijf ATP-titels: Amsterdam, Boekarest, Doha, Casablanca en München. Hij bereikte zowel in de Australian Open als in de US Open tweemaal de kwartfinale. In eigen land werd hij in 2003 verkozen tot populairste society-figuur. Wie is deze nu 47-jarige tennisser?

Goed zo !


Quizvraag Vogels 6518
© Richard Bartz

Het is een ernstig bedreigde vogel uit de familie van ibissen en lepelaars. Hij is 70 tot 80 cm lang en heeft een spanwijdte van 125 tot 135 cm. Hij is grotendeels zwart met een paarse gloed op de vleugels. Hij broedt op steile kliffen en rotsen. In het Nationaal Park Souss-Massa, gelegen aan de Atlantische kust van Marokko, verblijft 95% van de wilde populatie van deze ibis. In 2015 schatte men zijn hele wereldpopulatie op slechts 200 tot 250 volwassen vogels. In diverse dierentuinen zijn dan ook kweekprogramma’s opgestart om de soort te behouden. Graag de naam van deze ibissoort.

Goed zo !


Quizvraag Algemeen 6519
© Sergey Tchernyakov

Het is de naam voor het oudste gedeelte van Noord-Afrikaanse steden. Die van Marrakech bijvoorbeeld neemt ongeveer 600 hectare in en is daarmee de grootste van de Maghreb-landen. De oude stad wordt er omgeven door stadsmuren met een lengte van 19 km. Met zijn vele smalle doolhofstraatjes, binnenplaatsen en fonteinen, is het het kloppende hart van Marrakech. Onder welke naam is zo’n oud stadsgedeelte in veel Marokkaanse steden gekend?

Goed zo !

Quizvraag Natuurkunde 6520
© Rasbak

Dit graangewas, waarvan de oorsprong in Ethiopië ligt, wordt ook wel Abessijns liefdegras genoemd. Het wordt tot 160 cm hoog en elke halm draagt overvloedig kleine graanvruchten. Deze worden zonder te pellen in zijn geheel vermalen tot een volkorenmeel. Dit graan, glutenarm en rijk aan vitamines en aminozuren, is het hoofdingrediënt voor injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië. Het is misschien wel het nieuwe quinoa van 2019, maar een Nederlands bedrijf heeft een octrooi verkregen om het in Europa exclusief te exploiteren, waardoor de Ethiopische boeren heel wat kansen mislopen. Naam van dit graangewas?

Goed zo !

Quizvraag Fauna 6521
© A.Savin

Uiterlijk lijken ze nog het meest op bavianen. Ze komen uitsluitend voor in het Ethiopische hoogland, waar ze leven in grote luidruchtige groepen onder leiding van een dominant mannetje, dat te herkennen is aan zijn lange wapperende manen op de schouders en de felle rode vlekken op de borst. Het is de enige apensoort die graast. Ze zijn ook uniek omdat het de enige primatensoort is die dezelfde lipbewegingen kan maken met bijhorende klanken zoals de mensen. Welke apensoort?

Goed zo !

Quizvraag Aardrijkskunde 6522
© Giustino

Deze rotskerken in het bergachtige noorden van Ethiopië maken deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco en zijn een must voor de bezoekers van dit land. In de 13 de eeuw werden 11 monolithische kerken als heilige plaatsen uitgehouwen in de rotsen in opdracht van de koning. Eén ervan, de Bete Medhane Alem, is het grootste monolitisch gebouw ter wereld. Het bezit een mysterieus kruis dat als heilig relikwie wordt beschouwd. Bij welke stad bevinden zich deze rotskerken?

Goed zo !

Quizvraag Meren Israël 6523

De Wet op de Terugkeer, een Israëlische wet uit 1950, stipuleert dat iedereen van Joodse afkomst het recht heeft zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen. Deze wet veroorzaakte een enorme bevolkingstoename in het land, waardoor extra watervoorziening noodzakelijk werd. Daarom werd het plan opgevat om water van een meer in het noordoosten naar andere delen van Israël te leiden d.m.v. de National Water Carrier. Dit meer wordt in de Bijbel meermaals vermeld, zij het onder verschillende namen. Jezus leefde namelijk een tijdlang in Kafarnaüm, aan de rand van dit meer. Welk meer? (er zijn 4 namen mogelijk)

Goed zo !


Quizvraag Munteenheden Israël 6524

Allicht de kortste vraag van de avond: wat is de munteenheid van Israël?

Goed zo !


Quizvraag Olympische Winterspelen Schaatsen 6525

Deze schaatser (°1989) was de eerste Israëlische shorttracker ooit op de Olympische Winterspelen. In Sotsji kon hij echter nog niet echt doorbreken. Op het EK shorttrack 2015 in Dordrecht won hij echter de 3000m superfinale en tijdens de wereldbekerfinale in 2016, eveneens in Dordrecht, zegevierde hij op de 1500m. Tijdens het EK shorttrack 2018 in Dresden won hij goud op de 3000m, zilver op het overall-klassement en brons op de 1500m. In PyeongChang nam hij deel aan de 500m, de 1000m en de 1500m, maar kon ook nu geen medaille behalen. Sinds 2016 neemt hij ook deel aan het langebaanschaatsen. Zijn naam?

Goed zo !


Quizvraag Algemeen 6526
© Hardscarf

Dit soort ronde vilten tent is typisch voor Mongolië en de rest van Centraal-Azië. Ze worden als woning gebruikt door rondtrekkende veenomaden. In het Mongools heet dergelijke tent een ger, maar wat is de meer algemene naam voor dit soort tent?

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 6527

Deze Mongoolse krijgsheer (1336-1405) was de stichter van een nieuwe dynastie die naar hem werd genoemd. Hij wist een nieuw rijk te creëren op de fundamenten van het ineengestorte Mongoolse Rijk. Hij voerde voortdurend wrede oorlogen, waarbij miljoenen mensen het leven lieten. Na zijn dood verdween zijn rijk echter al snel van de kaart. Onder welke naam is hij bekend?

Goed zo !

Quizvraag Muziek 6528
© Stefan Brending

Eén van de revelaties op Graspop Metal Meeting dit jaar: de Metal Dome bleek zelfs te klein voor alle fans en nieuwsgierigen. Deze Mongoolse band brengt een eigen uniek genre dat metal combineert met traditionele Mongoolse folkinstrumenten en keelzang. Welke band?

Goed zo !

Quizvraag Japan 6529

Je zou ze de aboriginals van Japan kunnen noemen. Het is de oorspronkelijke bevolking van Noord-Honshu, Hokkaido, de Koerilen en Sachalin. De oudste nederzettingen op Hokkaido dateren van rond 18.000 v. Chr. Momenteel zijn ze nog met zo'n 16.000. In 1991 erkende de Japanse regering hen officieel als een autochtoon etnische minderheid in Japan. In 1997 accepteerde het Japans Parlement een wet ter bescherming van hun rechten en deze wet trad in werking in 1998. Wat is de benaming van deze oer-Japanners?

Goed zo !


Quizvraag Japan 6530

Deze Japanse prentkunstenaar, schilder en tekenaar (1760-1849) hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten. Het beroemdst werd hij door zijn landschapsafbeeldingen. Tot zijn bekendste werken behoren De grote golf bij Kanagawa, dat deel uitmaakt van de Zesendertig gezichten op de berg Fuji. Zijn naam?

Goed zo !


Omdat traditionele Japanse gewaden geen zakken hadden, hing men vaak een doosje aan de obi (de gordel), waarin men dan kleine voorwerpen kon meedragen. Deze doosjes waren meestal zeer mooi versierd, vaak met het typische Japanse lakwerk. De algemene term voor zo'n doosje is sagemono. Deze zijn vaak bedoeld voor specifiek gebruik, zoals voor rook- of schrijfgerei. Wij zoeken de meer gangbare naam voor een doosje voor algemeen gebruik, een woord van 4 letters.

Goed zo !

Quizvraag Geschiedenis 6532

Een Nederlandse ontdekkingsreiziger was uitgezonden om het Zuidland te vinden en hij ontdekte eerder toevallig het eiland Rapa Nui, dat hij Paaseiland noemde omdat hij er arriveerde op paaszondag, 5 april 1722. Wie was deze ontdekkingsreiziger?

Goed zo !

Het eiland is vooral bekend door de honderden karakteristieke beelden die er te vinden zijn. Hoe worden deze paaseilandbeelden genoemd?

Goed zo !


Quizvraag Taal 6534

Vroeger werd op Paaseiland een soort hiërogliefenschrift gebruikt, dat in houten stokken en plankjes werd gekerfd, waarvan er nog een 20-tal bewaard zijn gebleven. Tot op heden is dit schrift nog niet ontcijferd. Welke taal of schrift?

Goed zo !

Quizvraag Aardrijkskunde 6535
© Vardion

In het westen en het oosten wordt Costa Rica resp. begrensd door de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee. In het Zuid-Oosten grenst het aan Panama. Met welk land vormt het zijn noordelijke grens?

Goed zo !

In 2010 werd voor de allereerste keer een vrouw president van Costa Rica. Daarvoor was deze nu 60-jarige politica vicepresident en Minister van Justitie in de regering van Oscar Arias. Omdat de president van Costa Rica niet direct mag worden herkozen, nam ze niet deel aan de verkiezingen van 2014. Ze werd dat jaar opgevolgd door Luis Guillermo Solis. Wie was dus tussen 2010 en 2014 de eerste vrouwelijke president van Costa Rica?

Goed zo !

Quizvraag Wielrennen 6537
© filip bossuyt

Deze wielrenner is dan weer de allereerste Costa Ricaan ooit die startte in de Ronde van Frankrijk, dat was in 2011. Met de recentste Tour reed hij in zijn carrière reeds voor de 15 de keer een grote ronde uit. Hij wordt vooral ingezet als meesterknecht van Valverde en Quintana bij de Spaanse wielerploeg Movistar. Ook in de Vlaamse voorjaarskoersen is hij meestal van de partij. Meid voor alle werk dus. Winnen doet hij dan ook weinig: een rit in de Giro van 2012 en vorig jaar de Baskische ééndagskoers de Klasika Primavera in Amorebieta. Hij droeg ook één dag de roze trui in de Giro van 2016 en werd knap vierde in de eindstand van de Giro van 2015. De Giro is dus duidelijk zijn favoriete ronde. Welke Costa Ricaanse wielrenner?

Goed zo !


Quizvraag Ierland 6538

Het is een mythisch wezen uit de Ierse folklore. Hij is de nachtelijke variant van de leprechaun (uitspraak:?lepr?k??n). Hij bewaakt je wijnkelder als je goed voor hem bent, maar als je hem slecht behandelt, zal je wijn bederven. Hij rijdt graag (dronken) rond in het maanlicht op schapen of herdershonden. Hij plaagt ook dronken mensen. Hoe noemt men dergelijk wezen?

Goed zo !


Quizvraag Stand Up 6539
© Feline_Dacat

Misschien zag u hem al eens als standup-comedian in Live at the Apollo. U kan hem verder ook nog kennen als presentator van Have I got news for you en Mock the week, en als regelmatig terugkerend panellid van QI. Wie is deze Ierse stand-upcomedian en televisiepresentator?

Goed zo !


Ierland won reeds 7 keer het Eurovisiesongfestival, wat een record is. Het is al wel een tijdje geleden, de laatste keer was in 1996. Wie won toen met het nummer 'The voice'?

Goed zo !