Gemakkelijke pubquizvragen wetenschap

236 resultaten

Pubquiz vraag Wetenschap 5952

Wat is de bekendste merknaam waaronder de chemische verbinding 'polytetrafluoretheen' of PTFE op de markt komt? De in 1938 door Roy Plunkett ontdekte verbinding is een zogeheten thermoplast die wordt gevormd doordat de tot poeder verwerkte PTFE in een oven wordt gesinterd. Weggeeftip: een voorname toepassing vind je in de anti-aanbaklaag van uw favoriete Tefal-pan.

Goed zo !
Pubquiz vraag Rusland 5930

Deze Russische wetenschapper was adjunct-directeur aan het Kurchatov Instituut voor Atomische Energie. Hij was lid van de regeringscommissie om de gevolgen van het ongeluk bij de kerncentrale van Tsjernobyl te beperken waarvoor hij in 1996 van Boris Jeltsin de titel Held van Rusland kreeg. Postuum, want de man pleegde zelfmoord in 1988. Hij is één van de hoofdpersonages in de HBO-miniserie ‘Chernobyl’. Daar wordt hij vertolkt door Jared Harris.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5911
© Kraaiennest

Voor deze vraag zoeken we een soort stroming waarbij de lagen van een gas of een vloeistof zich parallel ten opzichte van elkaar voortbewegen. Er vindt niet of nauwelijks stroming loodrecht op de hoofdstroom plaats.
Het tegenovergestelde van de stroming die we zoeken, is turbulente stroming. De gezochte stroming vindt vooral plaats bij lage stroomsnelheden. Wordt de snelheid groter, dan kan het type stroming ineens turbulent worden. Het Reynoldsgetal bepaalt of een stroming turbulent, dan wel de gezochte benaming is. Welk bijvoeglijk naamwoord of welke vorm van stroming zoeken we?

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart NASA 5837

Ongeveer 50 jaar geleden zette de apollo 11 de eerste mens op de maan. Apollo 13 heeft op het nippertje de missie overleefd, denk maar aan de woorden "Houston we have had a problem". Welk was het nummer van de laatste Apollovlucht?

Goed zo !
Pubquiz vraag Eenheden 5637

Wij zijn op zoek naar de lengte-eenheid die vaak gebruikt wordt door chemici en fysici om er de afstanden tussen verschillende atomen in een molecule mee aan te duiden. De eenheid is genoemd naar een Zweeds natuurkundige en de eenheid bedraagt 10 tot de min tiende meter. Hoe heet deze eenheid?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5636

We zoeken een materiaaleigenschap die zeer belangrijk is in de stromingsleer van vloeistoffen. Een ander woord voor de benaming die we zoeken is stroperigheid. Zo heeft water een lage stroperigheid en zal het dus gemakkelijker vloeien dan bijvoorbeeld honing of mayonaise. Wat is de wetenschappelijke benaming voor "stroperigheid"?

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 5635

Ooit al eens zout op een slak gestrooid? Indien u daarop ja heeft geantwoord, was u getuige van het proces waarnaar wij op zoek zijn. In dit proces vloeit een vloeistof door een halfdoorlatend membraan van de zijde met een lagere concentratie aan opgeloste stoffen naar de zijde waar deze hoger is. Graag de naam van dit proces.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5596

Zwaveltetrafluoride heeft 1 vrij elektronenpaar en 4 bindingspartners. Met welke term wordt de som aangeduid van de vrije elektronenparen en de bindingspartners van het centrale atoom van een molecule?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5577

Om machten van 10 aan te duiden gebruiken we SI-prefixen; voor 10 tot de 2de macht gebruiken we prefix -hecto, 10 tot de -3de macht gebruikt prefix -milli. Maar welk SI-prefix gebruiken we om een eenheid aan te duiden met een macht van 10 tot de -12de?

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 5565
© Lamiot

We zoeken een chemisch insecticide, veelvuldig gebruikt in de jaren 1940 tot 1970 als bescherming tegen ziekten overgedragen door muggen, zoals malaria. Echter, door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van de stof tegenwoordig verboden in de westerse wereld.

Goed zo !
Pubquiz vraag Ruimtevaart 5540
© Seattle City Council

De rijkste mens op Aarde, Jeff Bezos, heeft op donderdag 9 mei 2019 bekend gemaakt dat zijn ruimtevaartbedrijf plannen heeft om naar de maan te gaan. Zijn maanlander heeft de naam 'Blue Moon' gekregen. Wat is de naam van het ruimtevaartbedrijf?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wiskunde 5523
© Ævar Arnfjörð Bjarmason

Voor de leerlingen van de richtingen uit vraag 5 is dit een makkie: Wat is het volume van een cilinder met een hoogte van 15 cm en een diameter van 8 cm? 2 cijfers na de komma is voldoende. Tellen maar!

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5520

Vanaf 2019 wordt er in Turnhout een nieuwe school opgericht. HT2O. Hier worden de wetenschappers en ingenieurs van de toekomst opgeleid. Wat is de verzamelnaam van de studierichtingen die hier ingericht worden? Het internationaal letterwoord dat we zoeken staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Nobelprijs 5516
© DieterM

Welke natuurkundige kreeg in 1921 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn werk aan het foto – elektrisch effect? Hij is vooral bekend voor een andere theorie. Het jaar 1905 staat bekend als het wonderjaar van deze natuurkundige.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 5480

We zijn op zoek naar een vloeistof die als zij op de huid of in de ogen komt of wanneer de damp of nevel wordt ingeademd, sterk, prikkelend en blaartrekkend werkt. De huid wordt rood en bij langdurige blootstelling vormen zich na verloop van tijd blaren. Bij kamertemperatuur is het gas een kleurloze, geurloze vloeistof, maar door verontreinigingen krijgt het echter een bepaalde kleur en een specifieke geur. Deze stof werd en wordt vaak ingezet bij oorlogen. Over welk gas/ vloeistof hebben we het?

Goed zo !