Gemiddelde pubquizvragen aardrijkskunde

540 resultaten

Dit nationale park in het oosten van California werd opgericht in 1890 en is daarmee een van de oudste in zijn soort. Het park is beroemd om zijn dal met granieten rotswanden dat door gletsjers is ontstaan. De meest bekende rotsen zijn Half Dome en El Capitan, die zeer in trek zijn bij ervaren muurklimmers. Wat is de naam van dit nationale park?

Goed zo !

In november 2022 slaagde Oekraïne er in om de havenstad Cherson te heroveren op het Russisch leger. Het Russische leger trok zich terug over de rivier bij de stad. Aan dezelfde rivier is ook de felbevochten kerncentrale van Zaporizja gelegen. Welke rivier vormt nu de frontlinie in de oorlog?

Goed zo !

Dit Frans overzees gebied heeft geen officiële vlag. De oude vlag die u op het scherm ziet, werd echter wel gebruikt en vindt u nog steeds terug in het wapenschild van het eiland. Wegens de verbintenis met de slavernij is het gebruik van de slangenvlag echter zeer controversieel. Van welk eiland met Fort-de-France als hoofdstad was dit de oude vlag?

Goed zo !

Volgens de tekst van het lied 'Piraten-potpourri' zijn Samson en Gert op weg naar Timbuktu. In welk land ligt Timbuktu?

Goed zo !

We zoeken de op een na langste rivier van Europa. Ze ontspringt in Duitsland als samenvloeiing van 3 andere rivieren, en mondt na 2829 kilometer uit in de zwarte zee aan de grens van Oekraïne en Roemenië, en doorkruist onderweg maar liefst 11 landen. Welke rivier zoeken we?

Goed zo !

In welke stad staat het balkon van Romeo en Julia?

Goed zo !

In de telefonie is het internationale toegangsnummer (land) +33. Welke rivier loopt er door de hoofdstad?

Goed zo !

Geef de hoofdstad van het land waar dit gigantische rotsblok “Kjeragbolten” ligt.

Goed zo !

Wat is de hoofdstad van Uganda?

Goed zo !

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld met 8848m. De Mont Blanc staat met een hoogte van 4808 meter bekend als de hoogste berg van Europa. Maar wat is het diepste punt op aarde?

Goed zo !

Op 9 april 2021 rouwde het Verenigd Koninkrijk om de dood van Prins Philip. Hij overleed op 99-jarige leeftijd. Meer dan 70 jaar lang was hij de man aan de zijde van koningin Elizabeth II. Ook elders in de wereld op een piepklein eiland in de Stille Oceaan met slechts 20.000 inwoners heerste er diepe rouw, sinds de jaren 50 vereerden de inheemse stammen Prins Philip als een god. Wat is de naam van dit eiland?

Goed zo !

Dit eiland behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Eén van de bekende personen die op dit eiland is geborden, is Rihanna. Sinds november 2021 is dit officieel een republiek en heeft het afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Welke eilandstaat zoeken we?

Goed zo !

Dixie Dansercoer is een Vlaamse poolreiziger die al meerdere expedities ondernam naar Antartica en het Hoge Noorden. In 2005 wou hij al zwemmend, peddelend, lopend en skiënd naar Siberië vertrekken, maar heeft de tocht mocht stoppen. Om zijn doel te bereiken moest hij een zee-engte van 85 km bedwingen. Geef de naam van dit water tussen Rusland en de Verenigde Staten.

Goed zo !

In zuidelijk Afrika ligt een woestijn van ongeveer 900.000 km², die in feite maar een half- woestijn is. De reden hiervoor is dat er aanzienlijk meer regen valt dan in een woestijn en het gebied bestaat uit zandwoestijn, grassige steppen en savanne. Het gebied beslaat een groot deel van Botswana en Namibië, en delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola. Geef de naam van deze woestijn waar de oudste bewoners de Bosjesmannen zijn.

Goed zo !

De Aboriginals hechten aan de formatie rotsen die we zoeken een heilige betekenis. Daarom is het oostelijk deel van de rotsgroep niet toegankelijk voor toeristen. De formatie ligt ten westen van Ayers Rock, de reusachtige rotsformatie in het midden van Australië. Geef de naam van de groep van een 30-tal rotsen.

Goed zo !