Moeilijke pubquizvragen taal

22 resultaten

Het is een survivalist of eerder neosurvivalist die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of ongeregeldheden, of deze zich nu op lokaal niveau of internationale schaal afspelen. Ze zorgen voor allerhande voorzieningen die ze helpen te overleven. Deze kunnen aangebracht zijn in hun eigen huis of op een andere locatie (zoals in een schuilplaats of bunker). Bovendien slaan ze grote voorraden in.

Goed zo !

Een vuist is een hamer met een massief stalen kop, waarin een essen of hickory steel is aangebracht. Het gewicht van de kop kan variëren van 1000 tot 2000 gram. Er kunnen stevige klappen mee uitgedeeld worden. Geef de andere naam.

Goed zo !

Wie met een snelcursus een nieuwe taal wil leren, gebruikt tegenwoordig een app. Vroeger gebeurde dat echter met boekjes die je beloven om, mits enige discipline, snel een taal onder de knie te hebben. Het Franse bedrijf dat de boekjes uitgeeft, werd opgericht in 1929 en publiceerde sindsdien vele cursussen voor allerlei talen. Hoe heet dit bedrijf?

Goed zo !

Wat is de x in het NAVO alfabet?

Goed zo !

Spanje heeft zoals meerdere Europese landen, meerdere officiële regionale talen. Er zijn ook twee niet-officiële waaronder het Asturisch. Wij zoeken die andere niet-officiële taal welke door ongeveer 10.000 mensen gesproken wordt.

Goed zo !

Welk Engels woord, wat een afgeleide zou zijn van hocus pocus, betekent nep, bedrog, poets?

Goed zo !

Een schijnsucces of een valse overwinning. Het is een zege die zoveel inspanning gekost heeft dat het eigenlijk een nederlaag is. De uitdrukking ontleent zijn naam aan de veldslagen van een Griekse koning tegen de Romeinen die zich volgende woorden liet ontvallen: “nog één zo’n overwinning en ik ben verloren.” Hoe noemen we een dergelijke nepoverwinning?

Goed zo !

Hoe noemt men het selectief waarnemen van een signaal of ander natuurkundig verschijnsel, dikwijls te midden van andere signalen, die achtergrondruis genoemd worden?

Goed zo !

Woord dat het Nederlands aan het Duits ontleend heeft. Het woord betekent volgens Van Dale: "talent om doelpunten te maken". Maar er zit wel meer in dat woord dan alleen "talent". Het woord drukt ook uit dat het om "een vaardigheid, een soort natuurlijk, bijna aangeboren vermogen" gaat om doelpunten te maken. Een voetballer met dit instinct heeft een neus voor doelpunten. Hij staat altijd op de juiste plaats, duikt altijd op het goede moment voor het doel op.

Goed zo !

Taalvraagje: Op de foto zien jullie een kort aansluitend onderbroek zonder pijpen. In het Nederlands spreken we vaak over een slipje. Ondanks de vrije bewegingsmogelijkheden en de kruisvastheid worden ze als nodeloos oubollig beschouwd. Hoe noemen we dit onderbroektype in het Engels?

Goed zo !

Ongeïnteresseerd wegkijken zijn we bij de Young Ones al gewoon, sinds jaar en dag bespreken onze coachen tevergeefs systemen door. In deze smartphone tijden gaat zoals je ziet de gsm al mee op het terrein Hoe noem je de vreselijke gewoonte om niet aandachtig luisteren naar je conversatiegenoten omdat je perse je mails wil lezen of je status wil checken. Er gaan stemmen op om het in het Nederlands “muuskeren” te noemen, maar wat is gangbare term in het Engels?

Goed zo !

De herkomst van de benaming van deze vogel is uiterst gecompliceerd. De meeste talen vernoemen de vogel naar het land van herkomst. Enig probleem, niet iedereen kwam tot dezelfde consensus van land van herkomst. Door de kolonisatie was de vogel immers wijd verspreid. De Engelsen noemen het beest turkey, naar Turkije, terwijl de Turken deze vogel hindi noemen en de Fransen dinde, beide verwijzend naar India. De Portugezen benaderen het dichtst de officiële Midden-Amerikaanse plaats van herkomst van de kalkoen. Wat is de Portugese benaming voor de kalkoen?

Goed zo !

Vroeger werd op Paaseiland een soort hiërogliefenschrift gebruikt, dat in houten stokken en plankjes werd gekerfd, waarvan er nog een 20-tal bewaard zijn gebleven. Tot op heden is dit schrift nog niet ontcijferd. Welke taal of schrift?

Goed zo !

In de jaren 1960 bracht het Franse bedrijf Assimil taalcursussen op vinylplaat op de markt. Zo had je de Engelse cursus Anglais sans peine. In het album Asterix en de Britten wordt allusie gemaakt op deze cursus. Wanneer Obelix aan Notax vraagt of zijn kleren van tweed duur zijn, antwoordt Notax met het eerste zinnetje uit de Assimil-cursus. Het zinnetje ging verder een eigen leven leiden. Fransen gebruiken dit zinnetje om aan te geven dat ze Engels kennen, maar niet echt spreken. Welk zinnetje van 4 woorden bedoelen we?

Goed zo !

We zijn op zoek naar een Nederlands woord dat verschillende betekenissen kan hebben. Voor trekvogels is het een aanduiding waar zijn hun grote trek even onderbreken om te rusten of te foerageren. Ook voor menselijke reizigers is dit een naam om even langs de weg te stoppen. Aan snelwegen noemt men dit ook verzorgingsplaatsen. Welke term?

Goed zo !