Quizvraag Rivieren Canada 7954

Deze rivier is de tweede grootste van Canada en loopt in het noordwesten van Canada. Over de bron van de rivier bestaat enige discussie: ofwel ontspringt ze in het Tagishmeer ofwel bij de Llewellin- gletsjer. Ze stroomt ook door Alaska en mondt in een wijde delta uit in de Beringzee. Wij zoeken de naam van deze rivier.

Goed zo !


Quizvraag Acteurs 7955

Hij is een Britse acteur die erom bekend stond zijn mening te geven over zijn collega’s sterren en over vrouwen. Hij had een grote hekel aan Jack Nicholson, die hij de “kalende dwerg” noemde. Hij was een notoir drinker en in 1963 kreeg hij na een bargevecht een verwonding met een permanent litteken in zijn gezicht. Geef de naam van de acteur die op 63 – jarige leeftijd stierf aan een hartaanval, tijdens een pauze in de filmopnamen van Gladiator.

Goed zo !


Quizvraag Architectuur 7956

In veel vroegchristelijke gebouwen werd dit balkon of verhoogde galerij aan de binnenkant van een kerkgebouw gebouwd. Hierin konden vrouwen plaatsnemen om de dienst te volgen. In latere middeleeuwse kerken werd dit balkon nog gebouwd als architectonisch stijlelement en gebruikt als emporium. Wat is de van het latijn afgeleide naam van dit balkon?

Goed zo !

Van 1939 tot 1954 speelde hij voor de eerste ploeg van Racing Mechelen. Als voetballer was hij een aanvallende binnenspeler, maar heeft nooit een officiële interland van de Rode Duivels gespeeld. Als oud-speler werd hij een van de bekendste verslaggevers van de Vlaamse televisie ooit. Wie was deze bekende voetbalverslaggever die ons in 2013 verliet?

Goed zo !


Quizvraag Eten en drinken 7958

Van Belgische kazen kennen we heel veel soorten. Engelse kazen zijn minder bekend maar daarom niet minder gegeerd. De Engelse kaas die we zoeken is een brokkelige kaassoort uit de regio’s Derby, Leicester en Nottingham. Wat is de naam van deze kaas, genoemd naar een dorp in de omgeving van Cambridge, waar hij nooit geproduceerd is?

Goed zo !

Hij is geboren in Zwijndrecht in 1922, was Belgisch politicus voor CVP en minister van staat. Hij leidde twee regeringen en behaalde het grootste aantal voorkeurstemmen ooit in de Belgische geschiedenis in 1979 voor de Europese verkiezingen. Zijn populariteit stoelde op ernst, politieke rechtlijnigheid en overtuigingskracht. Geef de naam van deze populaire politicus die bij de onderhandelingen voor een staatshervorming op 11 oktober 1978 het ontslag van de regering aankondigde met de woorden: “Voor mij is de grondwet geen vodje papier. Ik ga naar de koning en bied het ontslag van de regering aan.”

Goed zo !

Quizvraag Algemeen 7960

De op twee na oudste vliegtuigmaatschappij ter wereld bevindt zich in Australië. Zij is daar tevens de grootste en is er de nationale luchtvaartmaatschappij. In 1993 is het gefusioneerd met Australian Airlines en heeft een uitgebreide dienstregeling tussen alle Australische hoofdsteden en veel internationale trajecten. Geef de afgekorte naam van deze vliegtuigmaatschappij.

Goed zo !

Hoe noemt men het selectief waarnemen van een signaal of ander natuurkundig verschijnsel, dikwijls te midden van andere signalen, die achtergrondruis genoemd worden?

Goed zo !

Quizvraag Wetenschap 7962

De term die we zoeken werd uitgevonden door filosoof Alphonse Dain en is een hulpwetenschap van de historiografie. Hij refereert naar het bestuderen van samengebonden manuscripten in een codex, welke veel gemeen heeft met het moderne boek waarin men de pagina’s kan doorbladeren. Geef de naam van deze term die zich bezighoudt met het materiële aspect van de codex.

Goed zo !