Makkelijke pubquizvragen

6433 resultaten

Pubquiz vraag Geschiedenis 6527

Deze Mongoolse krijgsheer (1336-1405) was de stichter van een nieuwe dynastie die naar hem werd genoemd. Hij wist een nieuw rijk te creëren op de fundamenten van het ineengestorte Mongoolse Rijk. Hij voerde voortdurend wrede oorlogen, waarbij miljoenen mensen het leven lieten. Na zijn dood verdween zijn rijk echter al snel van de kaart. Onder welke naam is hij bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6526
© Hardscarf

Dit soort ronde vilten tent is typisch voor Mongolië en de rest van Centraal-Azië. Ze worden als woning gebruikt door rondtrekkende veenomaden. In het Mongools heet dergelijke tent een ger, maar wat is de meer algemene naam voor dit soort tent?

Goed zo !
Pubquiz vraag Olympische Winterspelen Schaatsen 6525

Deze schaatser (°1989) was de eerste Israëlische shorttracker ooit op de Olympische Winterspelen. In Sotsji kon hij echter nog niet echt doorbreken. Op het EK shorttrack 2015 in Dordrecht won hij echter de 3000m superfinale en tijdens de wereldbekerfinale in 2016, eveneens in Dordrecht, zegevierde hij op de 1500m. Tijdens het EK shorttrack 2018 in Dresden won hij goud op de 3000m, zilver op het overall-klassement en brons op de 1500m. In PyeongChang nam hij deel aan de 500m, de 1000m en de 1500m, maar kon ook nu geen medaille behalen. Sinds 2016 neemt hij ook deel aan het langebaanschaatsen. Zijn naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Munteenheden Israël 6524

Allicht de kortste vraag van de avond: wat is de munteenheid van Israël?

Goed zo !
Pubquiz vraag Meren Israël 6523

De Wet op de Terugkeer, een Israëlische wet uit 1950, stipuleert dat iedereen van Joodse afkomst het recht heeft zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen. Deze wet veroorzaakte een enorme bevolkingstoename in het land, waardoor extra watervoorziening noodzakelijk werd. Daarom werd het plan opgevat om water van een meer in het noordoosten naar andere delen van Israël te leiden d.m.v. de National Water Carrier. Dit meer wordt in de Bijbel meermaals vermeld, zij het onder verschillende namen. Jezus leefde namelijk een tijdlang in Kafarnaüm, aan de rand van dit meer. Welk meer? (er zijn 4 namen mogelijk)

Goed zo !
Pubquiz vraag Aardrijkskunde 6522
© Giustino

Deze rotskerken in het bergachtige noorden van Ethiopië maken deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco en zijn een must voor de bezoekers van dit land. In de 13 de eeuw werden 11 monolithische kerken als heilige plaatsen uitgehouwen in de rotsen in opdracht van de koning. Eén ervan, de Bete Medhane Alem, is het grootste monolitisch gebouw ter wereld. Het bezit een mysterieus kruis dat als heilig relikwie wordt beschouwd. Bij welke stad bevinden zich deze rotskerken?

Goed zo !
Pubquiz vraag Fauna 6521
© A.Savin

Uiterlijk lijken ze nog het meest op bavianen. Ze komen uitsluitend voor in het Ethiopische hoogland, waar ze leven in grote luidruchtige groepen onder leiding van een dominant mannetje, dat te herkennen is aan zijn lange wapperende manen op de schouders en de felle rode vlekken op de borst. Het is de enige apensoort die graast. Ze zijn ook uniek omdat het de enige primatensoort is die dezelfde lipbewegingen kan maken met bijhorende klanken zoals de mensen. Welke apensoort?

Goed zo !
Pubquiz vraag Natuurkunde 6520
© Rasbak

Dit graangewas, waarvan de oorsprong in Ethiopië ligt, wordt ook wel Abessijns liefdegras genoemd. Het wordt tot 160 cm hoog en elke halm draagt overvloedig kleine graanvruchten. Deze worden zonder te pellen in zijn geheel vermalen tot een volkorenmeel. Dit graan, glutenarm en rijk aan vitamines en aminozuren, is het hoofdingrediënt voor injera, de platte koek die het basisvoedsel vormt in grote delen van Ethiopië. Het is misschien wel het nieuwe quinoa van 2019, maar een Nederlands bedrijf heeft een octrooi verkregen om het in Europa exclusief te exploiteren, waardoor de Ethiopische boeren heel wat kansen mislopen. Naam van dit graangewas?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6519
© Sergey Tchernyakov

Het is de naam voor het oudste gedeelte van Noord-Afrikaanse steden. Die van Marrakech bijvoorbeeld neemt ongeveer 600 hectare in en is daarmee de grootste van de Maghreb-landen. De oude stad wordt er omgeven door stadsmuren met een lengte van 19 km. Met zijn vele smalle doolhofstraatjes, binnenplaatsen en fonteinen, is het het kloppende hart van Marrakech. Onder welke naam is zo’n oud stadsgedeelte in veel Marokkaanse steden gekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Vogels 6518
© Richard Bartz

Het is een ernstig bedreigde vogel uit de familie van ibissen en lepelaars. Hij is 70 tot 80 cm lang en heeft een spanwijdte van 125 tot 135 cm. Hij is grotendeels zwart met een paarse gloed op de vleugels. Hij broedt op steile kliffen en rotsen. In het Nationaal Park Souss-Massa, gelegen aan de Atlantische kust van Marokko, verblijft 95% van de wilde populatie van deze ibis. In 2015 schatte men zijn hele wereldpopulatie op slechts 200 tot 250 volwassen vogels. In diverse dierentuinen zijn dan ook kweekprogramma’s opgestart om de soort te behouden. Graag de naam van deze ibissoort.

Goed zo !
Pubquiz vraag Tennis 6517
© Moroccan sky

Deze Marokkaanse tennisser was prof van 1990 tot 2005. Zijn hoogste ranking op de ATP was de 14 de plaats in 2003. Hij won in zijn carrière vijf ATP-titels: Amsterdam, Boekarest, Doha, Casablanca en München. Hij bereikte zowel in de Australian Open als in de US Open tweemaal de kwartfinale. In eigen land werd hij in 2003 verkozen tot populairste society-figuur. Wie is deze nu 47-jarige tennisser?

Goed zo !
Pubquiz vraag Hongarije 6516

In dit beeldenpark in Érd aan de rand van Boedapest staan standbeelden uit het communistische tijdperk. Deze beelden - van o.a. Lenin, Marx en Engels - stonden door de hele stad verspreid en zijn na de val van het communistische regime hiernaartoe gehaald. Het park is tegenwoordig een populaire toeristenattractie. Naam van dit park?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wereldoorlog 1 Hongarije 6515
© AlphaCentauri

Na de Eerste Wereldoorlog zat Hongarije aan de verkeerde kant van de geschiedenis en kwamen zij als één van de verliezers uit de oorlog. Door de geallieerde overwinnaars werd een verdrag ondertekend dat de toekomst van het land zou vastleggen. Hongarije werd opgesplitst en verloor ongeveer twee derde van zijn toenmalige oppervlakte, waarbij bevolkingsgroepen zoals de Slowaken en de Roemenen hun eigen land kregen, maar waardoor tegelijkertijd heel wat Hongaren opeens in het buitenland kwamen te wonen. Het verdrag werd op 4 juni 1920 gesloten in en vernoemd naar een paviljoen in één van de bekendste Franse kastelen in de buurt van Parijs. Welk verdrag?

Goed zo !
Pubquiz vraag Festivals Hongarije 6514
© Derzsi Elekes Andor

Begin augustus wordt in Budapest jaarlijks een muziekfestival georganiseerd. Het is een zevendaags evenement waarbij zowel grote namen als onbekendere muzikanten op het podium staan, naast theater, circusacts en allerlei randanimatie. Dit jaar was het festival aan zijn 26 ste editie toe, met o.a. Foo Fighters, Florence + The Machine en Ed Sheeran. Omdat het op een eiland in het midden van de Donau plaatsvindt, wordt het ook wel The Island of Freedom genoemd. De naam betekent trouwens in het Hongaars gewoon ‘eiland’. Hoe heet dit jaarlijkse festival in Budapest?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6511

Wie aan Limburg denkt, denkt aan fietsen. Het provinciebestuur doet er dan ook alles aan om de fietstoerist naar deze uithoek van het land te lokken. Daarvoor komen ze soms met spectaculaire initiatieven op de proppen. Zo was er al “Fietsen door het water”, waarbij je in Bokrijk letterlijk tussen de watermassa’s door kan bewegen. Dat initiatief was zo’n succes dat het provinciebestuur dit jaar een nieuw idee uitwerkte. In het fameuze Bosland, waar zich naar het schijnt ook een wolvenkoppel heeft gevestigd, kun je sinds kort letterlijk “Fietsen door de bomen”. Via een dubbele lus kun je van de wortels naar de kruinen van de bomen fietsen en daarna weer terug naar beneden. In welke gemeente kun je sinds 2019 deze attractie op je fietsroute terugvinden?

Goed zo !
Pubquiz vraag Algemeen 6510
© MarkJaysonAranda

Terwijl meer en meer mensen last hebben van een burn-out, zijn er anderen die zich extreem vervelen op het werk. Dat is dan een gevolg van onderbelasting (kwantitatief of kwalitatief). De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out, nl. vermoeidheid en depressiviteit. Hoe noemt men deze aandoening?

Goed zo !
Pubquiz vraag Islam 6509

Volgens sommige christelijke en islamitische tradities is zij de moeder van de maagd Maria. In de canonieke evangelies komt ze niet voor, wel in het apocriefe evangelie van Jakobus en in de Koran. In de 15 de eeuw werd zij één van de bekendste en meest geliefde heiligen. Als grootmoeder van Jezus dacht men haar bijzondere macht toe als de hemelse voorspreekster bij haar kleinzoon. Hoe heette zij?

Goed zo !
Pubquiz vraag Wetenschap 6508
© Gerbil

De beroemdste hominide overblijfselen op aarde zijn die van een 3,8 miljoen jaar oude Australopithecine die in 1974 bij Hadar in de Ethiopische deelstaat Afar werd gevonden. Dit skelet, eerder bekend als A.L.288-1, werd in grote kringen bekend als Lucy, naar ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ van The Beatles. Ze was niet groter dan 107 cm. Dat ze wel degelijk rechtop kon lopen, wordt nog altijd door wetenschappers betwist. De skeletresten werden gevonden door het team dat onder leiding stond van een in 1943 in Amerika geboren paleo-antropoloog. Zijn naam graag.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eten en drinken 6507
© Véronique PAGNIER

Het is het bekendste gerecht van de Zuid-Franse stad Nîmes, waar het voor het eerst gemaakt werd door chef Durand rond 1830. Het vlees van de kabeljauw wordt gepocheerd in melk en nadien opgewerkt met olijfolie tot een sneeuwwitte en romige puree, die zowel koud als warm, soms met een schijfje truffel, geserveerd wordt. Wat is de Franse benaming van dit gerecht?

Goed zo !
Pubquiz vraag Strips 6506

Vóór ze met de stripreeks Asterix begonnen, hadden Albert Uderzo en René Goscinny reeds een andere reeks bedacht. Deze reeks speelde in de 18 de eeuw, de tijd van de Franse kolonisatie van Noord-Amerika. In de hoofdrollen vonden we een stoere indiaan van de Platvoet-stam, naar wie de reeks werd genoemd, en een niet zo dappere Franse kolonist, ridder Hubert de la Pâte Feuilletée (of Hubert van Bladerdeeg in de Nederlandse vertaling). Van 1958 tot 1962 verschenen de verhalen in het weekblad Kuifje, maar na vijf titels werd de reeks stopgezet, deels door tegenvallende reacties van het lezerspubliek, maar zeker ook doordat Uderzo en Goscinny intussen met Asterix gestart waren. Hoe heette deze reeks, of wat was de naam van deze stoere indiaan?

Goed zo !
Pubquiz vraag Kunst 6505

Dirk De Vilder (°1945) is een Vlaams veelzijdig kunstenaar: schilder, tekenaar, graficus,acteur, causeur, dichter, romancier, theatermaker, entertainer en zanger, hij is of was het allemaal. Zijn werk werd meermaals bekroond. Zo ontving hij in 1994 de Louis Paul Boon-prijs, in 1998 de Arkprijs van het Vrije Woord en in 2018 werd de Luc Bucquoye-prijs van de Vrije Universiteit Brussel aan hem toegekend. Kijkers van Thuis kennen allicht zijn dochter Merel. Onder welk pseudoniem is deze man bekend?

Goed zo !
Pubquiz vraag Netflix 6504

Tidying up with ... is een reality-tv-serie ontwikkeld voor Netflix en uitgebracht op 1 januari 2019. De show volgt een Japanse opruimadviseur terwijl ze gezinnen bezoekt om hen te helpen bij het organiseren en opruimen van hun huizen. Zij hanteert daarbij een zelf-ontwikkelde methode om te bepalen wat moet behouden blijven en wat weg mag, een methode die ze reeds sinds 2011 wereldkundig maakt in haar boeken. Haar naam?

Goed zo !
Pubquiz vraag Politiek 6503
© Benjamin Rogiers

Deze Vlaamse politica voor Open Vld (°1962), werd in 2000 verkozen tot provincieraadslid in Oost-Vlaanderen. Ze bleef dat tot in 2007. In dat jaar kwam ze in de Kamer van volksvertegenwoordigers terecht en daar bleef ze tot dit jaar. Ze onderscheidde zich als één van de beste en hardst werkende politici in tal van commissies. In 2018 was zij in de running om gouverneur van Oost-Vlaanderen te worden, maar dat lokte heel wat tegenkanting uit en daarop trok ze haar kandidatuur in. Bij de verkiezingen in mei jl. werd zij, als lijsttrekker van de Oost-Vlaamse Open Vld-lijst, verkozen voor het Vlaamse Parlement. Interessant weetje: haar vader was een voormalig wielrenner. En zeker niet de eerste de beste: in 1954 werd hij wereldkampioen op de weg bij de amateurs en het jaar erop Belgisch kampioen op de weg bij de beroepsrenners. Haar vader overleed in 1975, amper 43 jaar. Graag de naam van deze politica of deze wielrenner.

Goed zo !
Pubquiz vraag Eilanden 6502
© Johantheghost

De film The China syndrome was genoemd naar het hypothetische gegeven dat bij een meltdown van een kernreactor de kern dwars door de aarde zou smelten en aan de andere kant zou boven komen, en dat zou dan in China moeten zijn. Niet dus. Om te beginnen zou je minstens op het zuidelijk halfrond moeten uitkomen. Stel dat we vanhieruit (Geel Ten Aard) recht door de kern van de aarde naar de andere kant zouden kunnen gaan, dan zouden we in de Stille Oceaan uitkomen, in de buurt van een Nieuw-Zeelandse eilandengroep met een wel erg toepasselijke naam. Welke eilandengroep?

Goed zo !
Pubquiz vraag Chemie 6501
© Martin Schaier

Dit soort chemische reactie tussen atomen, moleculen en/of ionen wordt gekenmerkt door de uitwisseling van elektronen. Er kunnen twee halfreacties opgesteld worden, namelijk het afstaan van elektronen door de reductor (oxidatie) en het opnemen van elektronen door de oxidator (reductie). Zolang de reductor en oxidator geleidend verbonden zijn, en er een elektrolyt beschikbaar is voor het ionentransport, kan de reactie plaatsvinden. De oxidator en reductor hoeven dus niet in direct contact met elkaar te staan. Hoe noemt men dit type reactie?

Goed zo !