Makkelijke pubquizvragen

6434 resultaten

Pubquiz vraag Geschiedenis 7991

Dit volk was een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco. Vanaf 1438 begonnen zij aan een ongekende expansie in het Andesgebied en hun rijk breidde zich in territoriaal opzicht uit tot het grootste ter wereld. De heersers hielden hun rijk onder controle door een omvangrijk wegennetwerk en onder dawngarbeid werden grootschalige bouwwerken gerealiseerd. Geef de naam van dit indianenvolk.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 7990

Hetgeen we zoeken is een economische theorie uit de vroeg moderne tijd. Volgens die theorie is de welvaart van een natie afhankelijk van het aanbod van kapitaal en is het mondiale volume van de internationale handel onveranderlijk. Met andere woorden wat de ene partij wint, verliest de andere. Het bezit van goudvoorraden en zilver was van groot belang voor de macht van de staat. Hoe noemt men deze theorie die in wezen een verkapte vorm is van protectionisme?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 7989

De basis van deze financiële instelling werd in 1919 gelegd door de Nationale Bank van België onder de naam “Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid”. Het verstrekte, zonder winstoogmerk kredieten op middellange en lange termijn, vooral aan de scheepvaart. In samenwerking met ASLK werd een kantorennetwerk opgezet en sedert 1994 oefent het alle bankfuncties uit. Wij zoeken de huidige naam van deze bank die volledig in de groep BNP Paribas is opgenomen.

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 7988

Zij is een Amerikaanse politica van de Democratische Partij en voor de tweede keer voorzitter van het Huis Van Afgevaardigden. Zij werd voor het eerst verkozen in 1987 en behoort tot de centrum- linkse vleugel van de Democraten. President Trump weet alvast wat hij aan haar heeft. Geef de naam van deze politica.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wijnen 7987

Deze blauwe druif die gebruikt wordt voor het maken van wijn is een van de traditionele druivensoorten in de Franse Bordeaux- streek. De druif is iets groter dan de cabernet sauvignon, bevat weinig zuren, minder kleurstof en minder tannines. Over welke druif, waarvan je wijn kan maken met veel smaak, spreken we hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Sport 7986

Om het de tegenstander moeilijker te maken om met een aanval te scoren, springen één, twee of soms drie spelers tegelijk en naast elkaar met gestrekte armen en handen aan het volleybalnet omhoog. Hoe noemt men deze tactiek, die aanvallend kan bedoeld zijn om de bal direct naar de tegenpartij te doen gaan, of verdedigend om de bal te vertragen zodat hij door een teamgenoot gemakkelijker kan worden gespeeld?

Goed zo !
Pubquiz vraag Strips 7985
© Andrew

De striptekenaar die we zoeken is ereburger van zijn woonplaats Zoersel. Hij publiceerde zijn eerste strips Comi en Dacske in 1964 in een vakblad van de middenstand. Zijn grote doorbraak kwam in 1977 met de eerste publicatie van Kiekeboe. Geef de naam en voornaam van deze striptekenaar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 7984

Gorilla’s in the Mist is een Amerikaanse film uit 1988. De film handelt over een vrouw uit Kentucky die naar Afrika reist om haar leven te wijden aan het bestuderen van gorilla’s. Zij komt snel in contact met de illegale handel in gorillahuiden en probeert daar iets aan te doen, ten koste van haar leven. Over welke dame die op 26 december 1985 onder mysterieuze werd vermoord, hebben we het hier?

Goed zo !

Toen Bart Peeters vorig jaar 60 jaar werd, pakte hij niet enkel uit met een reeks van 9 grote concerten in de Lotto Arena. Hij zorgde ook nog voor kippenvelmomenten met een 500-koppig koor. Eén van de liedjes die Bart herwerkte was deze “Kies voor mij”. Weet u nog van wie het originele liedje is?

Goed zo !

Het einde van het paleolithicum wordt niet gekenmerkt door een verandering in cultuur maar door het einde van de ijstijd rond 10.500 voor Christus. Geef de naam van de periode die juist erna kwam en eindigde toen men overschakelde op landbouw en veeteelt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Informatica 7980

Googlen doen we dagelijks omdat het toch zo makkelijk is om iets te vinden. Die ganse zoekmachine op internet is er uiteraard niet vanzelf gekomen, maar daar waren twee mensen voor verantwoordelijk, die momenteel bij de rijkste mensen ter wereld behoren. Graag weten we wie er naast Sergey Brin de medeoprichter was van Google.

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 7979

Iedere financiële beurs heeft een eigen indexsysteem. Dit is een weerspiegeling van de waardeontwikkeling van de naar marktkapitalisatie en handelsvolume- grootte genoteerde bedrijven. Graag kenden we de benaming van de Duitse index.

Goed zo !

Hij werd geboren in Montpellier in 1940 en was van 1992 tot 1999 premier van België. Onder zijn regering werd ons land een volwaardige federale staat. Graag de naam van deze bekende politicus die van 2000 tot 2007 burgemeester was van Vilvoorde.

Goed zo !
Pubquiz vraag Kruiden Planten 7977

Dit keukenkruid is in ons land een wettelijk beschermde plant. Het groeit op iets droge, matig voedselrijke grond van dijken en op kalkgrond. De hoeveelheid zon heeft directe invloed op de smaak van de plant, die tussen 30 en 60 cm hoog wordt en een behaarde vierkante stengel heeft met vertakkingen. Geef de beter bekende naam van dit kruid zoals men het in de winkel vindt.

Goed zo !
Pubquiz vraag Wielrennen 7976
© Cs-wolves

De huidige directeur van de Tour de France is nooit zelf prof- wielrenner geweest. Eerder was hij sportjournalist bij de Franse televisie en gedurende twee jaar assistent bij Jean- Marie Leblanc. Wie is deze huidige directeur?

Goed zo !
Pubquiz vraag Dansen 7975

“Dansen is onze regel wel …” zingen we in het liedje “Zeg kwezeltje…”. Een choreografie voor twee dansers die samen identieke passen uitvoeren is wel iets van een hoger niveau. Dergelijke choreografie toont vaak hofmakerij tussen twee personages, zoals bijvoorbeeld in het Zwanenmeer. Wij vragen de naam van deze specifieke dans.

Goed zo !
Pubquiz vraag Films 7974

Scandal is een Britse dramafilm uit 1989 van Michael Caton-Jones die gebaseerd is op het boek “Honeytrap” van Anthony Summers. De hoofdpersonages uit deze waargebeurde affaire waren danseres Christine Keeler en dokter Stephen Ward. Over welke waargebeurde affaire uit 1963, die leidde tot het ontslag van de Britse regering hebben we het?

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 7973

We zoeken een zee die het noordoostelijke deel van de Indische Oceaan uitmaakt. Zij heeft de vorm van een driehoek en wordt in het begrensd door het schiereiland Malakka en in het westen door het Indisch subcontinent. Aan het zuidelijk punt ligt onder andere Sri Lanka. Hoe noemt men deze zee?

Goed zo !

De zanger die we zoeken, maakte ook deel uit van een groep, die hij samen met zijn twee broers had opgericht. De zanger met de donkere stem geldt als een inspiratiebron voor een reeks artiesten waaronder David Bowie, Leonard Cohen, Radiohead en The Smiths. Hij stierf in 2018 op de leeftijd van 76 jaar.

Goed zo !
Pubquiz vraag Geschiedenis 7971

Dit voormalig Belgische militair verdedigingswerk was uniek gelegen en uitstekend bewapend en werd als niet inneembaar beschouwd. De praktijk was echter omgekeerd, want na anderhalve dag belegering moesten de 1200 manschappen capituleren. Over welk fort hebben we het hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Scheikunde Nobelprijs 7970
© Claus Ableiter

De uitreiking van de Nobelprijzen voor 2019 is achter de rug. Dat jaar ging de prijs voor scheikunde naar drie wetenschappers die aan de basis stonden van de ontwikkeling van oplaadbare batterijen. Over welke batterijen gaat het hier?

Goed zo !
Pubquiz vraag Economie 7969

Een lekker geurende tas koffie doet altijd deugd, misschien nu ook wel als je zoveel moet nadenken. Over de ganse wereld zijn ontelbare koffiehuizen, maar één Amerikaanse internationale keten van koffiehuizen steekt er toch wel bovenuit met meer dan 27.000 vestigingen in 76 landen. Zij verkopen niet alleen koffie maar ook andere warme dranken, snacks en gebak. Wij zoeken de naam van dit bedrijf dat in 1971 is opgericht in Seattle.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 7967

Cocktails kan men met zeer veel soorten dranken samenstellen. Degene die wij op het oog hebben is gemaakt van een Bourgondische Aligoté wijn met een scheutje likeur gemaakt van zwarte bessen met een verhouding 2 à 3 delen wijn en 1 deel likeur. Geef de naam van deze cocktail, die ook koninklijk kan gepresenteerd worden.

Goed zo !

Hij was een Belgisch professioneel bokser in de klasse weltergewichten. Hij veroverde meerdere wereld- en Europese titels en vocht tot maart 2010, 35 wedstrijden waarvan hij er 31 won. Wie is deze Ghanese Antwerpenaar? Graag zijn naam die hij zichzelf toekende.

Goed zo !

Een West -Vlaamse kunstenaar, pianohersteller, mediafiguur en striptekenaar van absurde strips ging als zestienjarige naar de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Hij legde een verzameling historische piano’s aan met ongeveer 200 instrumenten, die een van de belangrijkste ter wereld is. Geef de artiestennaam van deze West-Vlaming die samen met Luc Charles Zeebroek ook voor televisie werkte.

Goed zo !