Pubquiz vraag 4011 Taal

Quizvraag Taal 4011

Een taalvraagje: ze worden en masse opgegeten op thanksgiving. In het frans verwijst de naam naar india, namelijk Dinde. In het Engels verwijst het echter naar een ander land. Hoe noemen ze eens kalkoen in het Engels.

Goed zo !

Meer pubquiz vragen over Taal

Quizvraag Taal

De herkomst van de benaming van deze vogel is uiterst gecompliceerd. De meeste talen vernoemen de vogel naar het land van herkomst. Enig probleem, niet iedereen kwam tot dezelfde consensus van land van herkomst. Door de kolonisatie was de vogel immers wijd verspreid. De Engelsen noemen het beest turkey, naar Turkije, terwijl de Turken deze vogel hindi noemen en de Fransen dinde, beide verwijzend naar India. De Portugezen benaderen het dichtst de officiële Midden-Amerikaanse plaats van herkomst van de kalkoen. Wat is de Portugese benaming voor de kalkoen?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Wat is een ander woord voor troonsafstand is het neerleggen van een meestal vorstelijke functie bij het leven, in tegenstelling tot beëindiging door overlijden? Hier zien we de troonsafstand van Napoleon.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Ook de Franse taal heeft nog een toekomst, ‘le futur’ hoor ik jullie denken, maar welke futur vinden we in deze wel heel toepasselijke zin?

Nous allons boire un verre.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Wat is het 11 letterwoord voor een een explosief of wapen dat niet op het oorspronkelijk bedoelde moment afgegaan is?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Met deze term uit het Engels wordt de pose bedoeld waarbij de fotograaf bij het nemen van een “selfie” met een zwoele blik en naar voren getuite lipjes in de camera kijkt.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Welke Engelse term gebruiken we voor het kamperen waar het iets meer mag zijn? De 'tenten' zijn meer luxueus dan op de gemiddelde campings.

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Internationale media hebben recent enkele onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Door deze onthullingen is Panama niet langer enkel dat land met dat belangrijke kanaal, maar staat het voortaan vooral bekend als het land dat met behulp van fiscale trucs een frauderende elite bekoort. Wij kennen Panama vooral van de zinssnede ‘A man a plan a canal Panama’ dat je zowel van voor na achter op dezelfde manier kan lezen. Hoe noemen we zo een woord dat zo lepel, droommoord of pap?

Bekijk antwoord

Quizvraag Taal

Vroeger werd op Paaseiland een soort hiërogliefenschrift gebruikt, dat in houten stokken en plankjes werd gekerfd, waarvan er nog een 20-tal bewaard zijn gebleven. Tot op heden is dit schrift nog niet ontcijferd. Welke taal of schrift?

Bekijk antwoord