Het broodje dat we geprojecteerd zien heeft twee verschillende namen. De eerste kunnen we jullie al cadeau doen: De semmel. Dit broodje, dat we in elke bakker zeker terugvinden, heeft ook een andere naam. Welke?
Het broodje dat we geprojecteerd zien heeft twee verschillende namen. De eerste kunnen we jullie al cadeau doen: De semmel. Dit broodje, dat we in elke bakker zeker terugvinden, heeft ook een andere naam. Welke?
We zoeken de term voor het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit wordt gedaan om het bezinksel van de wijn te scheiden, of om bij oude wijn lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert. Karafferen wordt niet goedgekeurd. De term is ook een scheidingsmethode die ook in de scheikunde wordt toegepast.
Bekijk vraagWe zijn op zoek naar deze Japanse smaakmaker. Het is een soort pasta gemaakt door het fermenteren van sojabonen, rijst en gerst. Er bestaan witte, rode en gemengde versies van en wordt als smaakmaker toegevoegd aan tal van recepten en soepen.
Bekijk vraagHet is de enige druif die wordt gebruikt bij de productie van Beaujolais-wijn. De naam is afkomstig van een gehucht bij Puligny-Montrachet in Bourgondië. Hij heeft zich perfect aangepast aan de granietachtige bodem van de Beaujolais-streek. De soort brengt blauwe druiven voort met wit sap, zacht en fruitig. De wijn kan jong gedronken worden. Welke druivensoort?
Bekijk vraagEind 19de en begin 20ste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland Hawaii om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Het is dus geen wonder dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaiïaanse keuken en het gerecht dat we zoeken is daar een mooi voorbeeld van. Van oudsher was het heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi (een lokale tonijnsoort) werden geserveerd met wat Hawaiïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen noten. Zonder rijst, zonder andere extraatjes. Het is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaiïaanse versie van de strenge, pure Japanse sashimi. Het klinkt wat sobertjes, in vergelijking met de kleurige, goed gevulde gerechten die je inmiddels overal ter wereld op tafel ziet staan. Naam van het gerecht?
Bekijk vraagHet paradepaardje van brouwerij Bockor uit Bellegem is een traditioneel blond bier. De naam van het bier verwijst naar de stichter van de brouwerij, iedere eerstgeboren zoon van de volgende generatie krijgt de voornaam.
Bekijk vraagHet is een zwarte theesoort uit China. Hij wordt in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout, waardoor hij een uitgesproken rooksmaak krijgt. Deze thee is zeer sterk van smaak en kan goed gecombineerd worden met zout of sterk gekruid eten of sterk smakende kaassoorten of met het drinken van single malt whisky. Welke theesoort?
Bekijk vraag