Makkelijke pubquizvragen

6435 resultaten

vrouw nobelprijs

Welke vrouw mocht als eerste een Nobelprijs in ontvangst nemen en is een van de vier personen die ooit twee prijzen heeft ontvangen?

Goed zo !
tweede kerst

Hoe wordt in de landen van het Gemenebest tweede kerstdag genoemd? Traditioneel werd op deze dag de kerstkist geopend. In de kerstkist konden mensen een cadeautje voor de armen stoppen. Ook werden op deze dag de traditionele vossenjachten gehouden.

Goed zo !
Tim Bergling
© The Perfect World Foundation

Tim Bergling was een Zweeds dj en muziekproducent. Zijn artiestennaam is een pseudoniem gebaseerd op het laagste niveau in de boeddhistische hel. Eerder bracht hij ook enkele nummers uit onder de namen Tim Berg en Tom Hangs. Hij brak internationaal door met zijn hitsingle Bromance en behaalde successen met onder meer Levels, Wake Me Up, Hey Brother, Waiting for Love, Addicted to You, The Nights, Without You en het postuum uitgebrachte SOS. Wat is de artiestennaam waaronder hij wereldwijd doorbrak?

Goed zo !

Op zaterdag 30 oktober 2021 overleed de Italiaanse kok Aldo Campeol. Hij is wereldberoemd door een dessert dat in zijn restaurant Le Beccherie in Treviso door een gelukkig toeval bedacht en voor het eerst geserveerd werd in 1972. Zijn chef-kok liet per ongeluk een lepel mascarpone vallen in een mengsel dat bedoeld was om vanille-ijs te bereiden. Campeol, zijn vrouw en de chef-kok voegden nog in koffie gedoopte lange vingers toe en werkten het geheel af met cacaopoeder en het dessert ‘beur me op’ was geboren. Over welk dessert gaat het hier?

Goed zo !
streamingdienst

Aanvankelijk was het bedrijfsmodel van 1997 gebaseerd op het voor onbepaalde tijd verhuren van dvd's die per post verstuurd werden in markante rode enveloppen. Zodra men de dvd terugstuurde, zond men de volgende dvd uit de lijst van gereserveerde films. Het aantal dvd's dat iemand tegelijkertijd in bezit kon hebben hing af van het abonnementstype. Met de toenemende breedband-penetratie is de overstap gemaakt naar streaming gemaakt. Over welk bedrijf gaat het?

Goed zo !
cassettebandje

Het cassettebandje werd uitgevonden in 1962 en begon de verkoop van vinylplaten over te nemen in de vroege jaren '80. Een decennium later kwam de CD aan de macht. Door welk bedrijf werd het cassettebandje uitgevonden? Dit bedrijf stond ook mee aan de wieg van de cd.

Goed zo !
Siddhartha Gautama

Siddhartha Gautama was een spiritueel leider, geboren rond 450 v.Chr. in het huidige Nepal. Van afkomst was hij een prins en groeide op in grote rijkdom tot hij op 29 jaar zijn paleis verliet en geconfronteerd werd met het lijden van de mensen op straat. Dit raakte hem zo diep dat hij een monnik werd en op spirituele zoektocht ging. Jaren later bereikte hij door middel van meditatie de verlichting. Hoe wordt een persoon genoemd die deze staat van verlichting bereikt heeft?

Goed zo !

Dries Mertens is een aanvaller die in 2013 PSV verruilde voor SSC Napoli, waar hij anno 2020 een cultstatus bereikt heeft. In maart 2011 maakte Mertens zijn debuut in het Belgische nationale elftal. Niet enkel zijn voetbaltalent is een gespreksonderwerp, ook zijn huwelijk wordt in goede en kwade tijden regelmatig becommentarieerd in de boekskes. Met wie is Dries getrouwd in 2015 en verwacht hij een baby in 2022?

Goed zo !
diepste punt

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld met 8848m. De Mont Blanc staat met een hoogte van 4808 meter bekend als de hoogste berg van Europa. Maar wat is het diepste punt op aarde?

Goed zo !
Belgische kust

Langs de Belgische kust bevinden zich verschillende steden en gemeenten. Welke van deze steden en gemeenten is de meest zuidelijk.

Goed zo !
Koreaanse serie Netflix

Deze Koreaanse serie is intussen uitgegroeid tot de meest succesvolle Netflix serie ooit. In deze serie nemen enkele honderden wanhopige mensen het tegen elkaar op in dodelijke kinderspelletjes om een enorme geldprijs te winnen. Het hoofdpersonage heet Seong Gi-Hun's. Over welke serie gaat het hier?

Goed zo !
Shape of you

Dance Monkey heeft er 2,4 miljard streams en Blinding Lights 2,6 miljard, maar het meest gestreamde lied op Spotify is Shape of you met 2,9 miljard streams. Wie is de zanger van dit lied?

Goed zo !
Dalkey Atmospheric Railway

In Ierland draaide tien jaar lang (1844-1854) de Dalkey Atmospheric Railway van een kleine 3 km, met in een gebouw een stoommachine die voor onderdruk zorgde om de wagens een heuvel op te zuigen; de zwaartekracht zorgde voor de terugrit. Welk fancy naam kreeg dit concept toen het in 2012 van onder het stof gehaald werd door Elon Musk en zijn Boring Company?

Goed zo !
Cassius Marcellus Clay

Welke bokser geboren als Cassius Marcellus Clay werd driemaal wereldkampioen bij de zwaargewichten en won een gouden medaille in het halfzwaargewicht op de Olympische Spelen van 1960 in Rome.

Goed zo !
beha

Caresse Crosby deed de gevleugelde uitspraak 'Ik kan niet zeggen dat de beha dezelfde plek in de geschiedenis zal halen als de stoomboot, maar ik heb 'm wel uitgevonden.' Wat betekent de afkorting BH?

Goed zo !

In juni 2021 werd het tweede kind uit het huwelijk van Harry van Sussex en Meghan Markle, de hertog en de hertogin van Sussex, geborden. Wat is de voornaam van de achtste in lijn voor de Britse troonopvolging?

Goed zo !
The Bridge on the River Kwai

De Engelse acteur die we zoeken was een van de meest geliefde acteurs van zijn generatie. Hij speelde onder andere mee in “The Bridge on the River Kwai”, “Doctor Zhivago” en “A Passage to India”. Wij zoeken de naam van deze Engelse acteur die de titel “Sir” kreeg en overleed in 2000.

Goed zo !
angst voor spinnen

Natuurvolkeren hebben aanzienlijk minder problemen met de dierenfobie die we zoeken, dan de Westerse samenleving. Wij zoeken de fobie met de beschrijving “overdreven angst voor spinnen en spinachtigen”.

Goed zo !
haar kleuren

Wil je iedere maand een frisse kleur in je haar en je wilt niet iedere keer naar de kapper dan is de haarverftechniek die we zoeken een ideale oplossing. Deze techniek gebruikt geen folies maar uw haar wordt met de losse pols gekleurd en wordt ook niet vanaf de hoofdhuid ingezet. Hoe noemt deze techniek waarbij veel kleuren worden gebruikt die mooi natuurlijk in elkaar overlopen?

Goed zo !
natuurfilosofie

Deze oude vorm van natuurfilosofie is de voorloper van de moderne scheikunde. Het belangrijkste doel van deze filosofie was het vervaardigen van “de steen der wijzen”, waarmee ze alle ziektes konden genezen en gewone metalen in goud veranderen. Onder welke naam is deze natuurfilosofie beter bekend?

Goed zo !
balsport
© Peter Huys

De sport die we zoeken is niet zo alledaags en zien we ook zelden op televisie. 2018 was echter het jaar waarin onze sporters Brecht Damen en Niels Diriks vierde eindigden op het Wereldkampioenschap dat doorging in de Country Hall in Luik. Over welke sport hebben we het?

Goed zo !
webshops

Amerika is de dag na Thanksgiving voor vele werknemers een vrije dag. Die dag wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om kopers aan te trekken komen veel winkels met speciale aanbiedingen. Ook naar ons land is die rage overgewaaid en dat konden we eind november vorig jaar meemaken. Wij vragen de Engelse benaming van deze koopjesdag.

Goed zo !

Jaarlijks worden in de Spaanse stad die we zoeken van 6 tot 14 juli de San Fermin- feesten gevierd. Wat de feesten wereldberoemd maakt is de “encierro”, een alledaags ochtendritueel waarbij enkele vechtstieren in de straten worden losgelaten en een paar duizend halfdronken waaghalzen voor deze stieren rennen. Welke stad staat bekend voor de beruchte stierenloop?

Goed zo !
hollywooddebuut Van Groeningen

Het Hollywooddebuut van regisseur Felix Van Groeningen raakt zowel pers als publiek. Met dit op ware feiten gebaseerde verhaal van een vader en zijn zoon die wegglijdt in een alles verterende drugsverslaving sleepte de film reeds heel wat internationale prijzen in de wacht. Over welke film hebben we het hier?

Goed zo !
C6H6

De organisch chemische verbinding met formule C6H6 werd vroeger gebruikt als aftershave en ook om cafeïne uit koffie te extraheren. Wegens de eigenschap bijzonder kankerverwekkende te zijn, wordt dit product daarvoor niet meer gebruikt. Geef de naam van deze verbinding die tegenwoordig nog gebruikt wordt voor de productie van plastiek en rubber.

Goed zo !