Gemakkelijke pubquizvragen taal

159 resultaten

Pubquiz vraag Taal 2877

Hoe noemt met iemand met een hoge graad van taalbeheersing in verschillende talen?

Goed zo !
Pubquiz vraag Schepen 2806

U kent ze wel, de kleine raampjes in de romp van schepen. Deze ramen zijn meestal rond van vorm en kunnen van binnenuit afgesloten worden. Vroeger werden ze uit koper gemaakt. Vanwege de hoge kostprijs ervan zijn ze vandaag meestal van staal. Wat is de naam van deze kenmerkende scheepsraampjes?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2778

Al in 1567 schilderde Pieter Bruegel de Oudere dit utopisch land waar er eten en drinken in overvloed is en waar men nimmer hoeft te werken. Wij zijn op zoek naar een synoniem voor Luilekkerland, of het land van melk en honing. De term is afgeleid van het Oudfrans en betekent zoiets als “het land van de honingkoeken”. Naam graag van dit mythische land.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2732

Dit voorwerp maakt het mogelijk om twee gassen door een vloeistof van elkaar gescheiden te houden mits er geen al te groot drukverschil tussen bestaat. Iedereen kent dit als 'Sifon', maar wat is de correcte Nederlandse naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2712

We zoeken een fenomeen dat waarschijnlijk in Italië is ontstaan. Het betekent het aftroeven van je tegenstander door de trots te laten blijken op eigen club, stad of streek. In de voetbalwereld proberen fanatieke supporters door middel van zang, vlaggen, spandoeken, vuurwerk, banners en grootse acties de sfeer te verhogen. Welk fenomeen zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2704

Welke Engelse term gebruiken we voor het kamperen waar het iets meer mag zijn? De 'tenten' zijn meer luxueus dan op de gemiddelde campings.

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2699

Vlamoverslag is een term in de brandbestrijding waarmee het plotseling ontbranden van een hete rookgaslaag wordt bedoeld. Welke Engelse term gebruiken we hiervoor?

Goed zo !
Pubquiz vraag Zwitserland 2687

Zwitserland, het land met een bondsstad in plaat van een hoofdstad. Ook heeft Zwitserland 4 officiële landstalen. Duits, Frans, Italiaans en ...?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2658

Accolade, komma, uitroepteken… allemaal tekens die iedereen zeker kent. Maar kennen jullie ook de naam van dit en-teken of et-teken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2583

We zoeken de naam van een door vrouwen te gebruiken voorwerp dat in de schede wordt geplaatst als voorbehoedsmiddel of ter verlichting van klachten van verzakking of incontinentie. Deze kan in tegenstelling tot de condoom meerdere malen gebruikt worden. Hoe noemen we dit?

Goed zo !

Wat is het wereldwijd bekende Japanse woord voor 'Leeg orkest'?

Goed zo !
Pubquiz vraag Taal 2549

Hoe heet het klein diakritisch teken of puntje op de i of j? Het komt voor het eerst voor in oude Latijnse manuscripten uit de 11e eeuw, teneinde de i te kunnen onderscheiden van naburige letters.

Goed zo !
Pubquiz vraag Japan 2500

Seppuku is de traditionele vorm van zelfmoord voor de samoerai in Japan, uitgevoerd door het met een vlijmscherp lang mes opensnijden van de buik en indien mogelijk het vervolgens - zonder een kik te geven - toebrengen van een snee in het hart. Onder welke term is dit meer bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Rivieren 2392

Hoe noemen we een lus in de loop van een natuurlijke waterloop (beek, rivier of zeestroming)? Dergelijke lussen ontstaan bij rivieren of beken doordat in de buitenbocht, waar het water het snelst stroomt, grond wordt weggespoeld, terwijl aan de andere zijde grond wordt afgezet.

Goed zo !
Pubquiz vraag Koningen 2389

Wat is een ander woord voor troonsafstand is het neerleggen van een meestal vorstelijke functie bij het leven, in tegenstelling tot beëindiging door overlijden? Hier zien we de troonsafstand van Napoleon.

Goed zo !