Quizronde 7: Gewone ronde 4

Organisatie quiz: Quizploeg Bonne Cuvee

Aantal ronden: 8

Aantal vragen: 110

Moeilijkheid: 87.62 %

Uitleg ronde: Gewone ronde 4: Ook in deze ronde hoeft u niet naar een link te zoeken.

Quizvraag Eilanden 6502
© Johantheghost

De film The China syndrome was genoemd naar het hypothetische gegeven dat bij een meltdown van een kernreactor de kern dwars door de aarde zou smelten en aan de andere kant zou boven komen, en dat zou dan in China moeten zijn. Niet dus. Om te beginnen zou je minstens op het zuidelijk halfrond moeten uitkomen. Stel dat we vanhieruit (Geel Ten Aard) recht door de kern van de aarde naar de andere kant zouden kunnen gaan, dan zouden we in de Stille Oceaan uitkomen, in de buurt van een Nieuw-Zeelandse eilandengroep met een wel erg toepasselijke naam. Welke eilandengroep?

Goed zo !


Quizvraag Politiek 6503
© Benjamin Rogiers

Deze Vlaamse politica voor Open Vld (°1962), werd in 2000 verkozen tot provincieraadslid in Oost-Vlaanderen. Ze bleef dat tot in 2007. In dat jaar kwam ze in de Kamer van volksvertegenwoordigers terecht en daar bleef ze tot dit jaar. Ze onderscheidde zich als één van de beste en hardst werkende politici in tal van commissies. In 2018 was zij in de running om gouverneur van Oost-Vlaanderen te worden, maar dat lokte heel wat tegenkanting uit en daarop trok ze haar kandidatuur in. Bij de verkiezingen in mei jl. werd zij, als lijsttrekker van de Oost-Vlaamse Open Vld-lijst, verkozen voor het Vlaamse Parlement. Interessant weetje: haar vader was een voormalig wielrenner. En zeker niet de eerste de beste: in 1954 werd hij wereldkampioen op de weg bij de amateurs en het jaar erop Belgisch kampioen op de weg bij de beroepsrenners. Haar vader overleed in 1975, amper 43 jaar. Graag de naam van deze politica of deze wielrenner.

Goed zo !

Quizvraag Netflix 6504

Tidying up with ... is een reality-tv-serie ontwikkeld voor Netflix en uitgebracht op 1 januari 2019. De show volgt een Japanse opruimadviseur terwijl ze gezinnen bezoekt om hen te helpen bij het organiseren en opruimen van hun huizen. Zij hanteert daarbij een zelf-ontwikkelde methode om te bepalen wat moet behouden blijven en wat weg mag, een methode die ze reeds sinds 2011 wereldkundig maakt in haar boeken. Haar naam?

Goed zo !


Quizvraag Kunst 6505

Dirk De Vilder (°1945) is een Vlaams veelzijdig kunstenaar: schilder, tekenaar, graficus,acteur, causeur, dichter, romancier, theatermaker, entertainer en zanger, hij is of was het allemaal. Zijn werk werd meermaals bekroond. Zo ontving hij in 1994 de Louis Paul Boon-prijs, in 1998 de Arkprijs van het Vrije Woord en in 2018 werd de Luc Bucquoye-prijs van de Vrije Universiteit Brussel aan hem toegekend. Kijkers van Thuis kennen allicht zijn dochter Merel. Onder welk pseudoniem is deze man bekend?

Goed zo !

Quizvraag Strips 6506

Vóór ze met de stripreeks Asterix begonnen, hadden Albert Uderzo en René Goscinny reeds een andere reeks bedacht. Deze reeks speelde in de 18 de eeuw, de tijd van de Franse kolonisatie van Noord-Amerika. In de hoofdrollen vonden we een stoere indiaan van de Platvoet-stam, naar wie de reeks werd genoemd, en een niet zo dappere Franse kolonist, ridder Hubert de la Pâte Feuilletée (of Hubert van Bladerdeeg in de Nederlandse vertaling). Van 1958 tot 1962 verschenen de verhalen in het weekblad Kuifje, maar na vijf titels werd de reeks stopgezet, deels door tegenvallende reacties van het lezerspubliek, maar zeker ook doordat Uderzo en Goscinny intussen met Asterix gestart waren. Hoe heette deze reeks, of wat was de naam van deze stoere indiaan?

Goed zo !

Quizvraag Eten en drinken 6507
© Véronique PAGNIER

Het is het bekendste gerecht van de Zuid-Franse stad Nîmes, waar het voor het eerst gemaakt werd door chef Durand rond 1830. Het vlees van de kabeljauw wordt gepocheerd in melk en nadien opgewerkt met olijfolie tot een sneeuwwitte en romige puree, die zowel koud als warm, soms met een schijfje truffel, geserveerd wordt. Wat is de Franse benaming van dit gerecht?

Goed zo !

Quizvraag Wetenschap 6508
© Gerbil

De beroemdste hominide overblijfselen op aarde zijn die van een 3,8 miljoen jaar oude Australopithecine die in 1974 bij Hadar in de Ethiopische deelstaat Afar werd gevonden. Dit skelet, eerder bekend als A.L.288-1, werd in grote kringen bekend als Lucy, naar ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van The Beatles. Ze was niet groter dan 107 cm. Dat ze wel degelijk rechtop kon lopen, wordt nog altijd door wetenschappers betwist. De skeletresten werden gevonden door het team dat onder leiding stond van een in 1943 in Amerika geboren paleo-antropoloog. Zijn naam graag.

Goed zo !

Quizvraag Islam 6509

Volgens sommige christelijke en islamitische tradities is zij de moeder van de maagd Maria. In de canonieke evangelies komt ze niet voor, wel in het apocriefe evangelie van Jakobus en in de Koran. In de 15 de eeuw werd zij één van de bekendste en meest geliefde heiligen. Als grootmoeder van Jezus dacht men haar bijzondere macht toe als de hemelse voorspreekster bij haar kleinzoon. Hoe heette zij?

Goed zo !


Quizvraag Algemeen 6510
© MarkJaysonAranda

Terwijl meer en meer mensen last hebben van een burn-out, zijn er anderen die zich extreem vervelen op het werk. Dat is dan een gevolg van onderbelasting (kwantitatief of kwalitatief). De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out, nl. vermoeidheid en depressiviteit. Hoe noemt men deze aandoening?

Goed zo !