Landelijke quiz 2020

Quizronde 2: Reeks 2

Organisatie quiz: Landelijke Gilde Kapellen

Aantal ronden: 11

Aantal vragen: 118

Moeilijkheid: 81 %

Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7944

Officieel behoort deze regio bij Azerbeidzjan, maar is in handen van de internationaal niet erkende republiek Artsach. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft de regio zich onafhankelijk verklaard op 2 september 1991. Geef de naam van deze regio in het uiterste zuiden van de Kleine Kaukasus.

Goed zo !

Deze Amerikaanse actrice is geboren in Beverly Hills in 1946 en was voormalig model. Zij kreeg meer dan vijftien acteerprijzen waaronder vijf Emmy Awards. Naast haar filmcarrière heeft ze een aanzienlijk aandeel in diverse televisieseries, met tien seizoenen als titelpersonage in Murphy Brown. Geef de naam van deze actrice, wier grootouders van Zweedse afkomst waren.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 7946

Aan de basis van de kunstwerken uit de internationale kunstbeweging die we zoeken, liggen veelal eigenzinnige en eigentijdse filosofieën en inzichten, die verbeeld worden in een herkenbare wereld. De kunstbeweging is in 1992 opgericht in Nederland en zij is verantwoordelijk voor het grootste kunstwerk van Nederland, de Stip in Emmen, en van IJsland, de Watertoren Uppspretta in Keflavik. Hoe heet deze kunstbeweging?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 7947

Zij liftte vier mannen in één beweging van de grond en wandelde met hen gewoon door de zaal. Ze liet twee paarden op een plank op haar buik balanceren zonder een spier te vertrekken. Op het einde van de 19e eeuw kende de hele wereld deze Belgische vrouw als de sterkste vrouw ter wereld, maar tegenwoordig is ze vergeten in eigen land. Welk is de naam van deze Belgische die recent terug ontdekt werd door journalist Cedric Lagast?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 7948

De Inca’s gebruikten dit voedselgewas reeds als akkerbouwproduct, omdat de plant onder koude, voedselarme en droge omstandigheden boven 4000 meter kan groeien. Door kruising zijn rassen ontstaan die ook in Europa en Noord Amerika kunnen gedijen. In Zuid-Amerika dienen de zaden voedselbron, alhoewel ze de laatste jaren in menig restaurant op de kaart worden gezet. Geef de naam van dit voedselgewas.

Goed zo !
Pubquiz vraag Media 7949

Hij was een Belgisch Vlaamsgezind politicus, kunsthistoricus, hoogleraar en schrijver. Hij werd geboren in Brussel in 1872 en ging aan de ULB studeren. In 1901 werd hij docent kunstgeschiedenis aan de ULB en nadien docent Nederlandse Letterkunde. In 1930 werd hij rector aan de Gentse Universiteit. Wij zoeken zijn naam en melden nog dat hij medeoprichter was van het tijdschrift “Van Nu en Straks”.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 7950

Het bedrijf werd opgericht in 1949 in de stad Antwerpen. De hoofdzetel is gevestigd in Wilrijk. Het begon als een zaak voor tweede- handswagens en groeide uit tot de grootste zelfstandige autohandelaar van België met verschillende vestigingen over het land. Geef de naam van het bedrijf dat in 2018 werd overgenomen door het Franse bedrijf Aramisauto.com.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geneeskunde en lichaam 7951

Een mat en een kussen die zich via perslucht opblazen en zorgen voor een veilige en correcte positionering van patiënten in de operatiekamer is een paramedische uitvinding van neurochirurg Paul Depauw. Het kussen wordt ontwikkeld door Vinya, een familiebedrijf uit Borsbeek. Wij zoeken de naam van deze paramedische uitvinding.

Goed zo !
Pubquiz vraag Koninginnen 7952

Zij was hertogin in Beieren en later keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Op 10 september 1898 werd zij in Genève vermoord door een anarchist. Onder welke bijnaam is deze de geschiedenis ingegaan?

Goed zo !

Met een remix kan men alle muziek terug laten klinken alsof het pas gisteren werd gerealiseerd. Meer zelfs: neem het origineel album, voeg er een aantal nooit uitgebrachte tracks aan toe en remix hier en daar de vroeger opgenomen nummers en je hebt dé cocktail voor een topplaat. Zo verging het in 2019 een plaat die in 1970 de eerste keer het daglicht zag. Na 50 jaar stond de CD opnieuw nummer 1 in de popcharts van Groot-Brittannië. Geef ons de naam van de artiest of groep alsook de titel van het album, waarvan zelfs de hoes legendarisch werd. Dus zowel titel van het album als de uitvoerders of uitvoerder ervan.

Goed zo !